drkpls12

Çalışkan
Sistem bilgileri:
  • Ekran kartı: XFX Fatboy AMD RX 590.
  • İşlemci: Ryzen 3 3100.
  • Güç kaynağı: Gametech 700W.
  • İşletim sistemi: Windows 10.
  • AMD sürücü sürümü: Adrenalin 23.8.2
Sorun:
Oyun oynarken aniden ekran gidiyor (sinyal kesiliyor), sistem çalışmaya devam ediyor ancak görüntü gelmiyor. Bu durumda bilgisayarı kapatıp tekrar açmak zorunda kalıyorum.
Bilgisayar yeniden açıldığında:
  • AMD sürücü ve AMD Software sürüm uyumsuzluğu hatası alıyorum.
  • AMD Adrenalin düzgün çalışmıyor ve sürücü kendini sıfırlamış gibi oluyor.

Denediğim çözümler:
  • Underclock ve undervolt denedim.
  • Isınma ile alakalı bir problem yok.
  • Kabloları ve monitörü kontrol ettim.
  • DDU sürücü sil yükle uyguladım.
Oyun ve test durumu:
  • ETS 2 → belli bir süre oynadıktan sonra çökme / ekran gitme yapıyor.
  • stres testlerinde (GPU yük altında) aynı şekilde çökme yaşanıyor.
  • OMSI 2 sorunsuz.

Kartın sıcaklık konusu zaten kronik bir durum; 5 yıldır kullanıyorum ve kart, benim evde oynadığım süre boyunca undervolt ve underclock ile hep yaklaşık 70°C civarında çalıştı. Ancak benim olmadığım zamanlarda kart sürekli 80–85°C bandında çalışmıştır. Şu anki durumda kart 85°C’ye ulaştığında kapanıyor. Power limit ve underclock ayarlarını yapıp sıcaklığı 60°C’ye kadar düşürmeme rağmen kapanma sorunu devam ediyor.

Hocam söylediğiniz durumu inceledim. 5V hattı genel olarak sabit kalıyor, sadece çok küçük dalgalanmalar mevcut.ancak 12V hattı stres testi sırasında sürekli olarak 11.5 – 11.7 – 11.8 V aralığında değişiyor.

Ayrıca şunu fark ettim: Kasadaki RGB fanlar stres testi sırasında milisaniyelik titreme yapıyor.
O zaman sorun, PSU kaynaklı olabilir. Mümkünse farklı ve daha kaliteli bir modelle dene.

PSU konusundaki yorumlara katılıyorum. Cihazınızda Dual BIOS modu mevcut, kullanmakta olduğunuz modda bir sorun olabilir.
Görseldeki tuşu olduğu konumun tam tersine getirip bir süre öyle kullanmayı deneyin (Bu işlemi yaparken sistem kapalı ve gücü kesilmiş olmalı).
Son bir ihtimal daha var; Hotspot veya sıcaklık sorunları. Genelde farklı tepkileri olur ama nadiren de olsa tam olarak bahsettiğiniz gibi tepkiler doğurabiliyor. Kartın sıcaklık değerlerini detaylıca kontrol ettiniz mi?
Hocam, OCCT testlerimde sıcaklıklar stok halde maksimum 78°C oluyor. Dediğiniz gibi BIOS’u Stealth mode’a aldım, sol kısımda bir sorun oluşmadı. Sorunun BIOS ile alakalı olma ihtimali var mı bilmiyorum; ben PSU’dan şüpheleniyorum. Yük altındayken kasadaki RGB fanlar da titreme yapıyor.

Hocam, sizi tekrar rahatsız ediyorum, durumu güncellemek istedim. OCCT’de 3D mod testi de yaptım, yaklaşık 20 dakika sürdü. V12 voltajındaki dalgalanma aynı şekilde devam ediyor. VRAM testini de uyguladım, orada V12 çoğunlukla sabit kaldı ve sıcaklıklar maksimum 78°C gördü. Yük altındayken RGB fanlar titriyor. Arkadaşın önerisini uyguladım, BIOS’u değiştirdim ve şu an kapanma olmadı test ederken ı. Sorun BIOS’tan da kaynaklanıyor olabilir mi bilmiyorum; ben hâlâ PSU’dan şüpheleniyorum. Sorun düzelse bile, Yükte RGB fanların bu şekilde titremesi pek hayra alamet gibi gelmiyor.

Eğer bakmam gereken başka bir veri veya bölüm var mı? Bu işlerden pek anlamıyorum. VRAM %95 testi yaptım, 3D Stealth modu aktiftı.

Son düzenleme:
Hocam, OCCT testlerimde sıcaklıklar stok halde maksimum 78°C oluyor. Dediğiniz gibi BIOS'u Stealth Mode'a aldım, sol kısımda bir sorun oluşmadı. Sorunun BIOS ile alakalı olma ihtimali var mı bilmiyorum; ben PSU'dan şüpheleniyorum. Yük altındayken kasadaki RGB fanlar da titreme yapıyor.

Hocam, sizi tekrar rahatsız ediyorum, durumu güncellemek istedim. OCCT'de 3D mod testi de yaptım, yaklaşık 20 dakika sürdü. V12 voltajındaki dalgalanma aynı şekilde devam ediyor. VRAM testini de uyguladım, orada V12 çoğunlukla sabit kaldı ve sıcaklıklar maksimum 78°C gördü. Yük altındayken RGB fanlar titriyor. Arkadaşın önerisini uyguladım, BIOS'u değiştirdim ve şu an kapanma olmadı test ederken ı. Sorun BIOS'tan da kaynaklanıyor olabilir mi bilmiyorum; ben hâlâ PSU'dan şüpheleniyorum. Sorun düzelse bile, Yükte RGB fanların bu şekilde titremesi pek hayra alamet gibi gelmiyor.

Eğer bakmam gereken başka bir veri veya bölüm var mı? Bu işlerden pek anlamıyorum. VRAM %95 testi yaptım, 3D Stealth modu aktiftı.
Sorun neyden kaynaklı olursa olsun, sistemini Gametech gibi kalitesiz bir PSU'ya emanet etmeni önermem. Yük altında ışıkların titreşmesi, OCCT Power testinde 12V dalgalanması senin de dediğin gibi pek hayra alamet durmuyor. VBIOS kaynaklı bir sorun da olabilir ancak her ihtimale karşı PSU değiştirmekte fayda var.

Sorun neyden kaynaklı olursa olsun, sistemini Gametech gibi kalitesiz bir PSU'ya emanet etmeni önermem. Yük altında ışıkların titreşmesi, OCCT Power testinde 12V dalgalanması senin de dediğin gibi pek hayra alamet durmuyor. VBIOS kaynaklı bir sorun da olabilir ancak her ihtimale karşı PSU değiştirmekte fayda var.
Geçici süreliğine almıştım ama ha bugün ha yarın derken GPU ile 5. senesini doldurdu değişim şart oldu. Tekrardan tüm yardımlarınız için teşekkür ederim. Eğer tekrar bir gelişme olursa, sizi tekrar etiketleyeceğim.

Hocam sizi tekrardan rahatsız ediyorum, kusura bakmayın. Yaşadığım bu son olayın, anlattığım tüm problemlere bir etkisi olup olmadığını bilmiyorum. Belki de çözüm buradadır diye tekrar size danışmak istedim.

ekran kartı üzerinde BIOS switch yaptıktan sonra kartım RX 590 Dual BIOS’lu olduğu için diğer BIOS’a geçmiş oldum. Bu işlemi yaptıktan sonra sorun bitmiş gibi görünüyordu. Yaklaşık 1’er saat aralıksız oyun testleri yaptım, OCCT testlerini de yaklaşık 20 dakika çalıştırdım. Herhangi bir sorun yaşamadım.

Sonrasında aklıma PSU ısınıyor olabilir mi diye bir düşünce geldi ve kasa temizliği yaptım. Temizlikten sonra bilgisayarı tekrar çalıştırdım fakat oyun oynarken yaklaşık 30 dakika ile 1 saat arasında hata vermeye başladı. Bundan sonra da epey sorun yaşamaya başladım. Windows açılırken ve driver yüklerken mavi ekran almaya başladım. Aldığım hatalardan bazıları 0xc0000185 ve CRITICAL_PROCESS_DIED.

Sorun şu ki, mavi ekranda hata raporu da oluşmuyor. Bilgisayar o ekranda donuyor, yüzde ilerlemesi bile olmuyor. Bu durumu daha önce de yaşıyordum. Genelde RAM tak-çıkar yapınca veya SSD’yi söküp takınca düzeliyordu. RAM’im de yeni, bu yaz aldım. SSD’yi de değiştirdim ama yine de net bir çözüm bulamadım.

Açıkçası iş çok çıkmaza girdi. Bir sorunu çözdüğümü düşündüğümde bu sefer başka bir yerden sorun çıkıyor. Bazen de bir şey düzelince hepsi düzelmiş gibi oluyor. Sorunun tek bir kaynaktan mı yoksa birden fazla parçadan mı kaynaklandığını anlayamıyorum.

Acaba bu durum anakarttan mı, yoksa RAM’den mi kaynaklanıyor? Bir şey bu hataları tetikliyor gibi ama ne olduğunu çözemedim.

Son düzenleme:
Hocam sizi tekrardan rahatsız ediyorum, kusura bakmayın. Yaşadığım bu son olayın, anlattığım tüm problemlere bir etkisi olup olmadığını bilmiyorum. Belki de çözüm buradadır diye tekrar size danışmak istedim.

Ekran kartı üzerinde BIOS Switch yaptıktan sonra kartım RX 590 Dual BIOS'lu olduğu için diğer BIOS'a geçmiş oldum. Bu işlemi yaptıktan sonra sorun bitmiş gibi görünüyordu. Yaklaşık 1'er saat aralıksız oyun testleri yaptım, OCCT testlerini de yaklaşık 20 dakika çalıştırdım. Herhangi bir sorun yaşamadım.

Sonrasında aklıma PSU ısınıyor olabilir mi diye bir düşünce geldi ve kasa temizliği yaptım. Temizlikten sonra bilgisayarı tekrar çalıştırdım fakat oyun oynarken yaklaşık 30 dakika ile 1 saat arasında hata vermeye başladı. Bundan sonra da epey sorun yaşamaya başladım. Windows açılırken ve driver yüklerken mavi ekran almaya başladım. Aldığım hatalardan bazıları 0xc0000185 ve CRITICAL_PROCESS_DIED.

Sorun şu ki, mavi ekranda hata raporu da oluşmuyor. Bilgisayar o ekranda donuyor, yüzde ilerlemesi bile olmuyor. Bu durumu daha önce de yaşıyordum. Genelde RAM tak-çıkar yapınca veya SSD'yi söküp takınca düzeliyordu. RAM'im de yeni, bu yaz aldım. SSD'yi de değiştirdim ama yine de net bir çözüm bulamadım.

Açıkçası iş çok çıkmaza girdi. Bir sorunu çözdüğümü düşündüğümde bu sefer başka bir yerden sorun çıkıyor. Bazen de bir şey düzelince hepsi düzelmiş gibi oluyor. Sorunun tek bir kaynaktan mı yoksa birden fazla parçadan mı kaynaklandığını anlayamıyorum.

Acaba bu durum anakarttan mı, yoksa RAM'den mi kaynaklanıyor? Bir şey bu hataları tetikliyor gibi ama ne olduğunu çözemedim.
Hocam bu sorun için yeni bir konu açmanızı öneririm, @bicy hocam benden daha iyi yardımcı olacaktır mavi ekran konusunda.

Hocam bu sorun için yeni bir konu açmanızı öneririm, @bicy hocam benden daha iyi yardımcı olacaktır mavi ekran konusunda.
En iyisi öyle yapmak gibi duruyor ama şu an yaşadığım durumla ilgili bir sıkıntı yok gibi görünüyor. Dediğim gibi, bilgisayarda genelde bir hata zinciri başlıyor; çoğu zaman SSD ve RAM’i söküp taktıktan sonra ilginç bir şekilde düzeliyor. SSD ve RAM’i yaklaşık 2 ay önce değiştirdim, bu nedenle sorunun başka bir kaynaktan kaynaklanıyor olabileceğini düşünüyorum. Ekran kartındaki GPU BIOS switch’inin kart bazında sorunun düzelmesine katkı sağlamış olması da mümkün. Mavi ekran sorunlarını genelde temizlikten sonra ya da tak-çıkar işlemlerinin ardından yaşıyorum; bazen de tamamen rastgele zamanlarda ortaya çıkıyor. Bir keresinde ekran kartı sürücüsü kurarken mavi ekran almıştım ve yine tak-çıkar işlemi yaptıktan sonra düzelmişti. Genel olarak yaşadığım tüm sorunlar bu yöntemle çözülüyor.