Ozan Kaya

Gelişen
Anakart VRM bileşenleri çok ısınırsa veya arızalıysa sistemde ne gibi sorunlar ortaya çıkar? Bunun belirtileri tam olarak nelerdir?

Mesela sistem ağır yük altındayken veya oyundayken aniden siyah ekran verip bilgisayarın yeniden başlaması VRM kaynaklı bir sorun olabilir mi?

Üstteki cevap doğru. Bunun yanında söylediğiniz bir sorun yaşadığınız da öncelikle Windows olay günlüğündeki hataya bakmalısınız. Bu şekilde tespit edilemeyebilirr ancak şüpheli parçalar için çapraz test yapabilirsiniz. Çapraz test ne demek? Örneğin işlemcinizi başka bir anakartta denemek ve sorunun devam edip etmediğini görmek. Ya da farklı bir işlemci ile denemek. Eğer anakart ve CPU şüpheliyse tabii. Kısaca böyle durum.

Üstteki cevap doğru. Bunun yanında söylediğiniz bir sorun yaşadığınız da öncelikle Windows olay günlüğündeki hataya bakmalısınız. Bu şekilde tespit edilemeyebilirr ancak şüpheli parçalar için çapraz test yapabilirsiniz. Çapraz test ne demek? Örneğin işlemcinizi başka bir anakartta denemek ve sorunun devam edip etmediğini görmek. Ya da farklı bir işlemci ile denemek. Eğer anakart ve CPU şüpheliyse tabii. Kısaca böyle durum.
Benim sistemde oyunlarda veya yük altında sistem bazen donuyor ve kilitleniyor bir şey yapılmıyor. En çok ta yük altında bir siyah ekran olup sistem yeniden başlıyor.
Şuana kadar denediklerim ;
Farklı işlemci ile denedim aynı.
3 farklı powerle denedim aynı.
Memtest yaptım sorun çıkmadı. Ramleri tek tek denedim aynı.
Ekran kartı ve işlemci sıcaklıkları gayet normal.
Ekran kartını garantiye gönderdim sorun yok dendi. Testleri yapıp.
Windows'u formatlayip yeniden kurdum aynı.
Driverleri güncelledim aynı. Eski sürümleri yükleyip denedim aynı. Biosu güncelledim varsayılan ayarlar yaptım aynı. Sorun anakartta mı acaba değiştirsem düzelir mi?

Power testi yapmanızı isteyeceğim sizden. OCCT' yi indirip Stability test bölümünden Power testi yapar mısınız bir 10 dakika kadar?

3 farklı power Ile denedim sorun devam etti gerek yok bence bu teste powerle alakası yok demi?

@Ozan Kaya PSU konusunu eleyelim. BIOS' da güncellemişsiniz.

SSD/NVMe testi de yaptınız mı?

PCIe slotu arızası veya temassızlık olabilir?

Anakart çipset (B365) ısınması veya arızası olabilir?

Bunlar için bilgisayarcıda varsa rica edin ya da cüzi mikta karşılığında kasayı götürüp anakart değiştirin. Sorunun olup olmadığına bakın. Sorun anakarttan gözüküyor gibi.

@Ozan Kaya PSU konusunu eleyelim. BIOS' da güncellemişsiniz.

SSD/NVMe testi de yaptınız mı?

PCIe slotu arızası veya temassızlık olabilir?

Anakart çipset (B365) ısınması veya arızası olabilir?

Bunlar için bilgisayarcıda varsa rica edin ya da cüzi mikta karşılığında kasayı götürüp anakart değiştirin. Sorunun olup olmadığına bakın. Sorun anakarttan gözüküyor gibi.
Ozaman farklı anakart ile test edeyim olmazsa sonraki adım ekran kartı mı olur?