Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.
Bilgisayarımı alalı 4 sene oldu ve son 2 senedir çıkardığı gürültü çok kafa ütüleyici. O yüzden biraz kurcalamak istedim. BIOS'u açıp Smart Fan 5 sekmesine baktım ve değerler normal mi emin olamadım.

İşlemci: Ryzen 5 3600X
Anakart: Gigabyte B450M Gaming X

Silent mod ve Normal mod olarak iki fotoğraf koydum:

1716081616190.webp

1716081621931.webp

Son düzenleyen: Moderatör:
Çözüm
Uzun zamandır hiç termal macun yenilemesi yapmadığını düşünerek yorum yapacağım.

Öncelikle "gürültülü" çalışırken sıcaklıklar eğer 65 dereceyi geçiyorsa zaten fanların tam güçte çalışıyor. Eğer hiç bakım yapmadıysan fanların sesini çok fazla duyman gayet normal. Biraz fan hızı ayarlarıyla oynayalım:

1716111281531.webp

Grafikteki çubukları ne kadar oynatmana izin veriyordu hatırlamıyorum. Ben sana değerleri de yazayım:
Derece45 C60 C70 C80 C90 C
PWM%30%40%70%90%100

Böyle yaptığın zaman sistem, eskisine göre daha fazla ısınabilir. Eğer sıcaklıklar cidden çok yüksek olursa BIOS'a geri dönüp konuya dönüş yaparsın. Ayrıca tam olarak bu değerlere izin vermeyebilir. Dediğim gibi: Tam hatırlayamıyorum. Buna yakın değerleri yapabilirsin kendin de. Eğer bi' farklılık olmazsa farklı ayarlar uygularız.
Ama bilgisayarı açıp masaüstünde kalsam bile işlemci çok gürültülü çalışmaya başlıyor.
Düşündüğümden biraz fazla ısınıyor o zaman. Temizlik + termal macun yenilemesi yapılırsa düzelir diye düşünüyorum. Şu anlık termal macun yenilemesi yapma şansın yoksa temizlik yaptıktan sonra sorunun düzelip düzelmemesine bağlı olarak fan hızını biraz daha düşürmeyi deneyebiliriz. Akşam tekrar konuya bakmaya çalışırım.

Düşündüğümden biraz fazla ısınıyor o zaman. Temizlik + termal macun yenilemesi yapılırsa düzelir diye düşünüyorum. Şu anlık termal macun yenilemesi yapma şansın yoksa temizlik yaptıktan sonra sorunun düzelip düzelmemesine bağlı olarak fan hızını biraz daha düşürmeyi deneyebiliriz. Akşam tekrar konuya bakmaya çalışırım.

Merhaba 2 saatlik bir temizlik yaptım bilgisayar ilk gün ki haline döndü resmen :D
İşlemci fanını ayırdım, güzelce temizledikten sonra işlemciye termal macun sürdüm ve sonuçlar beni çok memnun etti.
BIOS sekmesinde temizlik öncesi verdiğiniz ayarlarla fanlar 2100 RPM'de çalışıyordu, şimdi ise 1800 RPM.
Masaüstünde de herhangi bir gürültü çıkartmıyor, oldukça sessiz çalışıyor. Artık kafam şişmeyecek gibi görünüyor. :)

Yardımlarınız ve ilginiz için çok teşekkür ederim.

1716124545175.webp

Merhaba 2 saatlik bir temizlik yaptım bilgisayar ilk gün ki haline döndü resmen :D
İşlemci fanını ayırdım, güzelce temizledikten sonra işlemciye termal macun sürdüm ve sonuçlar beni çok memnun etti.
BIOS sekmesinde temizlik öncesi verdiğiniz ayarlarla fanlar 2100 RPM'de çalışıyordu, şimdi ise 1800 RPM.
Masaüstünde de herhangi bir gürültü çıkartmıyor, oldukça sessiz çalışıyor. Artık kafam şişmeyecek gibi görünüyor. :)

Yardımlarınız ve ilginiz için çok teşekkür ederim.

Eki Görüntüle 48063

1800RPM yine sesli aslında ama stok fana göre normal.