GİRİŞ

Selam dostlar,
Biliyorsunuz ki araçların yıllık maliyetleri uçtu gitti. Köprü geçiş ücretleri, vergileri, rutin ve ağır bakım, yıkama ücretleri, muayene ücreti, çıkacak masraflar, kasko, sigorta, yakıt derken çok kabarık ve uzun. Artık hiç kullanmasanız bile, aşırı masraflı olmaya başladı. Mesele sadece araba almak değil. Aynı zamanda aracı elinde tutabilmektir. Realist olmamız gerekli. Türkiye şartları malum.

:kalemtutanel: LASTİK MALİYETLERİ

• Artık iyi bir lastik alırsanız, 4 çift lastik 20K üzerinde rahatlıkla çıkıyor. Hadi diyelim kışlık 4 çift daha aldınız, etti size 40K gibi bir rakam. Tabi biraz daha ucuz yollu markalara geçerek aşağı çekebilirsiniz maliyetleri.​

src_340x1912xmichelin-yuzde-100-surdurulebilir-lastikler-icin-ilk-adimi-atti.webp

:bıkkın: SİGORTA VE KASKO

• Şimdi burası biraz karışık. Herkese farklı rakamlar çıkabiliyor. Arabanız yeni bir araçsa doğal olarak kasko yaptırmak elzem hale geliyor. Sigorta zaten mecbur yaptırmak zorundasınız araç alıyorsanız. Bunların da fiyatları çok uçtu. Bana bu sene kasko 11.790 TL çıktı. Trafik sigortası ise 9.200 TL çıktı. Ben yıllardır kaza yapmadığım için en üst basamaklardayım kazasızlık indirimlerinde. Bu kişiden kişiye kesinlikle değişir, yazdığım fiyatı baz almayınız. Sadece örnek vermek istedim.​

Tasit_Sigortasi.webp

:elsalla: YIKAMA ÜCRETLERİ

• Hiç bir şey yapmasak bile mecburen araç yıkatıyoruz. Çünkü kirler bekledikçe çıkartılması malesef çok zorlaşıyor. Hem benzin istasyon jeton fiyatlarına hem de yıkamacılara korkunç zamlar gelmiş. Ben kendim yıkadığım için, fiyatlardan biraz uzaktım. Bilenler yanıtlayabilir tabi. Bu da yıllık masraflar arasında bir yük beklediği yerde araçlar.​

yerinde-yikama.webp

:ellerhavaya: KÖPRÜ GEÇİŞ ÜCRETLERİ

• Benim bir diyecek sözüm pek yok artık. Kendi memleketimizde para harcamaktan perişan oluyoruz. Fiyatlarını ben çok yüksek buluyorum. Gereksiz ve aşırı pahalı. Zam değil, fiyatlar ucuzlamalı bana göre. Benim gibi düşünen çoktur.​

osmangazi-koprusu-gecis-ucreti21.webp

:beğen:YILLIK BAKIM

• Yetkili servis bu sene 16 bin TL çıkardı bana. Yıllık rutin bakıma gireceğim. Bu rakamlar araç marka ve modeline göre değişiyor. Ama BMW gibi premium markalarda daha yüksek tabi fiyatlar. O yüzden insanlar özel servislere yönelmeye başladı. Ve insanlar birçok şeyi kendileri öğrenip uyguluyor artık. Özel servis işçilik fiyatları da uçtu. Söylenecek çok şey var, lakin yoruluyorum artık. Bilirsiniz ki araç hareket etmese bile bakım yaptırmak zorundayız. Zaten ağır bakım ile birlikte fiyatlar ütopik seviyelere gelebiliyor.​

bursa-oto-tamir-bakim-1.webp

:kulak:MUAYENE ÜCRETLERİ

• Yine para ödüyoruz tabi. Özellikle ticari araç kullanıcıları her sene ödüyor zaten. En sevmediğim işlerden bir tanesi. Öyle doğru düzgün kontrol edilmiyor araçlar, bence çok gereksiz bir uygulama. Çok iyi şekilde testlere girse, majör şeyler tespiti yapılsa o zaman tamam derdim. Baştan aşağı değişmesi gereken bir sistem. Kart ödemelerinde ekstra ücret talep edilmesi, zaten komedi.​

sifir-arac-muayenesi-1.webp

:dedektif: YAKIT ÜCRETLERİ

• Belki de tek tasarruf edebileceğiniz yerdir. Kullanmazsanız size masraf çıkartmaz. Ama bir aracı yatırmak iyi değildir. Motor karıncalanmasına varana kadar bir sürü dert açar insana. En kötü haftada bir kere araç kontak basılmalıdır. Tekerlek sağlığı için az bile olsa hareket ettirmelidir. Hareket eden araçlar iyidir.​

resized_09c94-e2a4b258image.webp

:kafasıpatlamış: ÇIKACAK MASRAFLAR

• Yani, bu konuda net bir şey demek çok zor. Yaklaşık 6-7 bin parçadan oluşan ortalama makinelerden bahsediyoruz. Her an her şey olabilir. Motor bozulabilir, şanzıman gidebilir, turbo sorunları olabilir, yürüyen takımlarda sorun çıkabilir. Kestirmek çok zor. O yüzden araçlarınızın kıymetini bilin.​

x_565_424_aracin-ortalama-1-yillik-masrafi-ne-kadar-aracin-yillik-masrafi-ne-kadar.webp

:ağlamak: YILLIK VERGİLER

• En sevdiğim kısımlardan bir tanesine geldik. Bunu da mecbur ödemek zorundayız. Hele de yüksek hacimli ve yeni bir aracınız varsa rakamlar uçuyor gidiyor. O yüzden küçücük motorlara binmek zorundayız. Hacimli motorların tadını, bizim insanımız tadamıyor. Enteresan bir hayat yaşıyoruz. Ne desek boş gibi.​

54ee1609-f142-4cdc-a57d-714f70884f5a.webp

:düşündürücü: SON SÖZLER

• Araba almak aslında basit iştir. Mesele onu hareket ettirmektir. Ama araba olmadan bazı şeyler malesef yürümemektedir. Hastası olan insanlar için, biçilmiş kaftandır. Araba amaç değil, araçtır. Artık bu bir lüks sayılır. Sebeplerini yukarıda detaylıca anlattığımı düşünüyorum. Okuduğunuz için teşekkür ediyorum. Yorumlarda buluşalım.​

Son düzenleme:
Her yıl lastik mi değiştiriyorsunuz bir de? Bir takım lastik alırsın, dişleri kurtardığı süre boyunca da kullanırsın, bu 5 sene olur 6 sene olur ama kullanırsın. Bu her yıl olan bir maliyet değil. Köprü istanbulluların derdi herkesi bağlamıyor. Otoban desen daha mantıklı olur muş.

11 senedir 2012 1.2 Corsa D kullanıyoruz, kasko + sigorta 12000 civarında gelmişti yanlış hatırlamıyorsam. Aracı kendimiz yıkıyoruz, uzun yolda mecbur kalırsak ücretli yollara başvuruyoruz. Her 10K'da bir bakımı düzenli yapılıyor bujisiydi yağıydı vs. derken 4000 civarı bir masraf oluyor. Araç tüplü 800₺'ye ortalama 330km yol gidiyor şehir içi, uzun yol 420km civarına rahat yaklaşılıyor.

Yani her sene yakıt hariç ortalama 30 Bin'e yakın masrafı olsa bile en kötüsünden olsun bu devirde bir tane araban öyle de böyle de olsun diyorum ben.

Yakıt, vergi, kasko, sigorta kısmı için büyük araç almadan önce düşünmek gerekiyor. Türkiye'de yaşıyoruz büyük ve çok yakan arabalara binebilme lüksümüz pek yok, bunu bile bile büyük araç tercih ediyorsanız da bu sizin probleminiz oluyor maalesef. Aracın şekli olur ama sonrasında vergisi çok geldi, çok yaktı, öylediydi böyleydi diye ağlanmalar başlar etrafa.

Aynısını yengemin kardeşi yaşadı. 2012 Full paket tüplü Jetta'sı vardı bir anda gaza geldi, kimseyi de dinlemedi Seat Ateka aldı kendine. Şimdi aman vergisi şöyle geldi aman Jetta'nın 3 katı yakıyor diye ağlanıyor. Onu da satmaya çalışıyor, tabii satabilirse.

Her yıl lastik mi değiştiriyorsunuz bir de? Bir takım lastik alırsın, dişleri kurtardığı süre boyunca da kullanırsın, bu 5 sene olur 6 sene olur ama kullanırsın. Bu her yıl olan bir maliyet değil. Köprü istanbulluların derdi herkesi bağlamıyor. Otoban desen daha mantıklı olur muş.

11 senedir 2012 1.2 Corsa D kullanıyoruz, kasko + sigorta 12000 civarında gelmişti yanlış hatırlamıyorsam. Aracı kendimiz yıkıyoruz, uzun yolda mecbur kalırsak ücretli yollara başvuruyoruz. Her 10K'da bir bakımı düzenli yapılıyor bujisiydi yağıydı vs. derken 4000 civarı bir masraf oluyor. Araç tüplü 800₺'ye ortalama 330km yol gidiyor şehir içi, uzun yol 420km civarına rahat yaklaşılıyor.

Yani her sene yakıt hariç ortalama 30 Bin'e yakın masrafı olsa bile en kötüsünden olsun bu devirde bir tane araban öyle de böyle de olsun diyorum ben.

Yakıt, vergi, kasko, sigorta kısmı için büyük araç almadan önce düşünmek gerekiyor. Türkiye'de yaşıyoruz büyük ve çok yakan arabalara binebilme lüksümüz pek yok, bunu bile bile büyük araç tercih ediyorsanız da bu sizin probleminiz oluyor maalesef. Aracın şekli olur ama sonrasında vergisi çok geldi, çok yaktı, öylediydi böyleydi diye ağlanmalar başlar etrafa.

Aynısını yengemin kardeşi yaşadı. 2012 Full paket tüplü Jetta'sı vardı bir anda gaza geldi, kimseyi de dinlemedi Seat Ateka aldı kendine. Şimdi aman vergisi şöyle geldi aman Jetta'nın 3 katı yakıyor diye ağlanıyor. Onu da satmaya çalışıyor, tabii satabilirse.

Öncelikle yorumunuz için teşekkürler. Zaten konu başlığında dikkat ettiyseniz, ortalama maliyet yazmakta. Net ve kesin gibi bir ibare kullanmadım, önce onu netleştirelim. Lastik ömürleri doğrudur, duruma göre 5-6 sene gitmektedir. Bununla ilgili rehberlerim var, detaylı inceleyebilirsin. İnce bir çizgi var, söylediğim şeylerde dikkat ettiysen. Her yıl lastik masrafı olur demedim.

Herkes 2012 model Corsa D araç kullanmıyor. Doğal olarak kasko ve sigorta bedeli çok düşük değil. Ben yıllardır kazasızlık konusunda en üst limitteyim. 12 bin TL skalasını ben bile yakalayamıyorum. Kasko ve sigorta değerinde bir çok parametre vardır. Sadece kendi aracımıza göre değerlendiremeyiz. 2012 modeli bir araç ile 2020 ve üstü model bir aracın değeri bir olmayacaktır. Onunda altını çizdim.

Yaklaşık 20 milyon insanın yaşadığı bir şehri, görmezden gelmeli miydik? Resmi rakamlardan fazlası yaşıyor İstanbul bölgesinde. İnsanların başka bölgelerde evi olamaz mı? Bu ücretler, gidip gelmeleri için uygun mu? Size belki uygundur, bence uygun değil.

Biz insanlara araba almayın demedik zaten, araba yürütmenin ne kadar masraflı olduğu konularına değindik. Sizin aracınız ile başka araçların yürütme maliyetleri bir mi? Lütfen kendi araç maliyetinizi ile başka araçların maliyetlerini karıştırmayınız.

İnsanlar sıfır araç alınca garantileri bozulmaması için yetkili serviste bakım yaptırmak zorundadırlar garantiye göre. Herkes özel servis kullanamıyor. Ayrıca özel servis fiyatları ucuz mu sizce?

Bende kendi aracımı kendim yıkarım. Ama hasta insanlar yıkayamıyor, onlar ne yapacak yüksek yıkama maliyetleri konusunda? O konuda bir önerin var mı?

Tüp dediğin şey aracın motorunu yavaş yavaş öldüren bir sistem, insanlar onu kullanmak zorunda değil. Kaldı ki benzinli atmosferik araç kullanıp tüp kullanmayan insan çok.

Genel olarak toparlayacak olursam, sizin maliyetleriniz ile en boş paket sıfır Dacia Sandero gibi ucuz araçların maliyeti bile bir değil. Buradan pay biçebilirsiniz. Yazdıklarınızda katıldığım ve katılmadığım hususlar var. Ayrıca 13 yaşında bir aracı yükseltmek, gayet doğaldır. Jetta güzel bir araç, lakin onunda değişim yaşları gelmiş.

Öncelikle yorumunuz için teşekkürler. Zaten konu başlığında dikkat ettiyseniz, ortalama maliyet yazmakta. Net ve kesin gibi bir ibare kullanmadım, önce onu netleştirelim. Lastik ömürleri doğrudur, duruma göre 5-6 sene gitmektedir. Bununla ilgili rehberlerim var, detaylı inceleyebilirsin. İnce bir çizgi var, söylediğim şeylerde dikkat ettiysen. Her yıl lastik masrafı olur demedim.

Herkes 2012 model Corsa D araç kullanmıyor. Doğal olarak kasko ve sigorta bedeli çok düşük değil. Ben yıllardır kazasızlık konusunda en üst limitteyim. 12 bin TL skalasını ben bile yakalayamıyorum. Kasko ve sigorta değerinde bir çok parametre vardır. Sadece kendi aracımıza göre değerlendiremeyiz. 2012 modeli bir araç ile 2020 ve üstü model bir aracın değeri bir olmayacaktır. Onunda altını çizdim.

Yaklaşık 20 milyon insanın yaşadığı bir şehri, görmezden gelmeli miydik? Resmi rakamlardan fazlası yaşıyor İstanbul bölgesinde. İnsanların başka bölgelerde evi olamaz mı? Bu ücretler, gidip gelmeleri için uygun mu? Size belki uygundur, bence uygun değil.

Biz insanlara araba almayın demedik zaten, araba yürütmenin ne kadar masraflı olduğu konularına değindik. Sizin aracınız ile başka araçların yürütme maliyetleri bir mi? Lütfen kendi araç maliyetinizi ile başka araçların maliyetlerini karıştırmayınız.

İnsanlar sıfır araç alınca garantileri bozulmaması için yetkili serviste bakım yaptırmak zorundadırlar garantiye göre. Herkes özel servis kullanamıyor. Ayrıca özel servis fiyatları ucuz mu sizce?

Bende kendi aracımı kendim yıkarım. Ama hasta insanlar yıkayamıyor, onlar ne yapacak yüksek yıkama maliyetleri konusunda? O konuda bir önerin var mı?

Tüp dediğin şey aracın motorunu yavaş yavaş öldüren bir sistem, insanlar onu kullanmak zorunda değil. Kaldı ki benzinli atmosferik araç kullanıp tüp kullanmayan insan çok.

Genel olarak toparlayacak olursam, sizin maliyetleriniz ile en boş paket sıfır Dacia Sandero gibi ucuz araçların maliyeti bile bir değil. Buradan pay biçebilirsiniz. Yazdıklarınızda katıldığım ve katılmadığım hususlar var. Ayrıca 13 yaşında bir aracı yükseltmek, gayet doğaldır. Jetta güzel bir araç, lakin onunda değişim yaşları gelmiş.
Ortalama maliyetten bahsettiğiniz için her sene olabilecek bir masraf gibi anlaşılabilecek bir durum maalesef.

Herkes 2012 corsa kullanıyor demedim, bu tip bir aracın aşağı yukarı senelik maaliyeti ne kadar tuttuğunu belirtmek amacıyla yazmıştım. Keza bu aracı ben kendi üstüme almaya kalksam kasko+sigorta 20'yi geçer. Değişken parametreler net şöyledir demedim ben de.

Körpü için içerisine otoban eklense daha iyi olur. Şayet köprü istanbulluların sorunu, ayda yılda bir geçecen adam pahalı olsa da sürekli geçmiyoz diye öder. Fiyata uygun demedim zaten, pahalı ama kırk yılda bir kullandığımız için çokta önemli değil. 20 milyon'u ilgilendiriyorsa kalan 60 küsür milyonu da bi o kadar ilgilendiyor maalesef.

İlla özel servis veya yetkili servise götürmek zorunda değiliz, etrafta elbet çok iyi ustalar oluyor. Hasta insan hesabını ona göre yapar ve ona göre kullanır. Azınlığa değil genele hitap eden bir konu ya hani. Gerçi hasta olan insan kendisi ıncığı cıncığına kadar temizler başkasına elletmez o da ayrı bir mevzu.

Yakıt sizin tercihiniz, 11 senedir tüplü kullanıyoruz maaşallahı var çatır çatır çalışıyor. Bakımlarını düzenli yaparsın, hunharca kullanmazsın olur biter. Kullananı vardır kendi tercihi kusura bakmayın ama böyle bir ülkede 2/3 haftada bir iki üç bin tl yakıta ayıracak lüksümüzün olduğunu düşünmüyorum. Şahsen de para paçalardan akmadığı için bir araç ne kadar uygun paraya seni bir noktan bir noktaya götürüyorsa o kadar verimli olur kullanıcı için.

Tekrardan belirteyim Ben maliyet karşılaştırması yapmadım, aracımızın ortalama yıllık giderini belirttim. Kendi düşüncemi şöyle anlatmam gerekirse "Bu gün bu ekonomide 40/50 bin₺ maaş alıp kirada oturan veya oturmayan kimseler Yalova Bursa gibi 60/70km'lik bir yolu 250 maksimum 300₺'nin üstünde gidip geliyorsa o araç kenarda dursun.

Jettayı değiştirmesine bir şey demedik, içinden gelir değiştirir bir şey diyemeyiz zaten. Demek istediğim gibi akıl mantık olmadan bodoslama gidip araç almayın. Sattığı dönem yıllık yakıt dahil 35/40 bin masrafı olduysa, yeni aracıyla yıllık masrafı 2 katına çıktı ve her ortamda en basit araç muhabbetinde şöyle yakıyor, şöyle vergisi var, şöyle masraflı diye söylenip durdu. Maalesef ki amerika gibi yakıtı düşünmeden yaldır yaldır basabileceğimiz durumlarda değiliz.

Neyse herkesin fikri, aracı, cüzdanı, masrafı kendine keyfi nasıl istiyorsa öyle yapsın. Aynı şekilde otomobil sahibi olmanın lüks olup olmaması da size bağlı.