Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.
Bilgisayarımı alalı 4 sene oldu ve son 2 senedir çıkardığı gürültü çok kafa ütüleyici. O yüzden biraz kurcalamak istedim. BIOS'u açıp Smart Fan 5 sekmesine baktım ve değerler normal mi emin olamadım.

İşlemci: Ryzen 5 3600X
Anakart: Gigabyte B450M Gaming X

Silent mod ve Normal mod olarak iki fotoğraf koydum:

1716081616190.webp

1716081621931.webp

Son düzenleyen: Moderatör:
Çözüm
Uzun zamandır hiç termal macun yenilemesi yapmadığını düşünerek yorum yapacağım.

Öncelikle "gürültülü" çalışırken sıcaklıklar eğer 65 dereceyi geçiyorsa zaten fanların tam güçte çalışıyor. Eğer hiç bakım yapmadıysan fanların sesini çok fazla duyman gayet normal. Biraz fan hızı ayarlarıyla oynayalım:

1716111281531.webp

Grafikteki çubukları ne kadar oynatmana izin veriyordu hatırlamıyorum. Ben sana değerleri de yazayım:
Derece45 C60 C70 C80 C90 C
PWM%30%40%70%90%100

Böyle yaptığın zaman sistem, eskisine göre daha fazla ısınabilir. Eğer sıcaklıklar cidden çok yüksek olursa BIOS'a geri dönüp konuya dönüş yaparsın. Ayrıca tam olarak bu değerlere izin vermeyebilir. Dediğim gibi: Tam hatırlayamıyorum. Buna yakın değerleri yapabilirsin kendin de. Eğer bi' farklılık olmazsa farklı ayarlar uygularız.
BIOS uzerinde degil de Windows uzerindeki sicakliklarini ve fan devirine baksan daha dogru olur.

Bunu kullanabilirsin eger yoksa indirirsin.

BIOS uzerinde degil de Windows uzerindeki sicakliklarini ve fan devirine baksan daha dogru olur.

Bunu kullanabilirsin eger yoksa indirirsin.
Sonuçlar bu şekilde
1716105200951.webp
1716105276185.webp
1716105297088.webp

Uzun zamandır hiç termal macun yenilemesi yapmadığını düşünerek yorum yapacağım.

Öncelikle "gürültülü" çalışırken sıcaklıklar eğer 65 dereceyi geçiyorsa zaten fanların tam güçte çalışıyor. Eğer hiç bakım yapmadıysan fanların sesini çok fazla duyman gayet normal. Biraz fan hızı ayarlarıyla oynayalım:

1716111281531.webp

Grafikteki çubukları ne kadar oynatmana izin veriyordu hatırlamıyorum. Ben sana değerleri de yazayım:
PWM%30%40%70%90%100

Böyle yaptığın zaman sistem, eskisine göre daha fazla ısınabilir. Eğer sıcaklıklar cidden çok yüksek olursa BIOS'a geri dönüp konuya dönüş yaparsın. Ayrıca tam olarak bu değerlere izin vermeyebilir. Dediğim gibi: Tam hatırlayamıyorum. Buna yakın değerleri yapabilirsin kendin de. Eğer bi' farklılık olmazsa farklı ayarlar uygularız.

Çözüm

Eki Görüntüle 47953

PWM%30%40%70%90%100

Dediğiniz ayarları yaptım BIOS sekmesinde 2100 RPM gözüküyor silent ve normal moda göre 300-600 RPM daha düşük.
Ama bilgisayarı açıp masaüstünde kalsam bile işlemci çok gürültülü çalışmaya başlıyor.

Bilgisayarıma uzun zamandır bakım yapmıyordum gün içerisinde yapacağım temizlik sonrası tekrardan dönüş sağlarım. Teşekkür ederim yardımınız için.