Intel driver ve performans işini çözse keşke Arc serilerinde. Çinli üreticiler ise iç piyasaya salıyor kartlarını, biz de 8 GB VRAM batağındaki NVIDIA ile kafasına göre hareket eden AMD'ye bağlı kalıyoruz.

Son düzenleyen: Moderatör:
AMD ekran kartı alınmaz. 5090 gücünde bir kart yaparsa rasterization için alınabilir. AMD istese NVIDIA kadar geliştirir kendisini ama danışıklı dövüş var. AMD bilerek yakalamıyor (sözde) rakibini. Piyasa dengesi. Ancak, bir NVIDIA sever ve fanboy olarak şunu söyleyebilirim ki 5000 serisine inanılmaz zam geldi. 6000 serisi de böyle olursa RDNA 5 de rekabetçi fiyattan ve yeterince geliştirilmiş şekilde çıkarsa alınabilir, benden söylemesi.

Ki benim yaşım var ve 2000 yılında GeForce 256'ya sahiptim, 32 MB VRAM'li ve 120 MHz hızında çalışan GPU'ya. O günden bu yana değiştirmememin nedeni de hiçbir sorun yaşamamam. Gerçekten inanması zor olabilir ama hiç sorun yaşamadım.

NVIDIA, Intel gibi olmadığı için bence bu alanda işi gerçekten çok ama çok zor gibi. En azından masaüstü bilgisayarlar için, konsollardan iyi üretim yapıyor ama masaüstü bilgisayarlar söz konusu olunca ihtimaller yine yok değil, ama benim gözlerim en azından görmeyecek gibi o günleri, o derece yani. :D

Vallahi işin özü tam olarak bu zaten. AMD'nin olayı baştan beri tamamen "daha ucuza daha çok kas gücü" satmak üzerine kurulu. Fiyat/performans olarak bakınca, saf kas gücünde veya sadece "oyunumu açayım, grafik ayarlarını kökleyip düz render FPS'ime bakayım" dediğinde veridğin paranın hakkını veriyor gibi duruyor, ona laf yok.

Ama işin içine stabilite, teknolojinin arkasındaki yazılım gücü, iş/üretkenlik, AI performansı veya gerçekten oturmuş bir ekosistem girince patlıyor. Sadece oyun odaklı kalmaları ve orada bile yazılım tarafını sürekli teğet geçip stajyer projesi gibi yürütmeleri insanı soğutuyor.

Soğutsa bile fiyatlar ortada. Aynı performanstaki 5070 Ti ile arasında 30K fark var. E AI ile uğraşırım diye daha güçsüz 5070'i almak da kişisel tercih diyelim. Şahsen 2. el 4080'ler falan çözerim.

Şu anda 9070 XT kullanıyorum, oldukça da memnunum. 3440x1440P'de oynuyorum ve oynadığım oyunlarda herhangi bir upscale yöntemi ihtiyacı duymuyorum. İki üç oyunda PT açayım MFG kullanayım diye +30K ödemek veya daha düşük performanslı ürün almak şahsen mantıklı gelmiyor. AI ile uğraşacağım dediğimde 12 GB VRAM'li bir GPU zaten bakmam ama neyse.

1790453109905.webp
1790452705600.webp
1790452742805.webp

Son düzenleyen: Moderatör:
AMD ekran kartı alınmaz. 5090 gücünde bir kart yaparsa rasterization için alınabilir. AMD istese NVIDIA kadar geliştirir kendisini ama danışıklı dövüş var. AMD bilerek yakalamıyor (sözde) rakibini. Piyasa dengesi. Ancak, bir NVIDIA sever ve fanboy olarak şunu söyleyebilirim ki 5000 serisine inanılmaz zam geldi. 6000 serisi de böyle olursa RDNA 5 de rekabetçi fiyattan ve yeterince geliştirilmiş şekilde çıkarsa alınabilir, benden söylemesi.

Ki benim yaşım var ve 2000 yılında GeForce 256'ya sahiptim, 32MB VRAM'li ve 120 MHz hızında çalışan GPU'ya. O günden bu yana değiştirmememin nedeni de hiçbir sorun yaşamamam. Gerçekten inanması zor olabilir ama hiç sorun yaşamadım.

Evvelden Trident 3D 4MB-Riva TNT2 M64-FX5200 kullanıp sonrasında ilk ve son kullandığım ATi kart, 2004'te "Radeon 9550 Pro" o da Custom sürücüler ile, çok sağlam OC oluyordu o seri 1 sene güzel idare etti artından 7800GTX'e yelken açtım. Sürücü muhabbeti 20+ yıldır var, şimdi yazılımcılar Custom driver sunamıyorlar da işte GitHub vs birtakım FSR optimizasyonları onlar bunlarla idare edilebiliyor anca.

Kablo yakan AMD GPU'lar da oldu, modeli tam hatırlamıyorum ancak 9070 XT idi sanırım. Forumda Techolay hesabından haberi yapılmıştı.

Hocam tamam doğrudur. Benim dediğim eski kablo sistemi olan AMD'ler. Sizin dedikleriniz o NVIDIA'nın yaptığı yeni kabloyu kullanan Sapphire Nitro+ modeli.

64 bit x86-64 mimarisini ilk icat eden AMD'dir mesela, Intel bu konuda geri kaldığı için ABD yetkilileri AMD'ye gidip paşa paşa bu 64 Bit x86-64 mimarisinin şablonlarını Intel ile paylaşacaksın tekelleşmeye müsaade yok dedi, AMD de tıpış tıpış gitti Intel'in eline verdi.

Bu işler artık böyle fanboyluk ıvır zıvırdan çok biraz siyasi hamleler sınıfına giriyor.