@Ayhan Dönmez hocam emeğinize sağlık. Uzun uzun yazmışsınız teşekkür ederim tekrardan. Şu an biraderin oynadığı oyunlar BF6, poe 2, WoW ve ara sıra hikayeli oyunlar giriyor. Ek olarak da sık sık PUBG oynuyor. CS'yi şu an için bıraktık, uzun bir süre girmeyi düşünmüyoruz.
Sıvı soğutucunun ( borularındaydı sanırım ) birkaç yıl sonra sıkıntı çıkıyormuş gibi bir şeyler deniyordu, araştırırken denk gelmiştim tam hatırlayamadım teferruatını, kule tipi soğutucu kadar uzun ömürlü olmaz dendiği için kule tipine yöneldik.
7500F besleyebilseydi hiç girmeyecektik bu toplara ama mecbur kaldık. Önerdiğiniz işlemci 7800x3d ile çok farkı var mı performans ve sıcaklık olarak? 5070ti için 2K'da uzun yıllar yeterli gelir mi? Fiyatları birbirine çok yakın çünkü, fiyat konusu da akıl karıştırıyor biri 13k diğeri 14k bandında. Gerçi 7800x3d için de problemli diyorsunuz, alıp da bir de sıkıntısı varsa onunla uğraşmak hoş olmayacak dediğiniz gibi.
9700x'ten memnun kalmama şansınız yok, bir de önerdiğim model gayet uzun ömürlü, bir problem yaşamazsınız merak etmeyin, birebir değişim garantisi var zaten. Kule tipi almak zorunda değilsiniz o paraya, hayli pahalı model çünkü zam da yedi gereksiz yere.

@ExellionTR Eğer RAM'ler Hynix çip kullanıyorsa örneğin 6000 CL30 2x16 kit ise, manuel zamanlama yazarak performansı katlıyorsunuz, onun için ayrı konu açarsınız, AM5 için önemli FPS tabanlı oyunlarda.

Son düzenleme:
Bende burada çok araştırdım. 7800X3D işlemcisinde tasarım hatası olduğu söylenmişti bir konuda. O yüzden az güç tüketip, daha fazla ısındığı söylenmişti bana şahsen.

Yani şu şekilde örnek verilmişti;
9700X daha fazla güç tüketmesine rağmen, daha serin çalışıyor. 7800X3D daha az güç tüketip, daha fazla ısınıyor. 2K hikaye odaklı oyun oynuyorsan 9700X. Ama ben rekabetçi ağırlıklı oynuyorum dersen düşük çözünürlükte 7800X3D. Bende hikaye odaklı oyunlar oynuyorum, o yüzden 9700x tercih ettim. Soğutması zor bir işlemci değil 9700x haberin olsun.

@Ayhan Dönmez hocam 6000 MHz CL30'du RAM'leri ama marka modeli hatırlamıyorum. @Furkan Bey belirtir şimdi, işlemciyi kendisi alacak.
@Eagles hocam 2-3 rekabetçi oyun dışında gerisi hep hikayeli bizde de. CS, BF6, PUBG diyebiliriz şu an.
Şu an ID-Cooling SE-224-XT kullanıyoruz, 9700X'i soğutmaya yeter mi acaba? Kasa ise Dark Maxima V30.

Şöyle bir test var mesela. Bazı oyunlarda fazla performans farkı çıkıyor.

Ryzen 7 9700x vs Ryzen 7 7800x3D

Son düzenleme:
@Ayhan Dönmez hocam 6000 MHz CL30'du RAM'leri ama marka modeli hatırlamıyorum. @Furkan Bey belirtir şimdi, işlemciyi kendisi alacak.
@Eagles hocam 2-3 rekabetçi oyun dışında gerisi hep hikayeli bizde de. CS, BF6, PUBG diyebiliriz şu an.
Şu an ID-Cooling SE-224-XT kullanıyoruz, 9700X'i soğutmaya yeter mi acaba? Kasa ise Dark Maxima V30.

O testlere çok takılmayın, RAM ayarları için ayrı konu açarsa Hynix için yardımcı olunur, fark kapanır. BF6-CS gibi FPS oyunlarında fark var, RDR2 ya da Witcher için fark yok mesela, belki 9700x iyi bile çıkabilir boost clock fazla, RAM ayarları 9700x için daha elzem, 9700x'in de artıları var. 7800x3D termal problemli bir çip, boş yere uğraşmanıza değmeyecektir. 1080P CS oyuncusu için uygundur.

Soğutucu yeterli gelir, fan takabilirsin push-pull mantığında, daha iyi olur, kendi fanını farklı 2 fan ile değiştirirsen kullanmaya devam edebilirsin ama bütçe varsa Thermalright 360 alıp geçerdim, AIO daha iyi olur. Ama şart değil, tasarruf edilecekse kullanmaya devam edilebilir.

Şu an ID-Cooling SE-224-XT kullanıyoruz, 9700X'i soğutmaya yeter mi acaba? Kasa ise Dark maxima v30.

Şimdi soğutma konusunda @20424 hocaya danışabiliriz. Ben 360 mm sıvı soğutucu kullanıyorum. @ExellionTR

Bak o videoda dikkat ettiysen bazı oyunlarda 10 dereceye kadar daha sıcak çalışıyor 7800X3D.

Bir yoruma dikkat ettin mi? Düşük gecikmeli RAM ile 9700X birçok oyunda daha hızlıdır demiş. Kesinlikle küçümsenecek bir işlemci değil, benden söylemesi. @Ayhan Dönmez @ExellionTR

Ekran görüntüsü 2025-10-26 231527.webp

Şimdi soğutma konusunda @20424 hocaya danışabiliriz. Ben 360 mm sıvı soğutucu kullanıyorum. @ExellionTR

Bak o videoda dikkat ettiysen bazı oyunlarda 10 dereceye kadar daha sıcak çalışıyor 7800X3D.

Bir yoruma dikkat ettin mi? Düşük gecikmeli RAM ile 9700X birçok oyunda daha hızlıdır demiş. Kesinlikle küçümsenecek bir işlemci değil, benden söylemesi. @Ayhan Dönmez @ExellionTR

Eki Görüntüle 196261
3D Cache'ten ötürü 7800x3D-9800x3D'nin RAM'e erişimi kısıtlı, düz EXPO açsa da EXPO hiç açmasa da aynı FPS gelecek çoğunlukla diyelim. Ama 9700x'te durum bambaşka, RAM'ı tolere edecek bu denli devasa bir Cache miktarı yok, dolayısıyla yapılan RAM ince ayarları, düşük CL ve birincil zamanlamalar 9800x3D'de 1 birim etki edecekse 9700x'te 5 birim etki edecek belki, o mantık oradan geliyor.

@Eagles 3D RAM erişimi kısıtlı yani, düz modellere göre. Daha az RAM'den etkileniyor.

Şimdi soğutma konusunda @Marix hocaya danışabiliriz.

Arkadaşın diğer 7800X3D'yi soğutabilir mi konusuna böyle bir cevap vermişim.

Oyunlarda idare eder ama sıcak çalışır, işlemci tam yüke bindiğinde tutamaz.

9700X'i stok halinde oyunlarda idare eder o soğutucu, PBO ile oyunda fazla ısınacaktır, tam yükte yine tutamaz.

Her iki işlemci içinde yeterli bir soğutucu değil, bunu kullanacağım diyorsanız Curve Optimizer ayarı ile oyunlarda idare edersiniz, PBO kullanmamak şartı ile.

Anakart önemli ama yeterli bir model, sıkıntı yaşamazsın. B650 çipset oluşu sebebiyle yapılacak ayarlara müsait bir kart, VRM heatsink de kısmen var, mosfete basıyor da choke'a yandan değiyor, o da kabul, hiç olmamasından iyidir :D

RAM'ler gayet iyi, A-Die çıkarsa daha iyi, o belli olmuyor. Patriot H-Die çıktığı bile oluyor, H-Die ne olduğunu bilen yok daha piyasada.

P ve H-Die hakkında info yok, M ve A-Die hakkında info var. M-Die 2-3 yıllık çip ama halen daha üretiliyor belli ki 6000 CL30 standardını karşıladığı için, yoksa sadece A-Die kalmalıydı piyasada Hynix için. 24'lük yeni revizyon M-Die ayrı, buradaki söz konusu olan 2x16 kit olanlar.

@ExellionTR Yani 7800x3D yerine 9700x alıp RAM optimize edersen daha iyi performans alacaksın, tek istisna 1080p CS oynamak, onun harici larger cache fayda göreceğin bir yer yok diyebiliriz. RAM ile kapatacaksın açığı ve PBO ile. Fmax boost clock daha yüksek 9800x3D'ye göre, buradaki söz konusu 7800x3D 5 GHz locked bir işlemci, 9700x unlocked.