Yapay zeka bambaşka bir işlem gücü gerektiriyor. Öyle kolay değil bir mobil cihazda yapay zeka özelliklerini lokal olarak çalıştırabilmek. Bir telefonda bunun yapılabilmesi başlı başına inanılmaz bir olay.

"A17 Pro çip, standart iPhone 15 modellerindeki A16 Bionic çipten iki kat daha yetenekli olan 16 çekirdekli bir Neural Engine‘e sahip."

A17 Pro cidden inanılmaz. Apple'ın çip konusunda katettiği yol yıllardan beri inanılmaz.
Ne anlatıyorsun? Android tarafında çok daha güçsüz donanımlarda bile kullanılabiliyor yapay zeka özellikleri. Apple'ın gösterdiği özellikleri ben 3 senelik işlemcimde de yapabiliyorum. Google gibi RAM yetmediği için veremiyoruz dese gene eyvallah diyeceğim.
Tüm mesele para. En üst modelini satmak istiyor, başka bir açıklaması yok.

Apple taparların Apple'ı haklı çıkarmak için atmadıkları takla yok...

Ne anlatıyorsun? Android tarafında çok daha güçsüz donanımlarda bile kullanılabiliyor yapay zeka özellikleri. Apple'ın gösterdiği özellikleri ben 3 senelik işlemcimde de yapabiliyorum. Google gibi RAM yetmediği için veremiyoruz dese gene eyvallah diyeceğim.
Tüm mesele para. En üst modelini satmak istiyor, başka bir açıklaması yok.

Apple taparların Apple'ı haklı çıkarmak için atmadıkları takla yok...
"Galaxy AI (Yapay Zeka) özelliklerinin çalışması için cihazınızda Samsung Account hesabının kurulu ve internete bağlı olması gerekmektedir."

Kaynak: Galaxy Al (Yapay Zeka) Teknoloji Özellikleri

Çürüdün. Tartışma bitti. İnternete bağlı olarak ben şu an zaten yapay zekayı kullanıyorum. Önemli olan yapay zekanın cihazda yerel olarak çalışabilmesi ve Apple bunu yaptı. Bunun da sebebi güvenlik. Çünkü Apple yapay zekası tüm uygulamalarla entegre şekilde çalışacak cihaz içinde. Eğer internet ile çalışıyor olsaydı özel veriler riske girerdi. Bu gücü mobilde sağlayabilecek işlemci ise A17 Pro şu anda. Diğerleri de yapar demişler zaten ama o kadar yavaş yapar ki verimsiz olur. Yapay zeka için koskoca sunucular var insanlara cevap vermesi için. Adamlar bunu bir mobil cihaza indirgedi. Hala eleştiriyorsunuz yahu, bir kez de iyi yapılan bir şeye iyi demeyi bilin.

Sana senin cümlenle cevap vereyim. Android taparların Apple'ı haksız çıkarmak için atmadıkları takla yok. Kendinizle yarışın bir kez de. Tek amacınız Apple bunu yaptı, Apple şunu yapamadı, Samsung önce yaptı vs vs... Geçiniz artık bunları.

Adı üstünde "Pro" zaten. Diğerleride bilgisayar işlemcisi olduğu için bir zahmet desteklesin.
Bilgisayar işlemcisi ama M1, ARM tabanlı ilk bilgisayar işlemcisi Apple'ın. Ondan önce Intel vardı hep. O bile destekliyorsa işlemciyi harbiden yapmış adamlar.

Yapay zeka özelliklerini internetsiz local olarak kullanabiliyorum diyorum, bana Samsung atıyorsun...

Yapay zeka için koskoca sunucular var insanlara cevap vermesi için. Adamlar bunu bir mobil cihaza indirgedi.
Koskoca sunucular veriyi eğitmek veya milyonlarca kullanıcıya eş zamanlı hizmet vermek için. Senin minik cihazındaki spesifik bir işlemi gerçekleştirmek için devasa sunucu çiftliklerine ihtiyacın yok.

Adamlar yavaş olduğu için getirmedik demiş, ben de yavaş olduğu için getirmemişler demişim. Yavaş olmasıyla alakası yok diye de kendi düşüncemi/gerekçemi söylemişim. Bunda art niyet arayıp Apple övmen gerekmiyor.
Apple işlemcilerine de lafım yok, performansları yüksek.

Sana senin cümlenle cevap vereyim. Android taparların Apple'ı haksız çıkarmak için atmadıkları takla yok. Kendinizle yarışın bir kez de. Tek amacınız Apple bunu yaptı, Apple şunu yapamadı, Samsung önce yaptı vs vs... Geçiniz artık bunları.
Apple yapsın, ona laf etmiyorum. Apple yapınca doğru da olsa yanlış da olsa Apple taparlar Apple'ı yalıyor, sorun bu. Geçen de biri MacBook'ların depolama biriminin değişmesinin performansı düşürmesine rağmen aslında daha iyi olduğunu savunuyordu. Ben bundan rahatsızım.

Yapay zeka özelliklerini internetsiz local olarak kullanabiliyorum diyorum,
Lokal olarak mobil telefonunda ChatGPT ile entegre misin? Örneğin; 2 ay önce Ahmet bana bir kitap önermişti ama hatırlayamıyorum, bulur musun dediğinde hangi uygulama olduğu fark etmeksizin cevap alabiliyor musun? Lokal olarak yapay zekayı kullanırken mobil cihazından görsel, animasyon, emoji oluşturabiliyor musun? Bir mail ya da mesaj yazdığında onun düzenlemesini yapabiliyor ya da tarzını (daha resmi, daha sosyal bir dil şeklinde) tek tıkla değiştirebiliyor musun? (Lokal olarak, çünkü bu işlemlerin gizlilik içermesi gerekir) Cihaza entegre yapay zeka özelliklerin sayesinde bildirimlerini, notlarını kategorize edebiliyor musun? Lokal olarak çalışan yapay zeka özelliklerin sayesinde mesela cihazına “Bana Mehmet ile çekildiğim fotoğrafları göster” diye seslendiğinde karşılık bulabiliyor musun?

Dostum. iPhone’lar yapay zeka güncellemesiyle bambaşka bir hale gelecek. Bunu kabullenin. Kullanıyorum dediğin hiçbir özelliğe benzemiyor bu entegrasyon. Telefon resmen can kazanıyor. “Akıllı” tanımının karşılığını buluyor artık. Ve bunun için A17 Pro gerekliliğini mantıksız bulmuyorum. Yalan söylediklerini de düşünmüyorum. A17 Pro’yu bu amaçla tasarladılar. Diğer işlemcilere de bu anlamda hiç vaat vermediler zaten.

Son düzenleme:
Ne anlatıyorsun? Android tarafında çok daha güçsüz donanımlarda bile kullanılabiliyor yapay zeka özellikleri.

Tek tek say o zaman neler var mış Android'de. Örneğin Samsung'un en güçlü cihazları bile Apple Intelligence'ı çalıştıramaz. Kabul edin artık aralarındaki farkın çoğaldığını.

Son düzenleyen: Moderatör:
Tek tek say o zaman neler var mış Android'de. Örneğin Samsung'un en güçlü cihazları bile Apple Intelligence'ı çalıştıramaz. Kabul edin artık aralarındaki farkın çoğaldığını.

Ne yapıyor kanka Apple Intelligence'de? Resimden nesne siliyor, matematik problemi çözüyor cart curt. Bu özelliklerin hepsi zaten S23 ve S24 serisinde var. ChatGPT getirmeleri mi havalı, o zaten serverda çalışıyor? :rofl:

Lokal olarak mobil telefonunda ChatGPT ile entegre misin? Örneğin; 2 ay önce Ahmet bana bir kitap önermişti ama hatırlayamıyorum, bulur musun dediğinde hangi uygulama olduğu fark etmeksizin cevap alabiliyor musun?
Böyle bir yazılımsal özellik yok bende. Zor bir şey de değil. Verileri etiketleyip çekiyorsun.

Lokal olarak yapay zekayı kullanırken mobil cihazından görsel, animasyon, emoji oluşturabiliyor musun?
Evet. Android 14 ile bunlar geldi. Apple'daki nasıl bilmiyorum.

Bir mail ya da mesaj yazdığında onun düzenlemesini yapabiliyor ya da tarzını (daha resmi, daha sosyal bir dil şeklinde) tek tıkla değiştirebiliyor musun? (Lokal olarak çünkü bu işlemlerin gizlilik içermesi gerekir)
Yazılımsal olarak bu özellik yok şu an.

Cihaza entegre yapay zeka özelliklerin sayesinde bildirimlerini, notlarını kategorize edebiliyor musun?
Yapay zeka gelmeden önce de bu özellik kısıtlı olarak mevcuttu.

Lokal olarak çalışan yapay zeka özelliklerin sayesinde mesela cihazına “Bana Mehmet ile çekildiğim fotoğrafları göster” diye seslendiğinde karşılık bulabiliyor musun?
Google Fotoğraflar uygulaması belirli durumları ayırt ediyor, bunda ultra yapay zeka gerektirecek bir şey yok. Sesli komut seçeneği de yok bildiğim kadarıyla. Bu özellik lokal değil bir de.

Dostum. iPhone’lar yapay zeka güncellemesiyle bambaşka bir hale gelecek. Bunu kabullenin. Kullanıyorum dediğin hiçbir özelliğe benzemiyor bu entegrasyon. Telefon resmen can kazanıyor. “Akıllı” tanımının karşılığını buluyor artık. Ve bunun için A17 Pro gerekliliğini mantıksız bulmuyorum. Yalan söylediklerini de düşünmüyorum. A17 Pro’yu bu amaçla tasarladılar. Diğer işlemcilere de bu anlamda hiç vaat vermediler zaten.
Ben de diyorum ki donanımsal olarak bu tarz küçük spesifik işler için o kadar işlem gücüne ihtiyacın yok. En basit örnek Recall; basit bir işlemcide bile çalıştıranlar var Recall gibi bir özelliği, saydığın özelliklerin çoğunu da barındırıyor. Öyle çok yüksek performansa da ihtiyacı yok.

Apple'ın getireceği özellikler güzel, ona lafım yok. Sadece sizi köle yerine koyup en son çıkan, en pahalı cihazımı almazsan bu özellikleri kullanamazsın demesi. Bak mesela Samsung S23'e de getireceğini söyledi AI zımbırtılarını. Ben kendi cihazımda saf Android ile bazı yapay zeka gereçlerini kullanabiliyorum. Yazılımsal desteği olsa daha fazlası da mümkün.

Çalıştırırsın. Qualcomm bu işlemci ile ilgili TOPS değerini paylaşmamış ama aşağı yukarı benzerdir Apple ile.

Bu site güvenilir mi bilmiyorum ama puanları hemen hemen aynı AI tarafında.

@Dark Raiden 8 Gen 3 ile 888+'a yakin vermis site, dogru degildir.

8 Gen 3'un TOPS degeri 43, A17 Pro ise 35 TOPS. NPU'da kimin gectigi ortada.
images (23).webp

A17 Pro'nun tek cekirdek performansi disinda tek bir konuda bile Qualcomm tarafina ustunlugu yok.