CIOKEZ

Başarılı
Yaklaşık 5 sene boyunca AMD ekran kartı kullanmış birisi olarak ve çevremden aldığım bilgilere dayanarak sizlere bu konu hakkında bilgi vermek istiyorum.

AMD ekran kartları serisine göre kesinlikle güçlü olan kartlar olabiliyor ve oyun oynarken sizlere iyi sonuçlar verebilecek kartlar. Fakat bugün size AMD'nin rezalet bir özelliğinden bahsedeceğim: yazılım sürücü ve oyun uyumu. Arkadaşlar, ben RX560 4GB gibi giriş seviyesi bir kart kullanıyordum. Kart sıfırdı, en güncel sürüm driver'lar ile kullanımıma devam ederken öyle baş ağrıtan sorunlarla karşılaştım ki bunu paylaşma gereği duydum. Ayrıca giriş seviyesi olmayan kart sahibi olan tanıdıklarımdan da bu sorunları dinledim. AMD kartlar Adrenalin Edition adlı bir yazılım kullanıyor. Arayüzü ve teması olarak gayet sevdiğim bir tasarım dili kullanılsa da maalesef bu yazılım asla sağlıklı çalışmıyor. Oyun oynarken, internette gezerken, masaüstünde boştayken fark etmeden sizlere siyah ekran, mavi ekran, donma, takılma gibi sorunlar yaşatıyorlar maalesef. Ekran kartımı NVIDIA'nın eski bir kartı olan 1070 ile değiştirdiğimde kartın performansı neyse onu gördüğümü ve rahat kullanımı olduğunu fark ediyorum. Bu sebeple AMD ekran kartı tercih ederken sizlere önerim 3-5-10 FPS için NVIDIA'dan asla vazgeçmeyin. İşlemci konusunda da AMD işlemci kullanmaktan asla vazgeçmeyin diyebilirim. Bu sorunları yaşıyorsanız eğer ve kartınız AMD ise yapabileceğiniz en iyi şey şudur ki kartınızı eski sürüm driver ile güncellemeden kullanın. Özellikle 24.1.x sürücüler ve bu şekilde kullanırken kesinlikle ve kesinlikle AMD Adrenalin üzerinden bir oyun için veya herhangi bir işlem yapmayın; bırakın kendi ayarında çalışsın ve hatta bence kayıt programını bile kullanmayın.

Bu söylediklerimi sürücü silmek, Windows tazelemek, format gibi aklıma gelen ve araştırarak baktığım ne varsa yaparak söylüyorum. Lütfen dikkatli olalım, paramızla rezil olmayalım.

Son düzenleyen: Moderatör:
3 yıldır RX6600 kullanıyorum. Ne ekran kartına bağlı bir mavi ekran yedim ne de donma sorunuyla karşılaştım. AMD kart denince akla WattMan gelse dahi bu kartla son 2 yıldır 1 kez bile sürücü çökme hatasıyla karşılaşmadım. RX500 serisi de en sorunlu serilerden birisi, sadece bu seriyi kullanıp komple bir markayı kötülemek saçmalık.

Yaklaşık 5 sene boyunca AMD ekran kartı kullanmış birisi olarak ve çevremden aldığım bilgilere dayanarak sizlere bu konu hakkında bilgi vermek istiyorum.

AMD ekran kartları serisine göre kesinlikle güçlü olan kartlar olabiliyor ve oyun oynarken sizlere iyi sonuçlar verebilecek kartlar. Fakat bugün size AMD'nin rezalet bir özelliğinden bahsedeceğim: yazılım sürücü ve oyun uyumu. Arkadaşlar, ben RX560 4GB gibi giriş seviyesi bir kart kullanıyordum. Kart sıfırdı, en güncel sürüm driver'lar ile kullanımıma devam ederken öyle baş ağrıtan sorunlarla karşılaştım ki bunu paylaşma gereği duydum. Ayrıca giriş seviyesi olmayan kart sahibi olan tanıdıklarımdan da bu sorunları dinledim. AMD kartlar Adrenalin Edition adlı bir yazılım kullanıyor. Arayüzü ve teması olarak gayet sevdiğim bir tasarım dili kullanılsa da maalesef bu yazılım asla sağlıklı çalışmıyor. Oyun oynarken, internette gezerken, masaüstünde boştayken fark etmeden sizlere siyah ekran, mavi ekran, donma, takılma gibi sorunlar yaşatıyorlar maalesef. Ekran kartımı NVIDIA'nın eski bir kartı olan 1070 ile değiştirdiğimde kartın performansı neyse onu gördüğümü ve rahat kullanımı olduğunu fark ediyorum. Bu sebeple AMD ekran kartı tercih ederken sizlere önerim 3-5-10 FPS için NVIDIA'dan asla vazgeçmeyin. İşlemci konusunda da AMD işlemci kullanmaktan asla vazgeçmeyin diyebilirim. Bu sorunları yaşıyorsanız eğer ve kartınız AMD ise yapabileceğiniz en iyi şey şudur ki kartınızı eski sürüm driver ile güncellemeden kullanın. Özellikle 24.1.x sürücüler ve bu şekilde kullanırken kesinlikle ve kesinlikle AMD Adrenalin üzerinden bir oyun için veya herhangi bir işlem yapmayın; bırakın kendi ayarında çalışsın ve hatta bence kayıt programını bile kullanmayın.

Bu söylediklerimi sürücü silmek, Windows tazelemek, format gibi aklıma gelen ve araştırarak baktığım ne varsa yaparak söylüyorum. Lütfen dikkatli olalım, paramızla rezil olmayalım.
Ben de 5 yıl RX570 kullandım, türlü türlü sorunu vardı. Şu an yaklaşık 7-8 aydır RX 9070 XT kullanıyorum, memnunum diyebiliriz. Eskide kaldı sanırım o sorunlar. Hatta o sorunlardan birinin fotosunu atıyorum, böyle bir şey olmuştu. 🙄

Dosya Ekleri

• IMG_20260731_043234_355.webp
    IMG_20260731_043234_355.webp
    1,1 MB · Görüntüleme: 34

AMD ekran kartları serisine göre kesinlikle güçlü olan kartlar olabiliyor ve oyun oynarken sizlere iyi sonuçlar verebilecek kartlar. Fakat bugün size AMD'nin rezalet bir özelliğinden bahsedeceğim: Yazılım sürücü ve oyun uyumu. Arkadaşlar, ben RX560 4 GB gibi giriş seviyesi bir kart kullanıyordum. Kart sıfırdı, en güncel sürüm Driver'lar ile kullanımıma devam ederken öyle baş ağrıtan sorunlarla karşılaştım ki bunu paylaşma gereği duydum. Ayrıca giriş seviyesi olmayan kart sahibi olan tanıdıklarımdan da bu sorunları dinledim. AMD kartlar adrenalin Edition adlı bir yazılım kullanıyor. Arayüzü ve teması olarak gayet sevdiğim bir tasarım dili kullanılsa da maalesef bu yazılım asla sağlıklı çalışmıyor. Oyun oynarken, internette gezerken, masaüstünde boştayken fark etmeden sizlere siyah ekran, mavi ekran, donma, takılma gibi sorunlar yaşatıyorlar maalesef. Ekran kartımı NVIDIA'nın eski bir kartı olan 1070 ile değiştirdiğimde kartın performansı neyse onu gördüğümü ve rahat kullanımı olduğunu fark ediyorum. Bu sebeple AMD ekran kartı tercih ederken sizlere önerim 3-5-10 FPS için NVIDIA'dan asla vazgeçmeyin. İşlemci konusunda da AMD işlemci kullanmaktan asla vazgeçmeyin diyebilirim. Bu sorunları yaşıyorsanız eğer ve kartınız AMD ise yapabileceğiniz en iyi şey şudur ki kartınızı eski sürüm driver ile güncellemeden kullanın. Özellikle 24.1.X sürücüler ve bu şekilde kullanırken kesinlikle ve kesinlikle AMD Adrenalin üzerinden bir oyun için veya herhangi bir işlem yapmayın; bırakın kendi ayarında çalışsın ve hatta bence kayıt programını bile kullanmayın.

Yeni kartlar için aynı şeyleri söylemek doğru mu bilemem, vaktinde ben de RX560 kullandım. Ama her türlü ekran kartının piri NVIDIA. Kullandığım hiçbir ekran kartında sorun çıkarmadı.

2GB VRAM eklenmis bir RX 460 1024SP olur kendisi. Ocak ayinda 10. yasina basacak. 99 USD fiyatla cikmis bir GPU kendisi.

Bu GPU'daki mimari ustune AMD, 6 yeni GPU mimarisi cikardi. Alti.
379 USD fiyatla cikmis ve RX 560'dan 2 tier ustte olan bir GPU. Hala da ikinci elde RX 560'dan pahali bir GPU. Bahsini gectigim 3 GPU da duzenli surucu guncellemesi almiyor artik bu arada ve bu GPU'lar birbirleriyle ayni tierdaymis gibi kiyaslaniyor.

Fikra bu kadar.

RX 9060 XT 16 GB kullanıyorum. Linux'ta en ufak sorun çıkarmayan kart, Windows'ta durmadan driver çökme hatası veriyor. Oyun oynarken sorun olmuyor ama örnek olarak Chrome'da sekmelere basarken ekran siyah olup geri geliyor. Sonuçta zararı yok ama rahatsız edici tabii. Linux kullanırken hiçbir sorun çıkmıyor, neyse ki ben Linux kullanıcısıyım (evde). İş yerinde (dental CAD CAM) kesinlikle Windows lazım olduğundan ve saçma AMD anakart RAM problemleri ile uğraşmakla vakit kaybetmek istemediğimizden Intel + NVIDIA + Windows tercih ediyoruz.

Son düzenleyen: Moderatör:
Hocam bu kart 10 yaşında bunu bilerek bilgi paylaşalım. Benim elimde KI570 8 GB bile sırf ekran kartsız kalırsam en azından 1 2 oyun oynatsın diye köşede duruyor. Bu seriyi artık ciddiye almamak gerek.

Konudan bağımsız olacak ancak düşük bütçelerde artık RX 500 serisi yerine en kötü Vega 7 barındıran işlemciler tercih edilebilir. Çift kanalda daha iyi sonuçlar vermesinin yanı sıra 500 TL'ye alınan dandik kule tipi soğutma ile ısınmayan, 2. el akarı kokarı olmayan da bir işlemci.

R5 5500 ile aynı performansı veriyor, sonradan takılan RX 6600 veya 3060 ile mükemmel sonuçlar veren de bir model bence.

Konuyla ilgili de diyeceğim tek şey AMD kusursuz değil ama kullandığınız seri zaten yıllardır "almayın, aldırtmayın" denilen bir seri. Maksat 2. el fiyatından ötürü alınıyor ve bu kart bariz şekilde kumar. Alan kişiyi rezil de ediyor, vezir de. Ortasının olduğunu görmedim, ya hiç sorun çıkarmıyor ya da kullanılamayacak kadar sorun çıkarıyor.

Son düzenleme:
Her ekran kartı markasında ve modelinde sıkıntı olabilir. Bu sorunlar sadece ekran kartından kaynaklı oluyor demek haksızlık.
Kullandığım kartlar;
  • Sapphire RX 9070XT Nitro+ : Hiç sıkıntı yaşamadım.
  • Sapphire RX 7700XT Pure : Hiç sıkıntı yaşamadım.
  • MSI RX 5600XT Gaming MX : Hiç sıkıntı yaşamadım.
Çamur at izi kalsın olayından vazgeçilmeli.