Apple Uyardı: “Intel Mac Kullanıcıları için macOS 27 Gelmeyecek”

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan Techolay
  • Başlangıç Tarihi Başlangıç Tarihi
  • Mesaj Mesaj 11
  • Görüntüleme Görüntüleme 211
Makaleler
5

Apple, Intel tabanlı Mac’lerin fişini çekmeye karar verdi. WWDC 2025 Keynote etkinliği sonrası Apple cephesinden gelen haberlere göre, macOS 27 ile Intel işlemcili Mac’lere destek tamamen sona erecek. Bu anlamda, 2006’da başlayan Intel Mac dönemi resmen kapanmış olacak. Peki, bu ne anlama geliyor ve ne yapmanız gerekiyor? Intel Mac’lerin Son Durağı: macOS 27 Apple, WWDC…

Devamını Oku: Apple Uyardı: “Intel Mac Kullanıcıları için macOS 27 Gelmeyecek”
Kaynak: Techolay

Intel MacBook'lara iyi bile destek verildi. Artık tamamen Apple Silikon tabanına geçmek lazım. Büyük ihtimalle, Intel'den destek kesilince OCLP gibi yöntemler işe yaramayacak.

Linux kurabilirler. Aynı etkiyi göstermez ama yavaş intel maclar için tedavi gibi olur. Ayrıca o ekranlı touchbar ne şahane bir şeydi ya.
Windows da kurulabilir hocam. Bootcamp olduğu için Windows 10 veya 11 kurulabiliyor. Yine iş görür Intel Mac'ler ama bir 5-6 seneye macOS kullanamayacaklar. Mesela Apple ilk Intel'e geçtiği yıl çıkan son PowerPC Mac'ler bir 3-4 sene daha iş gördü ama sonrasında yavaş yavaş tedavülden kalktı. Onlara Windows falan da kurulamadığı için tamamen çöp oldular.

Linux kurabilirler. Aynı etkiyi göstermez ama yavaş intel maclar için tedavi gibi olur. Ayrıca o ekranlı touchbar ne şahane bir şeydi ya.

Linux kullanan biri olarak şunu söylebilirim. Hackintosh kullananların çoğu Linux kullanmakta hiç sıkıntı çekmez. Ama aradıkları şey ne Linux'te ne Windows'ta.

Hackintosh kullananların büyük bir çoğunluğu uygulama geliştirmek için, XCode lazım olduğu için Hackintosh yüklüyor. O yüzden ne Linux ne Windows onların ilgisini çeker.

Proglamlama için Linux'a ya da Windows'a bir entegrasyon gelse belki cayarlar.

Apple XCode'u ve gerekli diğer tool'lardan hiçbirini asla ve asla bırakın Linux'e, Windows'a bile port etmez. Mümkün değil.

O gün geldiğinde muhtemelen güneş batıdan doğmuştur.

Yazılımcılar ne kadar Linux tercih etse de, iş Apple'a gelince maalesef Apple cihazı ve yazılımı gerekiyor. Zorunluluktan dolayı. Tercih meselesi değil. Yoksa zaten çoğu yazılımcı Linux tercih ediyor. Ama Apple (her zamanki gibi) kullancıyı kendi ekosisteminde hapis tutuyor.

Apple'ın kendi Xcode ve SDK'larını farklı işletim sistemlerine açmasını beklemek biraz hayal gibi olacaktır maalesef, ne kadar geliştirme ortamlarında bütün işletim sistemlerini kullanmak mümkünde olsa Apple'a yazılım yazmak istediğimiz zaman kendi izin verdikleri donanımlarına ve işletim sistemlerine maalesef mecburuz. MacOS'in bu yeni sürümde Apple'ın Launchpad'i kaldırarak ne hedeflediğini şahsen çok merak ediyorum uzun süreli bir Mac kullanıcısı olarak şuanki MacOS 15 Sequoia sürümüyle direnebildiğim kadar direneceğim gibi görünüyor şahsen cihaz üzerinde belki de en çok kullanmış olduğum kullanıcı arayüzünün kaldırılıp yerine iOS app library gibi salak saçma bir arayüz getirilmesi çok anlamsız olmuş gibi görünüyor. Keza Intel işlemcili Mac'lere sağlanan son sürüm olmakla beraber baktığımızda Intel işlemcili de resmi destek alan birçok cihazı güncelleme desteğinden şuan çıkarmış gibi görünüyorlar (2018 Mac mini, 2018 MacBook Pro'lar, iMac Pro, 2020'nin Intel Air'i yani, aynı sene çıkan M1'in halen devam ettiğini de hatırlatırım aynı sene içerisinde aynı fiyata sattıkları iki cihaz için böylesi bir çifte standarda gerek var mıydı etikliği sorgulanabilir). Hackintosh biter mi bu biraz düşündürecektir çünkü hem (3. partilerin destekleri daha uzun süreceği kesin) Xcode, FinalCut vs gibi yazılımlar en güncel MacOS olmayı bıraktıktan 1-2 yıl daha güncelleme almaya devam ediyor olacaklar uygun yollu Apple ekosistemine girmek isteyenler için bir süre daha seçenek olmaya devam edecektir hemde Snow Leopard'ın kimi beta sürümlerini de PowerPC Mac donanımlarında bir şekilde çalıştığını gördük belki bir ihtimal (çok düşük) bir süre daha x86 donanımı üzerinde çalıştırılmaya çalışılmaya devam edilebilir ancak yolun sonu göründüğü kesin.

X86 ile bir şeyin devam ediceğini düşünmüyorum. X86 ya uygulama çıkaram var mı? Kimse hatırlamıyor X86 bir işletim sistemi.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…