Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

Max Caulfield

Üstün
Makaleler
15
Yer
Arcadia Bay
Merhaba arkadaşlar.

2 gün önce MSI MPG B550 Gaming Plus anakart siparişi verdim Hepsiburada'dan. Mevcut olarak MSI B450 Tomahawk MAX anakart kullanıyorum.

Sistemimde işletim sistemi olarak Windows 11 Enterprise 25H2 ve CachyOS Linux yüklü. CachyOS zaten ücretsiz bir işletim sistemi olduğu için orada herhangi bir sorun yok, anakart değişimi sonrası sadece Secure Boot'u ve Limine'ı tekrar ayarlamam yetiyor.

Fakat Windows 11'i bildiğiniz gibi etkinleştirmek gerekiyor. Ben de en son geçen yıl haziran ayında format atmıştım ve MAS ile HWID aktivasyon yapmıştım. Microsoft, anakart değişimi gibi büyük donanım değişikliklerinde Windows'un yeniden etkinleştirilmesi gerektiğini söylüyor.

Anakart değişimi sonrası Windows 11 nasıl tekrar etkinleştirilir? Konuyu daha genel bir konu olarak açmak istiyorum, yani hem MAS ile yapılan aktivasyonlar hem de OEM/Retail/MAK anahtarlar için nasıl bir yol izlenmesi gerektiğini merak ediyorum.

Son düzenleme:
Çözüm
OEM key için tekrar key almanız gerekli, anakarta gömülü olduğu için anakartı değiştirdiyseniz tekrardan bir key almalı ve onu girmelisiniz.

Retail ise Microsoft hesabıyla ilişkili olduğu için format sonrası Microsoft mailinizi girdiğinizde otomatik olarak aktifleşecektir zaten.

MAK için de önceden nasıl aktifleştirme uyguladıysanız onu tekrardan uygulamanız kafi.
OEM key için tekrar key almanız gerekli, anakarta gömülü olduğu için anakartı değiştirdiyseniz tekrardan bir key almalı ve onu girmelisiniz.

Retail ise Microsoft hesabıyla ilişkili olduğu için format sonrası Microsoft mailinizi girdiğinizde otomatik olarak aktifleşecektir zaten.

MAK için de önceden nasıl aktifleştirme uyguladıysanız onu tekrardan uygulamanız kafi.

Çözüm

Ben MAS ile HWID aktivasyon yaptığım için direkt tekrar HWID aktivasyon yapacağım anakart değişimi sonrası. Benim için iş kolay yani.

Evet hocam, aynen öyle. Format atar ve aktivasyonu gerçekleştirirsiniz kurulum sonrası.
Format atmadan direkt mevcut Windows'umu da kullanabilirim aslında. Abimin bilgisayarında anakart değişimi yaptık, Gigabyte B650M S2H'tan Gigabyte B650 Eagle AX'e geçtik ve hiçbir şekilde format atmadık. Sistem hala çatır çatır sorunsuz çalışıyor.

AMD'den Intel'e veya Intel'den AMD'ye geçilmediği sürece formata gerek olduğunu hiç sanmıyorum.

Anakart değişikliği demek yeni bir Windows lisansına sahip olmak gerek demektir kısaca.
Abimin bilgisayarında anakart değişimi yaptıktan sonra garip bir şekilde Windows etkinleştirme istememişti. İlk kurulum yaptığımızda HWID aktivasyon yapmıştık. Hala etkinleştirme istemedi, ben de anlamadım.

Ama o Windows 11 Pro sürümüydü. Şu anda ben Enterprise kullanıyorum ve muhtemelen dediğiniz gibi olacak. Tekrar MAS ile HWID çakıp devam edeceğim :)