AMD'nin güncel durumu

Vallahi dürüst olmak gerekirse olay tamamen bilgisayarın karşısında ne yaptığına bakıyor. Eğer hedefin 4K Ultra ayarlarda kaplamaları, grafikleri sonuna kadar kökleyip oyun oynamaksa 16 GB VRAM kesinlikle bir pazarlama lafı falan değil, bayağı bildiğin somut bir ihtiyaç zaten. Yeni çıkan oyunlar 4K Ultra çözünürlükte belleği sömürüyor AMD'nin o fiyata 16 GB VRAM vermesi son derece mantıklı zaten buna laf etmek saçmalık olur.

Ama mesela işin içine DaVinci Resolve, topaz video AI, kurgu, 3D render veya CUDA altyapısını kullanan ağır iş yüklerini soktuğun an olay tamamen değişiyor. Orada olay sadece VRAM miktarından çıkıp o veriyi arkada işleyen mimarinin hızına ve stabilitesine kayıyor. NVIDIA'nın tensor çekirdekleri ve yazılım ekosistemi üretim tarafında render sürelerini ciddi şekilde kısaltıyor.

Yani demek istediğim 4K Ultra oyun oynayan adama "16 GB VRAM gereksiz" demek ne kadar yanlışsa, bilgisayardan para kazanan ve ağır kurgu render işi yapan adama "sırf VRAM sayısı yüksek diye AMD al" demek de o kadar mantıksız. Sadece oyun oynayacaksan fiyat/performans neredeyse oraya gidersin ama sistem senin çalışma aracınsa NVIDIA tarafında ödenen fark kartın kendisine değil, sana kazandırdığı zamana ve işin sorunsuz bitmesine ödeniyor.

Donanimi bir sekilde bir yerden alip daha ucuza satabiliyorsun da yazilim isi oyle yurumuyor. Lisa Su kendisi demisti yazilim tarafinda calisacak muhendis bulamiyoruz, butun donanimli muhendisleri NVIDIA kapiyor diye. Zaten bu alanda calisabilecek muhendis sayisi oyle binlerce degil, olanlari da NVIDIA yuksek maasla topluyor iste. Zaten ekran karti tarafi, islemciye kiyasla yazilimda daha bagimli. NVIDIA'nin butun oyun ureticileriyle oturmus ortakliklari da var. Haliyle rekabet edemiyor ki bu sartlarda etmesini de beklemiyorum zaten.

Son düzenleme:

Tamam da ortada siyasi baskı yok, düz patent takası var. AMD 64-bit'i vermeseydi Intel de X86 lisansını çeker, AMD ertesi gün dükkanı kapatırdı. İki dev tamamen birbirine kilitliydi, olay bundan ibaret.

Zaten iş yapacak adam veya AI ile uğraşacak adama bir şey diyemem çünkü maalesef ki AMD'de pek karşılığı olmuyor. Dediğin gibi tensor ve CUDA başlı başına ortalığı kasıp kavuruyor.

Ancak bu iş içinde 5070 veya 5070 Ti almak bence mantıklı olmayan bir tercih. 5070 yerine 2. el 4080 Super, 5070 Ti veya 5080 yerine 2x3090'lı iş için kullanılacak bir canavar elde edilebilir. Hem VRAM kısmı daha iyi olur hem de işlemci gücü çok daha fazla olur.

Dediğim gibi ben ihtiyaç gözeterek seçim yapılmasına bir şey demiyorum. Sıfır olsun der alır, başım gözüm üstüne ama 1080P'de oyun oynayacak başka hiçbir şey yok, AMD bariz ön plandayken MFG var, DLSS var, cart curt diye NVIDIA savunuyor. 4K'da her şeyi fullüyeceğim, ben sistem sınırı zorlayacağım, 5070 Ti'ye fazlasını veririm eyvallah ama CS, Valorant, R6 oynayacak adamın da teknoloji için alması komik.

Şirket kurmaya çalışıyoruz, ben de server olarak kullanacağım sisteme NVIDIA kart koyacağım. Neden? İçeride AI çalışacak, AMD işimi görmüyor.

Tamam da ortada siyasi baskı yok, düz patent takası var. AMD 64-bit'i vermeseydi Intel de X86 lisansını çeker, AMD ertesi gün dükkanı kapatırdı. İki dev tamamen birbirine kilitliydi, olay bundan ibaret.

Itanium serisi vardı o zamanlar devrim oluyor diye çarşaf çarşaf teknoloji kanallarında dergilerde boy gösteriyordu da çok erken patladı, yazılım kanadı uyumsuzluğu işte, bugün AMD'yi eleştirdiğimiz konuda o zamanlar AMD fırtınalar estirirdi. Ati ise o zamanlar ayrı bir GPU firması idi o kısmı karıştırmadım bilerek çünkü yazılımda zayıftı.

O kısımda işte piyasa dengelemek için birtakım gizli eller devreye girdi.

Şimdi geçtiğimiz yıllarda işte NVIDIA, Intel ile bilgi paylaşımı ve destek konusunda anlaştı, ABD gitti hisse satın aldı bunlar sırf batmasın da yarışta ayakta kalsın diye.

Döngüsel/dönemsel bir yapı var resmen, bir dönem AMD fırtınası eserken işte Opteron işlemciler FX57'ler vs. sonra Bulldozer ile çöküş, sonra Zen ile yükseliş. Gene aynı döngüye girilecek mi yoksa denge siyaseti mi izlenecek?

AMD ekran kartıyla mutlu mesut yaşayan tek kişi falanım galiba. Elemtere fiş kem gözlere şiş, gözü olanın gözü çıksın. 777.
Bi de ben galiba. Senesi gelecek kartın sorunsuz bir şekilde çatır çatır oynatıyor 3440x1440p'de teknoloji olmasa da fazlasıyla yeterli değerleri sunuyor kart daha ne isteyebilirim. 30'a 6 taksit aldım maaşa zam falan derken rahat rahat ödedim de oynadım da.

9070 XT kullanıcısı olarak kartımdan gayet memnunum. Artılarını, eksilerini, fiyatını ve alternatiflerini değerlendirerek karar veren bilinçli bir tüketici olarak benzer performans seviyesindeki 5070 Ti için 20+ bin TL daha fazla para ödemenin benim açımdan rasyonel hiçbir gerekçesi yok. Alan kişiyi de niye aldın diye sorgulamam, kendi tercihidir en nihayetinde.

AMD'nin GPU tarafında olumsuz manada eleştirilecek yönleri yok mu elbette var. Her şeyden önce Nvidia'nın açtığı yoldan ilerliyorlar, teknolojiye yön veren değil, Nvidia'yı takip ve taklit eden tarafta yer alıyorlar.

Ayrıca AMD'nin daha fazla oyun geliştirici stüdyo ile iş birliğine girip, kullandığı teknolojilerin oyunlara yaygın şekilde entegre edilmesi konusunda daha fazla çaba göstermesi gerektiğini düşünüyorum. Bu konuda yetersizler. Mesela geçen günlerde yeni Silent Hill oyunu ve Control Resonant çıkışını gerçekleştirdi ama ortada halen sürücü güncellemesi yok yeterince atik değiller.

Öncelikle adam AMD videoları yapıyor demeniz yanlış. Adam hem NVIDIA hem AMD yapıyor. Haklı bir eleştiri ama bunu malzeme yaparak paylaşanlar ne kadar objektif, orası tartışılır. Sırf MFG için 30 bin fazla vermek istiyorsanız karar sizin; elimizde köprü de var.

Son düzenleyen: Moderatör:
Doğru. En kötü Lossless Scaling var Frame Generation lazım ise.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…