AMD'nin güncel durumu

Dünyanın her yerinde insanlar neden kapış kapış Toyota ve Honda alıyor?

Ebay'e ya da yabancı forumlara bakın, AMD kartların ikinci elde hızla değer kaybetmesi dünya çapında gerçek. İki sene sonra kartı satıp yeni nesle geçmek istediğinizde alıcıya ama halk çok bilinçsiz diyemiyorsunuz, cebinize giren nakde bakıyorsunuz. Alırken kâr ettiğiniz 10 bin TL'yi satarken 20 bin TL değer kaybı olarak geri ödüyorsanız o kart ucuz değil, toplam sahip olma maliyeti açısından daha pahalıya gelmiş demek. 9000 serisi eskisi gibi değer kaybetmiyor demek için de henüz çok erken, kartlar daha yeni, aynı cümleler RX 5000, 6000 ve 7000 serisi ilk çıktığında da kuruluyordu. 2026 yılında sadece oyun oynayan adam için saf raster devri de kapandı, Unreal Engine 5 yapımlarının, ağır Ray Tracing yüklerinin ve Ray Reconstruction teknolojilerinin ortasındayız. FSR 4 gelişti ama yeni çıkan büyük yapımlara FSR'ın aylar sonra yama ile gelmesini beklemekle DLSS'in ilk günden kusursuz entegrasyonu, GDDR7 bellek bant genişliği ve minimum %1 FPS kararlılığı aynı oyun tecrübesini sunmuyor.

%1 FPS kararlılığı mı? Siz bunlar için 30k fark ödeyin hocam, insan her şekilde kendini avutmanın bir yolunu bulur, o parayı verdikten sonra. Yan yana 5070 Ti vs 9070 XT koyalım, aynı oyunu aynı ayarlarda açalım. 5070 Ti daha iyi bir deneyim sunuyor; aynı FPS'yi almasına rağmen minimum FPS değerlerinin daha iyi olduğunu hissettim, derseniz ben tartışmayı bırakırım o saatten sonra.
Dünyada herkes kapış kapış Toyota alıyor diye Türkiye'de 2005 Toyota'ya 1 milyon vereceklerdensiniz anladığım kadarıyla. Ne diyeyim, herkesin kendi tercihi.

Fark 10 bin TL iken de gözü kapalı AMD öneriyordunuz, bugün de aynı şeyi söylüyorsunuz. Değişen tek şey aradaki farkı lafta büyütmeniz oldu, sizi dinleyip kart alanlar ise her nesil hem teknolojide hem de ikinci elde zarar ettiğiyle kaldı maalesef.

Her zaman paranın mantıklı harcanmasını savundum. Kişinin ihtiyacı neyse ona göre tercih yapılır. Fanboyluğun lüzumu yok. Aldığı kartla yapacağı işten para kazanmayacaksa aynı güce fazla para vermenin mantıklı tek sebebi yoktur benim için. 9070XT alanlar zarar etmedi merak etmeyin. Güncel fiyatlara bakılırsa ilk günden alanlar şükrediyor 28'e bile satıldı bu kart. Hala neyi savunuyorsunuz?

Trump'ın teknoloji danışmanı çıktı işte bundan sonra artık para sosyal medya'da-video işlerinde dedi, gençler influencer olsun-tiktokçu olsun dedi. AI de o beyaz yaka hayalinin bir palavradan ibaret olduğunu gözleri kör olanlara da soka soka gösterdi böyle.

Zaten biraz da bunların da itelemesi ile ve bu kartların da sosyal medya işlerindeki performansı da göz önünde bulundurulunca, fiyatların artması bu kıtlık ile birlikte çok normal.

Path Tracing&Neural Rendering performansını düzeltmediği müddet AMD kart önermeyi kestim ben.

Parası olup da ikilemde kalanlara da video örneklerini atıyorum işte bak PT+DLSS 5 açınca böyle görüntü oluyor, aradaki fark hem bu hem de yerel AI/Sosyal Medya/Workstation ihtiyacı için diyorum.

Parası olan NVIDIA alıyor, hiç çıkışmayan AMD alıyor şu anda ekonomik durum bu.

AMD, kısıtlı bütçe için şu an bir tercih değil bir mecburiyet oldu maalesef.

Son düzenleme:
AMD, kısıtlı bütçe için şu an bir tercih değil bir mecburiyet oldu maalesef.
Fiyatlar birbirine yakınken bile AMD öneriyorlardı, yani aslında değişen bir şey yok, sadece bahane onlar için Aradaki 10 bin TL fark az mı? diyorlardı. O 10 bin TL farkın karşılığında gelen onlarca özelliği ve ikinci eldeki 20-30 bin TL’den fazla değer kazanımını hesap edemediler, sonra da mecburen AMD ile kalıyorlar

Benim universiteden arkadaşıma geçen aylarda PC topladım, GPU olarak 9070XT alacağım bütçe kısıtlı dedi, RTX-PT falan anlattım ona dedim böyle şovlar falan var, adam bana yav birader ben RTX MTX anlamam oyunu açacağım en yükseğe çekeceğim sıkıntı yapmasın dedi tamam dedim. Ha şimdi zorlamadım ille git NVIDIA al diye ona çünkü onun beklentisi o kadar, raster iyi olsun kafi eski kafalı adam.

Bu işleri takip eden, gönül verenler buraya gelip konu açıyor o zaman işte ak koyun-kara koyun göstermek farz oluyor.

RTX, Path Tracing açmayacaksan ve kartın sunduğu hiçbir modern özellikten faydalanmayacaksan git eski nesil kartlardan birini al oyna derim zaten. Ama güncel oyunlarda ayarları kökleyeceksen bir noktadan sonra Reflex ve MFG gibi teknolojiler şart oluyor, 2026 yılında kimse 40-50 FPS sürünerek oyun oynamak istemez. Bugün en basitinden DLDSR gibi bir nimet var, elindeki monitör 1080p veya 2K olsun, yapay zekayla öyle bir süper çözünürlük üretiyor ki cam gibi görüntü alıyorsun. Oyunu da geçtim, tarayıcıda video izlerken bile her kareyi anında upscale eden RTX VSR teknolojisi var, şahsen artık onsuz video bile izleyemez oldum.

FOMO etkisi şu an hat safhada, 2X daha fiyatlar artacak diyorlar bellekler için yani bunun sınırı nedir?

3bin dolar mı verilecek 80 serisi kartlara mesela önümüzdeki yıl?

Reddit'te 5080 sayfasına bakıyorum herkes yangından mal kaçırır gibi 5080 kart topluyor sistemlerine talep de çok fazla bu fiyata rağmen.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…