Çözüldü AMD ve anakart sitesindeki chipset sürücüleri neden farklı?

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

MeReKGs67

Uzman

Buradaki chipset 2021 yılına ait.

Burada ise son sürücü 2024 yılına ait, arada tam 3 yıl fark var.

Şimdi benim hangisine güncellemem gerekiyor? ASRock'takinin eski olmasının bir sebebi var mı yoksa sadece değiştirmemişler mi?

Çözüm
AMD'nin sitesindeki en son sürüm hangisiyse ona güncellemeniz gerekiyor. Anakart üreticileri genelde anakartı sattıktan sonra sürücülerde devasa bir güncelleme yapmazlar. BIOS güncellemelerini verirler, bırakırlar.
AMD'nin sitesindeki en son sürüm hangisiyse ona güncellemeniz gerekiyor. Anakart üreticileri genelde anakartı sattıktan sonra sürücülerde devasa bir güncelleme yapmazlar. BIOS güncellemelerini verirler, bırakırlar.

Çözüm
AMD'nin sitesinde olan sürümü yükleyin. Bazen anakart üreticisinin sitesinde olan sürümler güncellenmiyor.

Ses sürücüsü, USB Kart okuyucu gibi sürücüler bunlar genelde hep eski sürüm oluyor.

İfadeler: 29

Çok teşekkürler. Peki anakartın sitesinde BIOS dışında indirmem gereken başka bir şey yok mu? Ya da buradan indirme şuradan indir diyeceğiniz neler var? Ben çok anlamıyorum ama mesela Realtek High Definition Audio driver, Realtek Lan driver sürücüleri var dikkatimi çeken daha başka anlamadığım sürücüler var. Bir de ASRock Motherboard Utility var bu anakartın kendi programı galiba. Herhalde bir tek bunu buradan kendi sitesinden indireceğim.

BIOS hakkında da ASRock "If the System is working properly, we recommend keeping the current BIOS / Firmware." diyordu sitesinde aslında ama ben gene de son beta olmayan sürüme güncelledim

Son düzenleyen: Moderatör:
BIOS hakkında da ASRock "If the system is working properly, we recommend keeping the current BIOS / firmware." diyordu sitesinde aslında ama ben gene de son beta olmayan sürüme güncelledim
BIOS guncellemeleri malum hata olursa tamiri zor isler fakat illa sorun cikabiliyor eski surumlerde ya da bazi optimizasyonlar gelebiliyor.

Her guncellemeyi kurmak zorunda degilsiniz fakat kotu de is eylememissiniz eger o surumde bir sorun yoksa gibi.

Peki anakartın sitesinde BIOS dışında indirmem gereken başka bir şey yok mu?

Eğer Windows tarafından güncellenmeyen bir sürücü varsa ya da kurulmayan bir sürücü varsa onu anakart sitesinden indirebilirsiniz. Ama ben yine de genelde anakart sitesinden indirmek yerine donanım kimliğiyle daha güncel sürücüyü bulmayı tavsiye ediyorum.

Anakart üreticisine ve anakartın modeline göre değişiyor chipset güncelliği, giriş model ve eski bir anakartı direkt unutup daha yeni model ve orta-üst seviye bir anakart için chipsetleri daha güncel tuttukları oluyor. Ben ilk aşama olarak anakart üreticisinden indirilmesi taraftarıyım, bunun sebebi anakart eskiyse muhtemelen işlemcinizde eski zaten ve yeni chipset sürücüleri genelde eski işlemciler için bir şey içermiyor, daha çok yeni çıkan ve çıkacak işlemciler için düzeltmeler içerir. Durum böyle olunca eski işlemcinize altı ay önceki chipseti de yükleseniz dün yayınlanmış chipseti de yükleseniz sonuç aynı oluyor, tabii düzeltme vb. yayınlanmadıysa dediğim gibi. En günceli olsun düşünceniz varsa AMD'den alabilirsiniz, aşırı güncelliğe ihtiyacınız yoksa anakartın yayınladıkları da iş görüyor, zaten yeni çıkan bir işlemci ve onunla beraber çıkan bir chipseti kullanıyorsanız her türlü en güncellerini görüyorsunuz web sitesinde. Bunun sebebi aslında AMD'den hangi chipseti seçerseniz seçin aynı dosyayı indiriyor, yani bütün chipsetler tek bir pakette toplanmış olarak indirilip size ne lazımsa onu yüklüyor.

Anladım anakartın sitesinden de indirseniz bir sorun çıkmaz diyorsunuz ama kafa rahat olması için AMD'den indirmek daha mantıklı duruyor

Her guncellemeyi kurmak zorunda degilsiniz fakat kotu de is eylememissiniz eger o surumde bir sorun yoksa gibi.
Hocam burayı tam anlamadım özellikle son kısmı?

Son düzenleme:
Hocam burayı tam anlamadım özellikle son kısmı?
Guncellemekte sorun yok fakat stabil surum iyidir. Gelir gelmez guncelleme, milletin bilgisayarini bozmus mu diye arastir. Guncelledigin dosyayi kontrol et. Beta kurma. Dikkatli kur.

Guncellemekte sorun yok fakat stabil surum iyidir. Gelir gelmez guncelleme, milletin bilgisayarini bozmus mu diye arastir. Guncelledigin dosyayi kontrol et. Beta kurma. Dikkatli kur.
Aynen öyle yaptım bi sıkıntı çıkmadı yani gördüğüm kadarıyla BIOS'tan dolayı ne gibi sıkıntılar çıkabiliyor?

Aygıt yöneticisinde uyarı veren bir sürücü olduğu zaman mı sadece donanım kimliği ile sürücüyü bulalım yoksa uyarı vermese de herhangi bir sürücü eski olup olmadığı kontrol etmelimiyiz bazı sürücüleri?

Bir de donanım kimliği ile arattığımda genelde DriverIdentifier sitesi çıkıyor genelde burası güvenilir midir?

Mesela Realtek PCle GbE Family Controller sürücüsünü kontrol ettiğimde 2017 yılına ait sürücü ama donanım kimliği ile arattığımda yukarıdaki sitede 2024 yılına ait bir sürücüsü olduğunu görüyorum ASRock markasına ait. Yani demek ki windows update bunu tespit edip güncellememiş. Aşağıda gözüküyor.

Ne dersiniz Recep abi?

Donanım kimliği:
Kod:
PCI\VEN_10EC&DEV_8168&SUBSYS_81681849&REV_15

Son düzenleme:
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…