Makaleler
1
Apple Silicon işlemcili bir Mac laptopunuz varsa laptopunuzun kapağını açtığınızda veya şarja taktığınızda Mac'iniz otomatik olarak açılıyor ve şimdiye kadar bunu değiştirmenin herhangi bir yolu bilinmiyordu. İnternet üzerinde bazı terminal komutları vardı ancak bu terminal komutları Intel işlemcili Mac'lerde çalışıyordu sadece, ve hatta bazen Intel işlemcili Mac'lere özgü komutları Apple Silicon Mac'lere uygulamak sisteminize zarar bile verebiliyordu.

Ancak Apple'ın birkaç gün önce yayınladığı şu makaleyle bu durum değişti: Prevent a Mac laptop from turning on when opening its lid or connecting to power - Apple Support

Artık Apple tarafından onaylanmış resmi bir yolla bu davranışı değiştirebiliyoruz. Burada da bunu nasıl yapabileceğinizi göstereceğim.

Apple'ın dökümantasyonunda bu yöntemin sadece Apple Silicon işlemcili ve macOS Sequoia veya üstünü kullanan sistemlerde çalışacağı belirtiliyor. Bu kriterleri karşılamayan bir Mac'de bu komutları kullanmak işe yaramayabilir veya sisteminize zarar verebilir. (Geçmişte Intel Mac'lere özgü bazı nvram komutlarını Apple Silicon Mac'lere girdiği için Mac'leri brick olan kullanıcılar olmuştu.)

Şimdi adımları gösterelim:

1. Mac'imizde Terminal uygulamasını açalım.
  2. Tercihinize göre aşağıdaki komutlardan sadece birini kopyalayıp yapıştırın ve artından enter tuşuna basın:
    • Mac'inizin hem kapağı açtığınızda hem de şarja taktığınızda otomatik olarak açılmasını engellemek istiyorsanız: sudo nvram BootPreference=%00
    • Mac'inizin sadece kapağı açtığınızda otomatik olarak açılmasını engellemek istiyorsanız: sudo nvram BootPreference=%01
    • Mac'inizin sadece şarja taktığınızda otomatik olarak açılmasını engellemek istiyorsanız: sudo nvram BootPreference=%02
  3. Terminal istediğinde Mac kullanıcı hesabınızın şifresini yazıp enter tuşuna basın.

Eğer bu değişiklikleri geri almak yani Mac'inizin hem kapağı açtığınızda hem de şarja taktığınızda otomatik olarak açıldığı varsayılan ayara geri dönmek isterseniz sadece şu komutu Terminal'de girmeniz yeterli: sudo nvram -d BootPreference

Son düzenleme:
Çok aramıştım zamanında hiçbir şey bulamamıştım. Yarın deneyeceğim. :)

Ben denedim, işe yarıyor.

Ancak tek eksiği her ne kadar Mac'in kapağını açmak veya şarja takmak Mac'i otomatik başlatmasa da klavyedeki herhangi bir tuşa basmak (sadece güç tuşu değil) Mac'i açmaya devam ediyor. O yüzden bilgisayarı kapatarak klavyeyi silmek isteyenler için hala çok ideal değil.

Ben denedim, işe yarıyor.

Ancak tek eksiği her ne kadar Mac'in kapağını açmak veya şarja takmak Mac'i otomatik başlatmasa da klavyedeki herhangi bir tuşa basmak (sadece güç tuşu değil) Mac'i açmaya devam ediyor. O yüzden bilgisayarı kapatarak klavyeyi silmek isteyenler için hala çok ideal değil.

Klavyeyi silmek için illa kapatma ihtiyacı duymadım hiç o yüzden ben sorun yaşamam teşekkür ederim.