Soğutsa bile fiyatlar ortada. Aynı performanstaki 5070 Ti ile arasında 30k fark var. E-AI ile uğraşırıp diye daha güçsüz 5070'i almakta kişisel tercih diyelim. Şahsen 2. el 4080'ler falan çözerim.
Şu anda 9070 XT kullanıyorum, oldukça da memnunum. 3440x1440P'de oynuyorum ve oynadığım oyunlarda herhangi bir upscale yöntemi ihtiyacı duymuyorum. İki üç oyunda pt açayıp MFG kullanayım diye +30k ödemek veya daha düşük performanslı ürün almak şahsen mantıklı gelmiyor. AI ile uğraşacağım dediğimde 12 GB VRAM'li bir GPU zaten bakmam ama neyse...
Eki Görüntüle 282212 Eki Görüntüle 282205Eki Görüntüle 282207
Vallahi dürüst olmak gerekirse olay tamamen bilgisayarın karşısında ne yaptığına bakıyor. Eğer hedefin 4K Ultra ayarlarda kaplamaları, grafikleri sonuna kadar kökleyip oyun oynamaksa 16 GB VRAM kesinlikle bir pazarlama lafı falan değil, bayağı bildiğin somut bir ihtiyaç zaten. Yeni çıkan oyunlar 4K Ultra çözünürlükte belleği sömürüyor AMD'nin o fiyata 16 GB VRAM vermesi son derece mantıklı zaten buna laf etmek saçmalık olur.
Ama mesela işin içine DaVinci Resolve, topaz video AI, kurgu, 3D render veya CUDA altyapısını kullanan ağır iş yüklerini soktuğun an olay tamamen değişiyor. Orada olay sadece VRAM miktarından çıkıp o veriyi arkada işleyen mimarinin hızına ve stabilitesine kayıyor. NVIDIA'nın tensor çekirdekleri ve yazılım ekosistemi üretim tarafında render sürelerini ciddi şekilde kısaltıyor.
Yani demek istediğim 4K Ultra oyun oynayan adama "16 GB VRAM gereksiz" demek ne kadar yanlışsa, bilgisayardan para kazanan ve ağır kurgu render işi yapan adama "sırf VRAM sayısı yüksek diye AMD al" demek de o kadar mantıksız. Sadece oyun oynayacaksan fiyat/performans neredeyse oraya gidersin ama sistem senin çalışma aracınsa NVIDIA tarafında ödenen fark kartın kendisine değil, sana kazandırdığı zamana ve işin sorunsuz bitmesine ödeniyor.