iPhone daha akıllı falan değildi. İnternet sitesini tam formda açması akıllılık kıstası değil. Ayrıca Symbian'da zaten Opera Mobile kullanılıyordu. Masaüstü sürüm açmak da mümkündü. Dokunmatik olması telefonu akıllı yapmıyor. Bunun en büyük örneklerinden biri Bada OS kullanan S8500 idi. Şimdi bu telefon dokunmatik ekranlı ve çoklu dokunuş desteklediği için tuşlu Symbian'dan akıllı mı oluyor? Sizin belirttiğinize göre hiçbir işlevi olmayan bu telefon bu kıstaslara göre akıllı oluyor. Ben çıktığı ilk yıla göre değerlendiriyorum. Sonuçta uygulama yüklenemeyen işlevsellik olarak internete girmek dışında hiçbir artısı olmayan bir telefon "daha akıllı" falan olamaz. Hatta o zamanki iPhone video çekmekten bile acizdi. Uygulama yükleme özelliği de olmadığı için video kayıt yapılamıyordu bile. Symbian zamanına göre çok çok iyiydi.
Opera Mobile ile masaüstü sitesini kısmen açabilirdiniz eksik bilgilendirme yapıyorsunuz. Ne bir pinch to zoom özelliği var ne doğru düzgün bir kontrol üstelik doğru düzgün de açılmıyor bile. Teknik olarak "açıyor" evet ama kimse bunu kullanmak istemez. Bada os örneği ise iPhone u bağlamaz iPhone çok daha farklı bir cihaz. En basitinden iTunes gibi bir şeyi içinde barındırıyor. Tek tuşla müzik satın alıp indirebileceğiniz oldukça geniş bir kütühanesi bulunan pcye çok kolay ve çok iyi senkronize olabilen bir sistemdi. iPhone hiçbir işlevi olmayan bir cihaz falan değildi öyle olsa zaten tutmazdı bile. Deneyimi çok daha farklı bir noktaya taşıdı ki bence bu gayette akıllılık kıstası sayılır. Çıktığı yıl içerisinde değerlendirince bile iPhone'un gittikçe daha da popülerleşme sebebi bu. Kullanım kolaylığı telefonu gayette daha akıllı yapar. Lakin elbette video çekimi olmaması falan büyük bir eksidir buralara bir şey diyemem.

Opera Mobile ile masaüstü sitesini kısmen açabilirdiniz eksik bilgilendirme yapıyorsunuz. Ne bir pinch to zoom özelliği var ne doğru düzgün bir kontrol üstelik doğru düzgün de açılmıyor bile. Teknik olarak "açıyor" evet ama kimse bunu kullanmak istemez. Bada os örneği ise iPhone u bağlamaz iPhone çok daha farklı bir cihaz. En basitinden iTunes gibi bir şeyi içinde barındırıyor. Tek tuşla müzik satın alıp indirebileceğiniz oldukça geniş bir kütühanesi bulunan pcye çok kolay ve çok iyi senkronize olabilen bir sistemdi. iPhone hiçbir işlevi olmayan bir cihaz falan değildi öyle olsa zaten tutmazdı bile. Deneyimi çok daha farklı bir noktaya taşıdı ki bence bu gayette akıllılık kıstası sayılır. Çıktığı yıl içerisinde değerlendirince bile iPhone'un gittikçe daha da popülerleşme sebebi bu. Kullanım kolaylığı telefonu gayette daha akıllı yapar. Lakin elbette video çekimi olmaması falan büyük bir eksidir buralara bir şey diyemem.
Sizin söyledikleriniz farklı falan değil. Çünkü sizin akıllılık kıstasınız çoklu dokunma ve dokunmatik desteği sunması. Bada OS ile aynı kefeye koyuyorum bu sebeple. Telefonu yığın depolama olarak kullandırtmayan sistem mi çok kolay? iTunes olmadan dosya atamıyorsun. Eşzamanlama saçmalığına girmiyorum. Bu kolaylık değil aksine dayatmadır. Niye müzik atmak için iTunes kullanmak zorundayım? Symbian’da istediğim müziği ya da müzik olmasına gerek yok herhangi bir dosyayı sürükle-bırak yaparak atıyordum. Hiç öyle eşzamanlama gibi gereksiz zorlaştırıcı işlemler yoktu. Android de aynı mantıkta çalışıyor. Kolay ve pratik. Hatta Android telefonumda istediğim müziğin istediğim bir bölümünü zil sesi yapabiliyordum. Zil sesi bölümünden zil sesi yapmak istediğim bölümü kesip zil sesi yapabiliyorum. Dahası sistem içinde istediğim gibi klasör oluşturuyordum ve müziklerimi istediğim klasöre atabiliyordum. iPhone’da hala bunu yapamıyorsun. Tarayıcıdan siteye girip herhangi bir dosyayı hangi klasöre indirebileceğimi bile seçebiliyordum. Öyle sistemin belirlediği sabit bir klasöre her şeyi indirip karma karışık bir hal almıyordu. Hatta oyun dosyası indirip dosya yöneticisi üzeründen başka bir telefona bluetooth ile gönderebiliyordum. Forumlardan oyunların ve yazılımların sisx dosyalarını indiriyordum ve dosyayı kuzenimin kullandığı telefona bluetooth ile gönderiyordum. Bu esneklik maalesef iOS’ta yok.