Makaleler
104
Yer
İstanbul
Ben demiyorum. AMD videoları yapan adam diyor.

An itibarıyla AMD'nin durumu bu.
  • Anti-Lag 2? 2,5 YIL önce çıktı ve destekleyen sadece 26 oyun var...
  • Frame Gen? Hâlâ MFG yok ve (bugünlerde nadir de olsa) Blood of the Dawnwalker gibi bazı oyunlar bozuk Frame Pacing ile geliyor.
  • Ray Regeneration? Neredeyse BİR YIL oldu ve Ray Regeneration destekli SADECE TEK BİR OYUNUMUZ var... belki de AMD yılda bir oyunu hedefliyordur :D
  • Vulkan için FSR 4? FSR 4 çıkalı 1,5 yılı geçti ve ortada hiçbir şey yok :LOL:
  • AFMF 3? YOK!
Ve ne yazık ki liste böyle uzayıp gidiyor...

AMD FSR Frame Generation özelliğini birden fazla oyunda denedim sadece rakam olarak FPS artıyor. Akıcılığa kesinlikle bir katkısı yok. Hatta daha beter oluyor.

Bu adamın kanalına uzun süredir aboneyim, o videoyu da işte DLSS-5 sonrası atmıştı.

AMD ve NVIDIA aynı aileden yönetilir olunca işte sonuçlar böyle oluyor.

Sonuçlar ne abi?

Sonuçlar = Pazar paylaşımı.

Rekabet ediyor(muş) gibi görünerek bir tarafın üstün kalmasını korumak.

Konsollarda AMD GPU, bilgisayarlarda ve AI'de NVIDIA.

İşlemci kanadında Intel'i batırıyorlardı az kalsın, ABD NVIDIA'ya sopa gösterdi el uzat yoksa yakarım diye. Hükumet de Intel hissesi aldı, işlemci tekeli bu gelen nesilde bitiyor artık.

Son düzenleme:
Gerçekten ya. Donanımı bu kadar önemseyip yazılımı bu kadar önemsemeyen bir şirket görmedim hayatımda. Arkadaş koca şirkette şu driverı yazan bir kişi yok mu?

AMD'nin yaptığı bu tür teknolojiler sırf adı olsun diye yapılmış şeyler gibi geliyor bana. NVIDIA bir şey yapıyor, ''biz de yaptık'' demek için AMD de muadilini yapıyor. NVIDIA geliştiriyor, AMD öylece bırakıyor.

AMD'nin yaptığı bu tür teknolojiler sırf adı olsun diye yapılmış şeyler gibi geliyor bana. NVIDIA bir şey yapıyor, "biz de yaptık" demek için AMD de muadilini yapıyor. NVIDIA geliştiriyor, AMD öylece bırakıyor.

AMD geliştirse hangi ekipmanından yararlanacak ki? GPU'lara adamakıllı bileşen koymuyor. CUDA yok, bazı kartlarda SR-IOV bile yok. NVIDIA sanki depoda tonlarca tutuyormuş gibi her kartına döşüyor bileşenleri.

Valla işin özü tam olarak bu zaten. AMD’nin olayı baştan beri tamamen "daha ucuza daha çok kas gücü" satmak üzerine kurulu. Fiyat/performans olarak bakınca, saf kas gücünde veya sadece "oyunumu açayım, grafik ayarlarını kökleyip düz render FPS'ime bakayım" dediğinde veridğin paranın hakkını veriyor gibi duruyor, ona laf yok.

Ama işin içine stabilite, teknolojinin arkasındaki yazılım gücü, iş/üretkenlik, AI performansı veya gerçekten oturmuş bir ekosistem girince patlıyor. Sadece oyun odaklı kalmaları ve orada bile yazılım tarafını sürekli teğet geçip stajyer projesi gibi yürütmeleri insanı soğutuyor.