Çok uzun uzun açıklamama gerek yok, zira buna benzer bir konu açmıştım zamanında.

Yukarıdaki konuyu okumaya üşenenler için kısaca özet geçeyim. Öncelikle bu monitör ile alakalı neden bu kadar geç panel bilgisi geldiğine dair açıklama yapayım. Bu monitörde fabrika menüsüne girdiğinizde panel kodu yazmıyor, yani geriye sadece bir yöntem kalıyor, o da monitörün kapağını söküp iç kısımda yer alan panelin arkasında yazan koda bakmak. Bunu da herkes yapmıyor, olsa olsa inceleme kanalları veya inceleme siteleri yapıyor lakin onların bile %10'u anca yapıyor bu işlemi. Neyse, ben her ikisinde de görmedim, tesadüfen başka bir AOC monitöre bakarken DisplaySpecifications'ta 24G4X ile kıyaslarken bir de ne göreyim 24G4X'e panel bilgisi girmiş DisplaySpecifications.

1739745163532.webp

BOE'ye ait olan MV238FHB-NF1 koduna sahip bir panel kullanılıyor. Bu panel a-Si TFT ve LCD yapıda, yani LCD olmasından şunu anlıyoruz, panele arka aydınlatma dahil değil, yani üreticiler kendi özel arka aydınlatmalarını takıyor ve o şekilde monitörlerini satıyor. Açıkçası böyle olması daha iyi çünkü fabrika çıkışlı arka aydınlatma iyi değilse, üreticiler de bu paneli kullanmışsa, ortaya da kötü bir monitör çıkma ihtimali artıyor.

Paneli yorumlayacak olursak 4 COF driver bulunduruyor ve doğal 8-bit sunuyor. Ek olarak bu monitörde kullanılan panel kendinden 180 Hz.

1739745325801.webp

1739745344869.webp

1739745374622.webp

Kendinden 180 Hz bir panel kullanması ve doğal 8-bit olması güzel şeyler lakin 24G2U v1 ve 24G2SPU gibi monitörlerde sırasıyla LC238LF1F ve LC238LF4F gibi canavar iki panelden sonra gelip de 4 COF driver bulunduran giriş seviye bir panel kullanması beni epey rahatsız etti. LC238LF1F'te de, LC238LF4F'te de 8 COF driver bulunmakta ve hatta LC238LF1F'te a-Si TFT değil, Oxide TFT bir panel yapısı bulunmakta.

Özetleyecek olursak, 24G4X'i çokça önerdik inceleme verilerine bakarak ama 4 COF driver bulunduran bir panel kullandığı bilgisini öğrendikten sonra monitörden epey soğudum ve gözümden düştü. COF driver direkt olarak görüntüleme cihazlarının sağlığına etki eden bir unsur çünkü her bir COF driverından geçen güç, COF driver sayısı arttıkça azalıyor. Örneğin toplamda 10W'lik bir yük var ise 8 COF olanda COF başına 1.25W, 4 COF olanda 2.5W bir yük birikimi oluyor ve bu da doğal olarak 8 COF olanın daha uzun ömürlü olduğu anlamına gelir çünkü donanımlar ne kadar az ısınırsa o kadar uzun ömürlü olur. Bu ürünler de öyle high-end ürünler değil, soğutma tasarımları başarılı değil, dolayısıyla COF'un önemi ekstradan artıyor.

Sonuç: AOC giderek monitörlerinin kalitesini düşürüyor, 2019'da çıkarmış olduğu 24G2U v1 şu an AOC'un en iyi monitörü iken 2024'te çıkarmış olduğu 24G4X ise şu an AOC'un en kötü monitörü. Normalde herkes tam tersi olmasını ister ama AOC istememiş. Hoş, sıradan kullanıcılar bunları pek umursamadığı için satış rakamlarına pek bir etkisi olmuyor ama araştırmayı seven teknoloji sevdalılarının gözünden düşüyor.

Kaynaklar

Son düzenleyen: Moderatör:
̶K̶o̶n̶u̶d̶a̶n̶ ̶s̶o̶n̶r̶a̶ ̶k̶e̶n̶d̶i̶ ̶m̶o̶n̶i̶t̶ö̶r̶ü̶m̶ü̶ ̶a̶r̶a̶s̶t̶i̶r̶d̶i̶m̶,̶ ̶b̶u̶r̶a̶d̶a̶ ̶y̶a̶z̶a̶n̶a̶ ̶g̶ö̶r̶e̶ ̶k̶o̶n̶u̶d̶a̶k̶i̶y̶l̶e̶ ̶a̶y̶n̶ı̶ ̶p̶a̶n̶e̶l̶e̶ ̶s̶a̶h̶i̶p̶.̶ ̶T̶e̶s̶a̶d̶ü̶f̶ ̶o̶l̶d̶u̶.̶ ̶ ̶L̶G̶ ̶2̶4̶G̶N̶6̶0̶R̶-̶B̶ ̶i̶ç̶i̶n̶ ̶b̶u̶r̶a̶d̶a̶ ̶y̶a̶z̶ı̶y̶o̶r̶.

Düzenleme : LG'de FHM-NG1 ile bitiyorken AOC'da NF1 ile bitiyor. @BerkayZ87 'ye uyarı için teşekkürler.

Son düzenleme:
Konudan sonra kendi monitörümü arastirdim, burada yazana göre konudakiyle aynı panele sahip. Tesadüf oldu. LG 24GN60R-B için burada yazıyor.
Aynı değil. 24GN60R'de FHM-NG1 varken 24G4X'te FHB-NF1 var. 1 harf bile değişse direkt paneller arasında devasa farklar olabiliyor.

Son düzenleme:
5 aydır kullanıyorum ben de memnunum fakat bu ısınma dediğiniz panele dokununca anlaşılıyor mu çünkü hiç elimi değdiğimde öyle sıcak olduğunu hatırlamıyorum.
Anlaman zor, arka aydınlatmanın yaydığı sıcaklık daha fazla çünkü. COF biraz daha içeride kalıyor. Arka aydınlatmanın yaydığı sıcaklık da genelde uygun fiyatlı Edge LED modellerde altta olur çünkü 4-8 aralığında LED olur ve onları da genelde sadece aşağıya koyarlar, sol, sağ ve üst kısımda LED bulunmaz. Nadir modellerde üst kısımda yer alır, örneğin Omen 25i ve R25i-30.
Bir de o zamanlar bunun rakibi Lenovo R25i-30'du onun nasıl?
Maksimum parlaklıkta R25i-30 daha iyi, minimum parlaklıkta 24G4X daha iyi, kontrastta 24G4X daha iyi. COF ile alakalı yorum yapamam çünkü R25i-30'un kullandığı panel olan AUO M250HAN01.B'e dair COF bilgisi paylaşmamış Panelook.

Anlaman zor, arka aydınlatmanın yaydığı sıcaklık daha fazla çünkü. COF biraz daha içeride kalıyor. Arka aydınlatmanın yaydığı sıcaklık da genelde uygun fiyatlı Edge LED modellerde altta olur çünkü 4-8 aralığında LED olur ve onları da genelde sadece aşağıya koyarlar, sol, sağ ve üst kısımda LED bulunmaz. Nadir modellerde üst kısımda yer alır, örneğin Omen 25i ve R25i-30.

Maksimum parlaklıkta R25i-30 daha iyi, minimum parlaklıkta 24G4X daha iyi, kontrastta 24G4X daha iyi. COF ile alakalı yorum yapamam çünkü R25i-30'un kullandığı panel olan AUO M250HAN01.B'e dair COF bilgisi paylaşmamış Panelook.
2 yıl garantisi var hocam monitörün bu süreden sonra sıkıntı çıkarmaz inşallah.