Makaleler
1
Microsoft'a göre Windows Server 2025 yükseltmesi, Windows Server 2022'yi çalıştıran cihazlara yönelik "isteğe bağlı" bir yükseltmedir ve ayrı lisanslama gerektirir.

Windows Server 2022'ye yönelik Windows Server 2025 güncellemesi, Windows Uptade API tarafından Windows sunucusu yükseltmesini bir "güvenlik güncellemesi" olarak tanıtmasına neden olan bir hatadan dolayı Windows Server 2022'yi çalıştıran cihazlara gerekli lisanslama olmadan otomatik olarak yüklendi.

Windows Latest'e göre Windows Server 2025'in bu şekilde yüklenilmesi sonucu olası sorunlar;
  • Cihazın Windows Server 2025 lisansları olmayabilir.
  • Windows Server 2022'ye geri dönmenin kolay bir yolu yoktur.
  • Sunucular artık lisanssızdır ve operasyonel sorunlarla karşılaşabilir

• 1730923958763.webp

Daha fazlası için:

Kurumlara lisans kakalamak için güzel taktikmiş. Linux sistemler varken hâlâ daha bunlara para verenlere yazık.

SQL, NET, A.D, Exc. ve ERP sistemlerini Linux servera kurup başarılı şekilde yürütebilirsen ondan sonra yazık mı, değil mi karar verirsin. Çok yüzeysel düşünüyorsunuz. :)

SQL, NET, A.D, Exc. ve ERP sistemlerini Linux servera kurup başarılı şekilde yürütebilirsen ondan sonra yazık mı, değil mi karar verirsin. Çok yüzeysel düşünüyorsunuz. :)
Yüzeysel düşünmüyorum hepsi olmasa bile çoğu sistem bileşeni lisansla satılıyor. Hepsini kastettim. Elbette bir anda Linux'a taşınamazlar. En başında Microsoft'a teslim oldukları için kurtulamıyorlar.

İsteyen şirket yapabilir veya yapamıyorsa değiştirebilir. Ayak uyduramıyorsa onun sorunudur. Microsoft gibi bir yazılım çöplüğüyle işleri aksamaya devam eder.

İsteyen şirket yapabilir veya yapamıyorsa değiştirebilir. Ayak uyduramıyorsa onun sorunudur. Microsoft gibi bir yazılım çöplüğüyle işleri aksamaya devam eder.

Bu yoruma ne yazsam bilemedim. Şirketler windows 'a para ödemekten haz mı alıyor, kafaları basmıyor mu sanıyorsunuz?
SQL 'de olan always on, Oracle tarafında yok. Olmayan şeyin ayağını uyduramazsınız. Sürekli canlı tutmanız gereken kritik DB'ler için Always On'a yani SQL 'e, haliyle de Windows 'a para bayılmak zorundasınız.

AD, GPO karşılığı olarak da Kerberos, Samba var. Yönettimiz birkaç farklı şirketin vcenter'ı üzerinde hem unix hem windows sunucular var hiçbirinde ad-gpo çözümü için bu saydıklarımı kullananına denk gelmedim. apache, tomcat veya sap hana veya oracle db için kullanılan sunucular var fakat kritik sunucuları kimse unix'e emanet etmiyor. unix'in iş yükünü sırtlamaktansa windows'a para bayılmak daha mantıklı geliyor :)

İş aksama olayına denk gelirsek, cluster diye bir şey var ve kimsenin işi aksamıyor. Bir sunucu down olsa bile diğer cluster sunucular akmaya devam ediyor.

Şimdi IT yöneticileri uğraşsın dursun. Yeniden 2022 kur, active directory kur, serverları tek tek kur yapılandır. Milyon tane sıkıntı. Patronlar sorun bende değil microsofttan dolayı oldu desen de anlamaz. İşi halletmene bakarlar.