Herkese iyi akşamlar, ürünü dün teslim aldım ve temel testleri gerçekleştirdikten sonra sizleri bilgilendirmek istedim. 15k bütçe sınırı olan arkadaşların tercih edebileceği bir monitör olduğunu belirtmek isterim. Çok teknik bilgi ile konuyu uzatmak istemiyorum, zira onlara ulaşmak isteyen YouTube'dan detaylı inceleme videolarına bakabilir. Ben bir kullanıcı gözünden ürünü değerlendirmek istiyorum. Umarım almayı düşünen arkadaşlara faydalı olur.
temel teknik özellikler
Panel: 27" Fast IPS, 2560x1440(QHD)
Yenileme hızı: 240 Hz native, OC ile 260 Hz.
Parlaklık: 400 nits.
Tepki süresi: 1 ms GtG/0.3 ms MPRT.
HDR: VESA displayhdr 400 desteği.
VRR: Adaptive Sync.
Kontrast: 1000:1
sRGB renk gamutu: ~123.6 %
DCI-P3 renk gamutu: ~95.2 %
Adobergb: ~91.4 %
Bağlantılar: DP 1.4 ve 2X HDMI.
USB hub: Yok.
Hoparlör: Var ama koymuş olmak için koymuşlar. Kaliteli değil.
AOC Q27g4zr ile kıyaslayabileceğim ürünler
ASUS ROG STRIX XG259CS -> bana gelen ürün arızalıydı o yüzden sorunlardan bahsetmeden objektif bir şekilde genel özelliklerini kıyaslayacağım. Üç ürün arasından görüntü kalitesi, renk doygunluğu konusunda en zayıf ürün budur. Ayrıca ELMB açıldığı takdirde cross-talk sorunu meydana gelmekte. Genel olarak önermediğim bir ürün.
LG UltraGear 27GS75Q-B -> renk parlaklığı ve renk kalitesi güçlü. Eleştirebileceğim kısım ise inanılmaz derecede göz yoran bir ürün. Parlaklığı kıstığımda bile fayda etmemişti. Bir diğer eleştiri konusu da renk doğruluğu. AOC Q27g4Zr'ye kıyasla renklerin daha yapay olduğunu söyleyebilirim. Benzer fiyatta ürünler oldukları için bu da AOC'un gerisinde kalıyor.
AOC Q27g4Zr'nin artıları ve eksileri
Yukarıda zaten teknik özelliklerinden bahsetmiştim, şimdi ise bir kullanıcı olarak ürünün artıları ve eksilerinden bahsedeceğim.
1. 2K ekran, renk kalitesi ve netliği oyunlarda muazzam bir sonuç yarattı. Sistemim kaynaklı görüntü bozulması yaşadığım oyunlara karşın bu monitör bardağın dolu tarafından bakabilmemi sağladı. Gerçekten çok kaliteli, örnek bir görsel iletmek istiyorum. (oyunun grafik ayarları: Low)
Eki Görüntüle 197575
2. ghosting sorunu yok. Od normal en stabil gibi, fastest yapıldığında UFO testinde arkadan gelen hafif gölge hissedebilirsiniz. Bu konuda da başarılı olduğu düşünüyorum.
Eki Görüntüle 198510
3. genel video kalitesi de bir IPS panele göre gayet başarılı. Tabii ki bir OLED performansı beklememek lazım. Örnek video çektim, netlik YouTube videolarında olduğu kadar başarılı olmayacaktır. Sadece renklerin canlılığı ve IPS Glow'un siyah alanlardaki belirginliğini göstermek istedim.
Drive linki:
https://drive.google.com/file/d/1LjwcWpbg5sOEmpSyERNjxjRNryQmEZVS/view?usp=drive_link
4. ışık sızması ve ölü piksel çıkmadı. Bu şans faktörüdür.
5. IPS glow istediğim kadar homojen değildi, fakat bu duruma takmamayı öğreneli çok oldu. Aksi halde iade üstüne iade yaparsınız zaten. Sadece çok detaylı bakıldığında yatay silik bir şerit görüyorum. Bu şu anlık bana bir şey ifade etmiyor, bir kusur mu ya da artan azalan bir şey mi zaman gösterecektir. Kişisel deneyim üzerimde durduğum için bu olumsuzluğu belirtmek istedim. IPS glow ve bu tarz bir şey yaşamak istemiyorsanız bütçenizi 20k üstüne çıkarıp OLED falan almalısınız.
Eki Görüntüle 197590
6. monitör arayüzü oldukça sade ve anlaşılır. Oyun ayarları kısmından; oyun moduna göre renk seçimi, gölge kontrolü, od ve OC gibi önemli ayarları değiştirebiliyorsunuz. Şahsi fikrim od normal olarak bırakılabilir. Fastest yaptığımda UFO testinde hafif de olsa ghosting hissettirdi ama çok detaylı bakarsanız arkadan gelen bir gölge olarak görüyorsunuz abartılı bir durum yok. Belki rekabetçi oyunlarda normal yerine Fast/Faster da tercih edilebilir. OC ayarına gelecek olursak native 240 Hz olan monitörü 260 Hz'ye çıkarıyor fakat aynı od de olduğu gibi hafif bir ghosting durumu yaşayabilirsiniz. Bence gerek yok. Ben kapalı kullanıyorum. Bir de monitör üzerindeki tuşlar ile bu ayarları değiştirmek istemezsiniz direkt AOC'un yazılımı var onu da yükleyebilirsiniz. Bildiğim kadarıyla oyun bazlı ayar yapıp kaydetme imkanı da sunuyor.
Eki Görüntüle 197591
7. evet burası önemli. Bana özel bir durum mu bilmiyorum fakat monitör ilk geldiğinde DP ile görüntü alamadım. Sonrasında HDMI + DP aynı anda taktım masaüstü geldi fakat monitör ayarlarından ınput select kısmını açıp HDMI'ı DP'ye çevirdiğimde masaüstü dondu kaldı. Yani DP'ye direkt geçiremedim. Bunu şu şekilde çözebilirsiniz; HDMI ile bilgisayarı başlatın -> ınput select kısmından HDMI/AUTO olarak görünüyorsa direkt DP olarak değiştirin-> ekran kararacak -> kasanın güç tuşu ile bilgisayarı kapatın -> DP kablosunu bağlayın -> bilgisayarı tekrardan başlatın. Çözüm bu kadar basit. Sanırım başta DP kablosunu algılayamıyor. Bilginiz olsun diye paylaşmak istedim.
8. sadece DP kablosu ile 240 Hz'ye erişebiliyorsunuz. HDMI 144 ile sınırlı.
Not: Ürün daha dün geldi, bir günde ancak bu kadar inceleyebildim. Uzun süreli kullanımda ne olur göreceğiz. İlk izlenim olarak 10.500 TL'yi hak eden bir ürün olduğunu düşünüyorum. Kaldı ki eskiden aldığım monitörler de benzer fiyatlardaydı fakat bu ürün açık ara öne çıktı diyebilirim.
Umarım bu bilgiler işinize yarar. Samsung G65b, ASUS TUF gaming VG27AQML1a ve bu ürün arasında kararsız kalan arkadaşlara faydalı olacağını düşünüyorum. Zaten hepsi güzel ürünler.
Mevcut beklentilerime yönelik ürünü
@2254 hocam önermişti. Kendisine de tekrardan teşekkür ederim.
Herkese iyi sosyaller!