Rehber Araçların ortalama yıllık maliyetleri

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan Eagles
  • Başlangıç Tarihi Başlangıç Tarihi
  • Mesaj Mesaj 14
  • Görüntüleme Görüntüleme 409

GİRİŞ

Selam dostlar,
Biliyorsunuz ki araçların yıllık maliyetleri uçtu gitti. Köprü geçiş ücretleri, vergileri, rutin ve ağır bakım, yıkama ücretleri, muayene ücreti, çıkacak masraflar, kasko, sigorta, yakıt derken çok kabarık ve uzun. Artık hiç kullanmasanız bile, aşırı masraflı olmaya başladı. Mesele sadece araba almak değil. Aynı zamanda aracı elinde tutabilmektir. Realist olmamız gerekli. Türkiye şartları malum.

LASTİK MALİYETLERİ

• Artık iyi bir lastik alırsanız, 4 çift lastik 20K üzerinde rahatlıkla çıkıyor. Hadi diyelim kışlık 4 çift daha aldınız, etti size 40K gibi bir rakam. Tabi biraz daha ucuz yollu markalara geçerek aşağı çekebilirsiniz maliyetleri.​

SİGORTA VE KASKO

• Şimdi burası biraz karışık. Herkese farklı rakamlar çıkabiliyor. Arabanız yeni bir araçsa doğal olarak kasko yaptırmak elzem hale geliyor. Sigorta zaten mecbur yaptırmak zorundasınız araç alıyorsanız. Bunların da fiyatları çok uçtu. Bana bu sene kasko 11.790 TL çıktı. Trafik sigortası ise 9.200 TL çıktı. Ben yıllardır kaza yapmadığım için en üst basamaklardayım kazasızlık indirimlerinde. Bu kişiden kişiye kesinlikle değişir, yazdığım fiyatı baz almayınız. Sadece örnek vermek istedim.​

YIKAMA ÜCRETLERİ

• Hiç bir şey yapmasak bile mecburen araç yıkatıyoruz. Çünkü kirler bekledikçe çıkartılması malesef çok zorlaşıyor. Hem benzin istasyon jeton fiyatlarına hem de yıkamacılara korkunç zamlar gelmiş. Ben kendim yıkadığım için, fiyatlardan biraz uzaktım. Bilenler yanıtlayabilir tabi. Bu da yıllık masraflar arasında bir yük beklediği yerde araçlar.​

KÖPRÜ GEÇİŞ ÜCRETLERİ

• Benim bir diyecek sözüm pek yok artık. Kendi memleketimizde para harcamaktan perişan oluyoruz. Fiyatlarını ben çok yüksek buluyorum. Gereksiz ve aşırı pahalı. Zam değil, fiyatlar ucuzlamalı bana göre. Benim gibi düşünen çoktur.​

YILLIK BAKIM

• Yetkili servis bu sene 16 bin TL çıkardı bana. Yıllık rutin bakıma gireceğim. Bu rakamlar araç marka ve modeline göre değişiyor. Ama BMW gibi premium markalarda daha yüksek tabi fiyatlar. O yüzden insanlar özel servislere yönelmeye başladı. Ve insanlar birçok şeyi kendileri öğrenip uyguluyor artık. Özel servis işçilik fiyatları da uçtu. Söylenecek çok şey var, lakin yoruluyorum artık. Bilirsiniz ki araç hareket etmese bile bakım yaptırmak zorundayız. Zaten ağır bakım ile birlikte fiyatlar ütopik seviyelere gelebiliyor.​

MUAYENE ÜCRETLERİ

• Yine para ödüyoruz tabi. Özellikle ticari araç kullanıcıları her sene ödüyor zaten. En sevmediğim işlerden bir tanesi. Öyle doğru düzgün kontrol edilmiyor araçlar, bence çok gereksiz bir uygulama. Çok iyi şekilde testlere girse, majör şeyler tespiti yapılsa o zaman tamam derdim. Baştan aşağı değişmesi gereken bir sistem. Kart ödemelerinde ekstra ücret talep edilmesi, zaten komedi.​

YAKIT ÜCRETLERİ

• Belki de tek tasarruf edebileceğiniz yerdir. Kullanmazsanız size masraf çıkartmaz. Ama bir aracı yatırmak iyi değildir. Motor karıncalanmasına varana kadar bir sürü dert açar insana. En kötü haftada bir kere araç kontak basılmalıdır. Tekerlek sağlığı için az bile olsa hareket ettirmelidir. Hareket eden araçlar iyidir.​

ÇIKACAK MASRAFLAR

• Yani, bu konuda net bir şey demek çok zor. Yaklaşık 6-7 bin parçadan oluşan ortalama makinelerden bahsediyoruz. Her an her şey olabilir. Motor bozulabilir, şanzıman gidebilir, turbo sorunları olabilir, yürüyen takımlarda sorun çıkabilir. Kestirmek çok zor. O yüzden araçlarınızın kıymetini bilin.​

YILLIK VERGİLER

• En sevdiğim kısımlardan bir tanesine geldik. Bunu da mecbur ödemek zorundayız. Hele de yüksek hacimli ve yeni bir aracınız varsa rakamlar uçuyor gidiyor. O yüzden küçücük motorlara binmek zorundayız. Hacimli motorların tadını, bizim insanımız tadamıyor. Enteresan bir hayat yaşıyoruz. Ne desek boş gibi.​

SON SÖZLER

• Araba almak aslında basit iştir. Mesele onu hareket ettirmektir. Ama araba olmadan bazı şeyler malesef yürümemektedir. Hastası olan insanlar için, biçilmiş kaftandır. Araba amaç değil, araçtır. Artık bu bir lüks sayılır. Sebeplerini yukarıda detaylıca anlattığımı düşünüyorum. Okuduğunuz için teşekkür ediyorum. Yorumlarda buluşalım.​

Son düzenleme:
Kendim 2022 Toyota yaris kullanıcısıyım A'dan B'ye götürsün yeni olsun sanayi ile uğraşmayayım kafası ile aldım çok memnunum yakıt az (100km 4.3 lt) vergi az sigorta az.

Ama yıllık 10 bin km bakımı ve ileride çıkacak sorunlar ciddi maliyetli olabilir. Ben ortalama hesap ile yıllık 50-70k civarı para harcıyorum yakıt hariç oda eklenirse 90-100k civarına çıkacaktır.

2017 model 3008 kullanıcısıyım. 2 sene önce 23 bin lastik takımına verdim. geçen senede yıllık bakıma 14 bin civarı olması lazım. Aracı her gün kullanıyorum, bazen ablama veriyorum o da kullanıyor. Doğal olarak mazot dayanmıyor. 3-3.5 haftada bir 3 bine yakın mazotuna veriyorum. vergiler, muayene, sigorta, kasko derken işin ucu kaçıyor gerçekten. Yıkama fiyatlarından sonra aracıda kendim yıkamaya başladım. 3 jetona 150 veriyorum yanına bir de lastik parlatıcı özel havlu vesaire aldım. En azından oradan kısabiliyorum bir türlü. Ek olarak bir arıza çıkarsa tadı kaçıyor masrafların. Özel servislerin fiyatları çok uçuk durumda maalesef. Allahtan ufak tefek şeyler dışında masraf çıkaran bir araba değil. Sadece arka kapı kilidi bozulmuştu. Serviste 10 bin dediler, sanayide 2500 e çözdüm. Ben her zaman aracın bakımlarını, tamir işlerini serviste yaptırma taraftarı oldum. Gerek işçilik gerek satış sonrası güvence anlamında. Ama artık fiyatlar beni bile sanayiye yönlendirmeye başlıyor bu tarz ufak şeyler için. Motor, şanzıman tarzı konularda bir sorun yaşarsam yine servise giderim orası ayrı tabi ki. BMW hayalleriyle büyümüş birisi olarak bu fiyatlarla görünüşe göre ölene kadar 3008'le devam edeceğiz.

İşte bu yüzden bolca tavsiye etmeye çalışıyoruz, o aracı öneri isteyenlere. İşte son kasa Corolla olsa mesela, işin rengi değişebilir.

Kardesimin 2 ay once 1.4 T Astra K araci piston kirdi (klasik), 110 bin TL masraf

Bu ulkede araba gibi elzem bir seyin luks olmasi cok uzucu.

Malesef artık böyle olmaya başladı.

Benzin istasyonları yıkama jeton fiyatlarını uçurdu. Ona da çözüm buldu bizim milletimiz. Bazı istasyonlarda çeşmeler var, oralardan su alıp yıkayanlar oluyor. O yüzden dikkat ederseniz çeşmeler kapatılmaya başlandı bir çok istasyonda. Bazılarında hala var tabi. Hatta hava yanında yer alan su ile araba yıkayanlar gördü bu gözler. Bunun sorumluları belli tabi.

Yağmurlar başladığı için bayağıdır arabayı yıkamıyordum, fiyatlardan haberim yok açıkçası. Dediğiniz gibiyse doğrudur hiç şaşırmadım açıkçası. Ekonomi kadar toplum şeklinden de kaynaklanıyor tabii ki. Avrupa da jeton fiyatı pahalı diye etraftaki çeşmeyi veya hava yanındaki suyu kullanan birisini görmek zor. Elinize sağlık hocam güzel bir rehber olmuş yine.

Son düzenleyen: Moderatör:
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…