Apple telefonlarını gerçekten yavaşlatıyor mu?

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan Think Different
  • Başlangıç Tarihi Başlangıç Tarihi
  • Mesaj Mesaj 13
  • Görüntüleme Görüntüleme 207
  • Etiketler Etiketler
    apple

Think Different 3

Çalışkan
Senelerdir süregelen yanlış algıların, anlayışların sonucu olan bir cümle var: "Apple iPhone'ları yenisi alınsın diye yavaşlatıyor."

Bu yazı işin gerçeğini anlatmaya odaklanacak. Efsaneleri ve algıları kenara bırakacak davaların neden açıldığını, Apple'ın verdiği cevabı ve yaptığı geliştirmelerden bahsedecek.

Şimdi dostlar, yıl 2017. Piyasada iPhone 6'lar, 6S'ler, 7'ler var. Kullanıcılarda bu telefonları kullanıyor ve bazıları telefonların yavaşlamış gibi hissediyordu. Performans eskisine göre düşmüştü. Uygulamalar geç açılıyordu. Yavaşça bahsettiğim algı oluşmaya başladı. 2017'nin sonlarında geliştiriciler bazı iPhone modellerinin CPU performansının düştüğünü keşfetti ve bu düşüş özellikle "bataryası eskimiş telefonlarda" oluyordu. Bakın burası önemli: Bataryası eskimiş telefonlarda. Davalar açıldı. Milyonlarca kullanıcı Apple'dan bir cevap bekliyordu. Apple elbette boş durmadı ve cevap verdi.

Apple açıklamasında lityum iyon pillerin yıllar geçtikçe yıprandığından bahsetti. Yıpranan piller ise telefonun ani güç ihtiyacını karşılayamayabiliyordu ve telefon kendini korumak için kapanabiliyordu. iOS ise bu ani kapanmaları önlemek için CPU gücünü düşürüyordu ki ani güç alma durumu düzelsin. Lakin Apple'ın kabul ettiği hatası şuydu: Bu durum insanlara söylenmemişti. Tepkiler şeffaflık eksikliğinden dolayı büyüdü. Apple'sa bazı değişiklikler yapmaya başladı.

Artık iPhone'lar pil sağlığını söyleyebilecekti. Pilin maksimum kapasitesi gösterilecek, sağlıkla alakalı detaylı bilgilendirmeler yapılacaktı. Ayrıca o dönem batarya değişim ücretlerini de düşürdü Apple. Tüm bunların üstüne de mahkemeye 500 milyon dolar ödemeyi kabul etti ve dava kapandı. Apple'ın mahkemede uzlaşmayı tercih etti. O dönemlerden gelen "Apple yenisini alalım diye eskileri yavaşlatıyor" algısı ise akıllarda kaldı. Halbuki Apple, cihazın stabil çalışmasını sağlamayı amaçlayan bir önlem koymuştu. Bugün iPhone 5S'in bile kasmamasının, stabil çalışmasının sebeplerinden biri iOS'in bu optimizasyonudur.

Elbette Apple'ın hataları yok değildi. İnsanlara daha şeffaf olabilirlerdi ki bu durumu düzelttiler.

Bunu eskiden Samsung yapıyordu sanki, ilk onda bu muhabbet çıkmıştı.

Şu an benim nezdimde stabilite - optimizasyon - sisteme binen yük açısından iOS'a tek rakip AOSP...

Diğerleri ek özellik getirse de çoğunlukla saçmalamakla meşguller. Hiçbir anlamı olmadığı halde sisteme iki tane uygulama marketi koymak nedir ya?

@Think Different, özellikle o zamanlar Apple'ın bataryaları diğer rakiplere kıyasla güçsüzdü öyle hatırlıyorum. O yaptığı iş saçmaydı uzadı mahkemelik oldu işte. Diğer yaptığı en saçma işlerden biride etkinleştirme.

Yapilan sey sacma degildi aslinda ama bunu kullanicinin kararina birakmak gerek. Yoksa bir telefonun kapanmasindansa daha dusuk performansla olsa da kullanabiliyor olmak daha iyidir. Ya da keske en bastan bunu aciklasaydi diyecegim ama insanlarin anlama kapasitelerini dusununce Apple o topa hic girmemeyi tercih etmis olabilir.

Bu konu bazında artık farklılaşma var; Apple artık eskitme işini performansta değil güncellemeler üstünde yapmayı tercih ediyor, özellikle Apple Intelligence güncellemesinde bunu net şekilde gördük.
Android'in eski sürümlerinde de oldukça teknik bir meseleden ötürü bağımsız bir performans düşüşü gözlemleniyordu ki bununla ilgili sanırsam @Aakons hocamızın bir mesajı mevcuttu.

Batarya eskidikce islemci gucunu kisiyordu ve Apple resmi bir aciklama yapinca is cigrindan cikti diye hatirliyorum. Ondan sonra da batarya yuzdesi falan geldi guncellemeyle, mahkemeleri de kaybetti. Bir sekilde Apple'in isine yariyordu bu durum.

Aşırı dandik bataryalar kullandığı içindir. Üst düzey bir telefon alıyorsun ve 2 yıl sonra batarya ağlamaya başlıyor, o sırada dandik Xiaomi'nin bataryası 2 gün götürüyor kullanıcıyı.

O zamanlar insanlar en azından isyan etmiş. Şimdi yapsa "Apple'ya vardır bir bildiği" derler.

Apple eskitme işini evet güncellemelerde yapıyor bakarsak aslında her firma yapıyor bunu. Bu kaçınılmaz bir son. Bir de Apple cihazlarında optimizeyi segmente göre ayırdığını fark ettim.
Mesela 16e batarya kapasitesi çoğu base iPhone'dan daha büyük ama sonuç sot performansa gelince base iPhone'lardan daha kötü.
Mesela MacBook Neo içinde bu geçerli. 5'6 saatten fazla alanı görmedim incelemelerde. Teknik olarak küçük bataryası olsa bile 16 Pro Max'ten çok daha büyük batarya. MacOS'i ona göre optimize ederdi bana kalırsa. Bilemiyorum ya.
Android bazında AOSP belki dahil olmayabilir ama özellikle Xiaomi başta olmak üzere, bbk grubu, Samsung eskitme işini yapan firmalar.

Güncellemelerde daha 2 sene evvel çıkan cihazı dışarıda bırakmak da bir planlı eskitmedir, Xiaomi'yi artık kıstas almayı bıraktım. Samsung'un tavrı çok uzun süredir sabit zaten.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…