Aşırı dandik bataryalar kullandığı içindir. Üst düzey bir telefon alıyorsun ve 2 yıl sonra batarya ağlamaya başlıyor, o sırada dandik Xiaomi'nin bataryası 2 gün götürüyor kullanıcıyı.

Sebebi donanım ve yazılım. O zamanlar Apple çok üst düzey donanım ama küçücük batarya kullanıyordu. Üstelik uzun süre yazılım güncellemeleri alıyordu ve sanırsam eskiden o kadar iyi optimize yapamıyordu.
O dandik Xiaomi'nin donanımı çöp. Çöp donanımlar doğru düzgün enerji harcamıyor, IPS AMOLED'e göre daha az harcar, güçsüz çipler güçlü çiplere göre daha az harcar gibi. Üstelik bataryada büyük olunca 2 gün götürmesi çok normal yazılım ne olursa olsun.

Güncellemelerde daha 2 sene evvel çıkan cihazı dışarıda bırakmak da bir planlı eskitmedir, Xiaomi'yi artık kıstas almayı bıraktım. Samsung'un tavrı çok uzun süredir sabit zaten.

Xiaomi Mi 14-13 kullanıcıları güncellemeyle cihazlarının yavaşladığını söylüyordu.
Hatta biri vardı mi 13'ü çok yavaş diyordu bana.
Xiaomi çok katı sanırsam bu konuda.
Samsung'un şu ana kadar yaptığı en büyük eskitme pile. Her eski modelin güncellemelerle pil performansını yok ettiği bir gerçek. Model, segment fark etmeksizin.

Sebebi donanım ve yazılım. O zamanlar Apple çok üst düzey donanım ama küçücük batarya kullanıyordu. Üstelik uzun süre yazılım güncellemeleri alıyordu ve sanırsam eskiden o kadar iyi optimize yapamıyordu.
O dandik Xiaomi'nin donanımı çöp. Çöp donanımlar doğru düzgün enerji harcamıyor, IPS AMOLED'e göre daha az harcar, güçsüz çipler güçlü çiplere göre daha az harcar gibi. Üstelik bataryada büyük olunca 2 gün götürmesi çok normal yazılım ne olursa olsun.

Xiaomi Mi 14-13 kullanıcıları güncellemeyle cihazlarının yavaşladığını söylüyordu.
Hatta biri vardı mi 13'ü çok yavaş diyordu bana.
Xiaomi çok katı sanırsam bu konuda.
Samsung'un şu ana kadar yaptığı en büyük eskitme pile. Her eski modelin güncellemelerle pil performansını yok ettiği bir gerçek. Model, segment fark etmeksizin.
Tüm kullanıcıların ortak şikayeti batarya ve bu yıllardır böyle maalesef, ama Apple efendi bu konuda (bence bile isteye) yetersiz kalıyor. Telefonu çok seviyorum severek kullanıyorum ama bu batarya konusundan dolayı sanırım Android'e geçeceğim.

Apple eskitme işini evet güncellemelerde yapıyor bakarsak aslında her firma yapıyor bunu. Bu kaçınılmaz bir son. Bir de Apple cihazlarında optimizeyi segmente göre ayırdığını fark ettim.
Mesela 16e batarya kapasitesi çoğu base iPhone'dan daha büyük ama sonuç sot performansa gelince base iPhone'lardan daha kötü.
Mesela MacBook Neo içinde bu geçerli. 5'6 saatten fazla alanı görmedim incelemelerde. Teknik olarak küçük bataryası olsa bile 16 Pro Max'ten çok daha büyük batarya. MacOS'i ona göre optimize ederdi bana kalırsa. Bilemiyorum ya.
Android bazında AOSP belki dahil olmayabilir ama özellikle Xiaomi başta olmak üzere, bbk grubu, Samsung eskitme işini yapan firmalar.
Base iPhone 16 ile büyük fark yok batarya konusunda. Testi izleyerek kendiniz de bakabilirsiniz. Kaynak
Ki iPhone 16e nin fiyatı base iPhonedan yaklaşık 20 bin lira daha düşük.

MacBook Neo ise özel testlere tabii tutuldu yakın zamanda. Lab ortamında tüm koşulları eşitlediler diğer bilgisayarlarla ve 20 saat gibi bir pil ömrü sundu. Kaynak

Tüm kullanıcıların ortak şikayeti batarya ve bu yıllardır böyle maalesef, ama Apple efendi bu konuda (bence bile isteye) yetersiz kalıyor. Telefonu çok seviyorum severek kullanıyorum ama bu batarya konusundan dolayı sanırım Android'e geçeceğim.
Xiaomi 17 Pro Max ile iPhone 17 Pro Maxin şarjı neredeyse aynı gidiyor. Arada dakikalar var üstelik Xiaomi çok daha büyük bir batarya kullanmasına rağmen. Kaynak

Base iPhone 16 ile büyük fark yok batarya konusunda. Testi izleyerek kendiniz de bakabilirsiniz. Kaynak
Ki iPhone 16enin fiyatı base iPhonedan yaklaşık 20 bin lira daha düşük.

MacBook Neo ise özel testlere tabii tutuldu yakın zamanda. Lab ortamında tüm koşulları eşitlediler diğer bilgisayarlarla ve 20 saat gibi bir pil ömrü sundu. Kaynak

Xiaomi 17 Pro Max ile iPhone 17 Pro Max'in şarjı neredeyse aynı gidiyor. Arada dakikalar var üstelik Xiaomi çok daha büyük bir batarya kullanmasına rağmen. Kaynak

Her zaman sentetik testler gerçeği söylemez. Real Life kullanımı söylüyorum. Aynı zamanda daha ilk çıkınca pil şikayetleeini duydum Neo'nun. Güncellemeyle çözdüler sanırım real Life performansıda arttıysa.
Zaten bu iki cihazın onlardan daha iyi olması lazım fark falan atması lazım donanımsal olarak.

Abi 573 döngüde olan S24 FE pilinin sağlığını şuan %99. Yani Apple cihazları uzun ömürlü olmuyorlar bana göre illa ki donanım açısından pil bakımı görmeleri gerekiyor. Daha yeni 1000 döngü ömürlü pile geçtiler. İnternetten aldığım ve hala kullandığım GP kalem pil bile 10. yılına girecek ki 10 yıl içinde ortalama bir iPhone 15 pilini 3 kez, iPhone 13 pilini ise 4 kere değiştirirsin.

Telefonun asıl ömrünü belirleyen şey pildir. Pil yaşlandığı zaman voltaj düştüğünde telefon yavaşlamaya ve sapıtmaya başlar çünkü voltaj azdır. Beyninize az kan gittiğini düşünün o mantık.

Yazılımsal açıdan en uzun ömürlü olanı ise iPhone, Google ve Samsung beraberedir. Samsung ve Google, 7 yıl güncelleme politikasına geçtikten sonra iOS'in uzun ömürlülüğünün anlamı kalmadı.

iPhone 11 mesela, evet 7 yıl boyunca güncelleme aldı doğrudur. Ancak 7. güncellemesini alana kadar 2 kez pil değişimi yaptıktan ve kasmalar donmalar başladıktan sonra gerçekten bu cihazın 7 yıl boyunca aldığı güncellemeleri sorunsuz bir şekilde çalıştırdığını söyleyebilir miyiz?

Son düzenleme:
iPhone 11 mesela, evet 7 yıl boyunca güncelleme aldı doğrudur. Ancak 7. güncellemesini alana kadar 2 kez pil değişimi yaptıktan ve kasmalar donmalar başladıktan sonra gerçekten bu cihazın 7 yıl boyunca aldığı güncellemeleri sorunsuz bir şekilde çalıştırdığını söyleyebilir miyiz?
Söyleyebiliriz yarın bunun hakkında bir yazı paylaşacağım. Sadece 1 kere pil değişimi yapılmış bir iPhone 11 kullanıyorum. Ben iPhone 11 de kasma donma sadece iOS 26'nın ilk birkaç ayında gördüm. iOS 26'nın ilk ayları çok kötüydü. S21 de kullandım uzunca bir süre yaklaşık 2.5 yıl. S21 ile kıyaslama yapacağım yazıda ki S21 sıfırdı.