Rehber Anakart nasıl seçilir?

DarthVader1

Üstün
Makaleler
1
Merhaba arkadaşlar, bugün AM4 anakartlar üzerinden örnekler vererek anakart seçimi rehberi yapacağım, örnekler AM4 üzerinden olacak ama AM5 ve Intel'de de fikir ediniceksiniz.

Öncelikle 2 tane hurafe var.

1. anakartım (B550M-K) 5950X işlemciyi destekliyor, yani bu işlemciyi sorunsuz kullanabilirim.

2. işlemcim (5950x) ben bu işlemciyi sorunsuz kullanabilmek için en pahalı anakartı almalıyım.
(X570 GODLIKE)

Bu iki mantık da yanlış, her anakartım VRM kapasitesi var sen gidip de B550mk gibi 50a bir anakarta 5950X takamazsın.( takarsın ama işlemci Turbo frekansına çıkmak için yeterli amperi alamaz, çıktığı frekansta ta VRM'ler çok ısınır daha fazla performans düşer veya uzun vadede anakart VRM'leri hasar alır.

Peki ne yapacağız işlemcimizin tükettiği güce göre hangi anakart uygun onu bulacağız, mesela 5950X 105 TDP ama tükettiği güç 142 watt.(TDP işlemcinin tükettiği güç değil yaydığı ısının miktarıdır)bu değerler işlemciye hızaşırtma veya PBO yapmadan ki değerler. 5950X stokta 1.5v a çıkan bir işlemci yani 142/1.5=94.6 amper ihtiyacı var, bu sebeple overclock yapılmayacaksa 300a bir anakart almanın bir anlamı yok ki LN2(sıvı nitrojen) ile hız aşırtma yapmayacaksınız 300a bile fazla. 5950X için minimum 100a verebilen bir anakarta ihtiyaç var örnek B550 DS3H, hız aşırtma yapılmayacak bu anakart ile stok hızda 5950X kullanabilirsiniz, yok ben PBO da açacağım kendim manuel hız aşırtma yapacağım diyorsan B550M Bazooka gibi daha yüksek VRM'e sahip(125a) anakart almalısın.

Daha pahalı anakartları ekstra özelliklerine ihtiyacın varsa tercih etmelisin onun haricinde en pahalı anakartı almanın sana bir faydası yok.
Biraz uzun oldu farkındayım elimden geldiğince anlaşılabilir şekilde yazmaya özen gösterdim yanlışlarım var ise lütfen düzeltiniz veya kendi fikrinizi belirtiniz. Bazı işlemciler için minimum anakartlar.

-Ryzen 7 5700x- ASUS B550M k
- Ryzen 9 5950x- MSI B550 DS3H.

Son düzenleyen: Moderatör:
Haklısınız. VRM, ve portlara falan dikkat etmek lazım.

Tamam dikkat etmek lazım da bu bugünden yarına sorun çıkarabilecek bir şey değil. Söylediğin gibi olsa örnek veriyorum A320M'ler Ryzen 5000 serisi güncellemesi alamaması lazım. Bunu üretici bilmiyor mu?

Elbette A320M 5800X3D işlemcisini besleyebilecek şekilde tasarlanıp üretilmedi. Buradaki asıl kıstas her zaman olduğu gibi sıcaklıktır. VRM sayısının veya mosfetlerin sayısının önemi sıcaklık anakart üzerinde daha dengeli yayılmasını ve düşük sıcaklık sebebiyle bu bileşenlerin sağlığının ve ömürlerinin azalmaması amaçlanır. Ona bakarsanız aynı durum ekran kartları içinde geçerlidir. Birebir aynı çipe sahip ekran kartlarında güç olarak aynı olmasına rağmen birbirlerine göre daha az VRM ve MOSFET sayıları olmasına karşın neredeyse birebir aynı performansı vermektedir. Çok çok kötü bir anakart kullanmadığınız sürece hiçbir donanımda sıkıntı yaşamazsınız.

İşte size bir video;

ASRock A620M Pro RS vs X670E karşılaştırması

Fakat söylediğinize benzer sorunlar yok demek değildir. Bu bileşenlerin sayısı önemsiz demiyorum söylemek istediğim şey söylediğin bileşen sayısından daha çok sıcaklık ile alakalı olduğudur.

Anakart alırken en önemli bakılması gereken yerlerden biri de CPU listesidir. 170W TDP sahip bir işlemciyi alıp gidip A620M'in en kalitesiz modelini almazsın zaten.

Rehberdeki konuyu destekleyecek bir video buldum. Buyurun;

Hayır hocam tek mesela sadece sıcaklık değildir.
Yıllar önce çekilen video, dakika 26 da itibaren izlersen kullandıkları anakart işlemciyi kendi Turbo frekansına çıkarmaya yetmiyor.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…