Ethem Efe 98

Bilgin
Yer
KKTC | Gazimağusa
Haberi aşağıya bırakıyorum. Kısaca özetini de yazıyorum.
12 Eylül'de İstanbul Ataköy Marina Arena'da yapılması planlanan Anyma konseri, sahne şovları ve görsel tasarımları üzerinden gelen tepkilerin ardından İstanbul Valiliği tarafından yasaklandı. Konserin “satanist ayini” ve “pagan ritüeli” olduğu yönündeki iddialar sosyal medyada gündeme gelirken, etkinliğin aslında elektronik müzik ve görsel-işitsel bir sahne şovundan ibaret olduğu belirtiliyor. Anyma, 2024 yılında da aynı mekânda sahne almıştı.

Orta çağda yaşıyoruz arkadaşlar.

millet müzik ve ortam için gidiyor böyle konserlere. Buraya giden insanın o görsellerin ayin ya da ritüel olduğundan haberi bile olmaz gerçek olsa bile.

Bu konsere gidenin aklından net şüphe ederim zaten. Böyle konserlere 5 kuruş bile yedirmiyorum. Buna bakarak cidden zevk mi alıyorlar? Yasaklamaları iyi olmuş.

'Bu şey hoşuma gitmiyor, yasaklanması iyi olmuş. Yarın bir gün benim hoşuma giden bir şeyin yasaklanabileceğini düşünemiyorum'

Bu konsere gidenin aklından net şüphe ederim zaten. Böyle konserlere 5 kuruş bile yedirmiyorum. Buna bakarak cidden zevk mi alıyorlar? Yasaklamaları iyi olmuş.
Sizin konseri beğenip beğenmemeniz önemli değil, bir şey sizin zevkinize uymuyorsa o şeyin yasaklanması gerektiği anlamına gelmiyor. Ben de bu tarz konserleri veya etkinlikleri kişisel olarak beğenmek zorunda değilim. Fakat bir etkinliğin kalitesiz olduğunu düşünmekle, insanların o etkinliğe gitmesini veya bundan keyif almasını eleştirmek aynı şey değil.
Yasaklanma nedenine bakarsanız, ne kadar rezil, rüşva bir neden olduğunu, insanların gerekçelerinin saçma olup, devletin bunu onaylamasının daha da saçma olduğunu anlarsınız zaten. Burada asıl mesele konserin iyi ya da kötü olması değil; insanların kendi tercihleri üzerinden değerlendirilip, bunun sonucunda bir şeylerin yasaklanmasının ne kadar doğru olduğu.

Bir şeyi sevmiyor olabilirsiniz, hatta son derece kötü bulabilirsiniz. Buna kimsenin itirazı yok. Ama sırf siz veya başkaları bundan hoşlanmıyor diye insanların ne dinleyeceğine, hangi etkinliğe gideceğine ya da neyi izleyeceğine müdahale edilmesini normalleştirmek doğru değil. Eleştirmek başka bir şey, yasaklanmasını savunmak başka bir şey.

O yüzden konuyu “bu konserden kim zevk alır ki?” noktasına çekmek yerine, gerçekten neden yasaklandığına ve bu yasağın hangi gerekçeye dayandırıldığına bakmak daha sağlıklı olur. Bir etkinliği beğenmemek kişisel bir tercih; insanların özgürce tercih yapabilmesi ise bundan çok daha farklı bir mesele.

Konseri beğenmeyebilirsiniz, aynı şekilde bende desteklemiyorum. Fakat yasaklamaları iyi olmuş ne demek? Yasaklaya yasaklaya yarın internet yasak diyecekler, Kore sabahına uyanacağız.