Alex Mason
Yetkin
Öncelikle zaten psikiyatriye gidiyorum. Antidepresan da kullanıyorum OKB’den dolayı. 4-5 senedir gidiyorum hatta psikiyatriye.Peki neden psikolog değil de b abla? Yani psikoloğa gitmeni öneririm kendine zarar verme derecesine geldiyse. Benim bütün hayatım travma dolu 1 kere bile kendimi kesmedim ama travmanın asıl kaynağı yaşanılan olay değil, o olayı kimin yaşadığı ve beynin nasıl yorumladığıdır. Mesela ölümden dönen 2 şahıs düşünelim, ikisi de otobüsten indikten sonra önünden geçerken otobüsün hareket etmesi sonucu otobüsle birlikte 5 metre kadar koştuktan sonra kendilerini bir şekilde otobüsten atıp kurtulmuş olsun. Bu şahıslardan biri bu olaydan fazla etkilenmeyip 'Allah korudu bir daha daha fazla dikkat ederim' diyebilirken diğeri hayatı boyunca arabalardan korkacak, araba gördüğünde rahatsız olacak kalbi hızlanacak olabilir.
Seni anlıyordu güveniyordu diyorsun ya, senin yaşadığın ana baba eksikliğinden kaynaklanan sevgi eksikliğini başkalarında arama.
Özellikle Türkiye'de kendim dahil birçok kişide var bu, nedeni ise bilinçsiz çocuk yapma.
Çocukları yapıyorlar yapıyorlar sonra "eğer sınavdan 100 alırsan sevilirsin 50 alırsan komşu çocuğu 51 aldıysa onu severler" tarzı olaylar yaşatıp çocuğa 'koşullu Sevgi'yi öğretiyorlar. Nedir bu koşullu sevgi? Koşullu sevgi şudur:
Annen mesela sadece onun hoşuna giden bir şey yaptığında sevgi gösterir, onun hoşuna gitmeyen bir şey yaptığında ise atı atıverir, yani yüzüne bile bakmaz.
Gerçi benim annem hala aynısını yapıyor bana ama alıştım
B abla tarzı şahıslar, anne olma içgüdüsünü dışarıda arıyor genelde. Bunun sebebi çok çok uzun anlatmayayım.
Senin de koşullu sevginle birleşince tencere kapağını bulmuş.
Lakin kadın sıkılmış, çünkü arkadaşlık karşılıklı olur. Sen hiç sordun mu 'senin bir derdin var mı abla' diye? Sormadın.
Bir amcaya bir dayıya anlatmak yerine psikoloğa gitmen asıl tavsiyemdir. Sakın psikiyatriye gitme hayatını yakarsın, haberin olsun.
Aile örneğini anlatmanız içimi rahatlattı. Ailemden bahsetmedim ama ailemden ilgi görmediğimi anlamanız beni mutlu etti.
Zaten psikoloji bilimi genellikle şunu söylüyor aileden ilgi alamayanlar kendinden büyük dış çevre de insanlarla konuşmak istiyor. Bendeki “B” gibi.
Psikologlarda bir şey anlamıyor ki boş boş konuşuyorlar. Benim gibi aşırı hasta olan biri için ve genetik hastalıklar için psikiyatri daha faydalı olacağını düşünüyorum.Peki neden psikolog değil de b abla? Yani psikoloğa gitmeni öneririm kendine zarar verme derecesine geldiyse. Benim bütün hayatım travma dolu 1 kere bile kendimi kesmedim ama travmanın asıl kaynağı yaşanılan olay değil, o olayı kimin yaşadığı ve beynin nasıl yorumladığıdır. Mesela ölümden dönen 2 şahıs düşünelim, ikisi de otobüsten indikten sonra önünden geçerken otobüsün hareket etmesi sonucu otobüsle birlikte 5 metre kadar koştuktan sonra kendilerini bir şekilde otobüsten atıp kurtulmuş olsun. Bu şahıslardan biri bu olaydan fazla etkilenmeyip 'Allah korudu bir daha daha fazla dikkat ederim' diyebilirken diğeri hayatı boyunca arabalardan korkacak, araba gördüğünde rahatsız olacak kalbi hızlanacak olabilir.
Seni anlıyordu güveniyordu diyorsun ya, senin yaşadığın ana baba eksikliğinden kaynaklanan sevgi eksikliğini başkalarında arama.
Özellikle Türkiye'de kendim dahil birçok kişide var bu, nedeni ise bilinçsiz çocuk yapma.
Çocukları yapıyorlar yapıyorlar sonra "eğer sınavdan 100 alırsan sevilirsin 50 alırsan komşu çocuğu 51 aldıysa onu severler" tarzı olaylar yaşatıp çocuğa 'koşullu Sevgi'yi öğretiyorlar. Nedir bu koşullu sevgi? Koşullu sevgi şudur:
Annen mesela sadece onun hoşuna giden bir şey yaptığında sevgi gösterir, onun hoşuna gitmeyen bir şey yaptığında ise atı atıverir, yani yüzüne bile bakmaz.
Gerçi benim annem hala aynısını yapıyor bana ama alıştım
B abla tarzı şahıslar, anne olma içgüdüsünü dışarıda arıyor genelde. Bunun sebebi çok çok uzun anlatmayayım.
Senin de koşullu sevginle birleşince tencere kapağını bulmuş.
Lakin kadın sıkılmış, çünkü arkadaşlık karşılıklı olur. Sen hiç sordun mu 'senin bir derdin var mı abla' diye? Sormadın.
Bir amcaya bir dayıya anlatmak yerine psikoloğa gitmen asıl tavsiyemdir. Sakın psikiyatriye gitme hayatını yakarsın, haberin olsun.
Psikologlar üniversite de 2 slayt izledi diye bu doğru olmuyor. Bana göre.
Asıl o bana travma yaşattı. Buna rağmen hala ona güvenim var. Onun bu yaptıkları yüzünden dışlayıp her yerden engellediği için OKB, obsesyonlar ve takıntılarım arttı.Kadına yazık olmuş. Ona travma yaşattın bence. Belki de senin yüzünden artık tanımadığı erkeklerle bile konuşmayacak kadar zarar görmüş durumda olabilir. Kadının yerinde olsam mutlaka şikayetçi olurdum. Kadının iyi niyetini suistimal etmen korkunç yaptığın hem suç teşkil edebilir hem de insanlık dışı.
Takıntılarım ve obsesyonlardan bahsedeyim.
1) Mesela fitnessla uğraşıyorum. Protein tozunun kutusunun kapağını 5 kez kapa-aç yapıyorum. Çünkü iyice kapamazsam bayatlar diye kaygılanıyorum.
2) Engellediği için sevdiğim başka bir arkadaşım instagramdan takipten çıkarmış mı diye kontrol ediyorum. Örneğin Ahmet olsun arkadaşımın adı. Sürekli “Takipçiler” ve “Takip edilenler” kısmına bakıyorum Ahmet orada gözüküyor mu diye. Birde defalarca bakıyorum 7 kez gibi. Üstüne kaygı ve endişe fazla olduğu için emin olamıyorum.
3) Bu takıntılar ve yüzünden obsesyonlarım arttı. Anneme,babama ve abime de aynı soruları defalarca sorma takıntısı oldu. Mesela annem spor yemeğimi hazırlamayı unutur diye. Defalarca söylüyorum. İlaçlar ve psikiyatrist tarafından kontrole alındı bu daha az soruyorum sorularımı.
Ama başlangıçta takıntılarım çok fazlaydı aynı soruyu 30-40 kez soruyordum. Kaygıdan duvarlara kafa atıyordum. Kaç kez acillik oldum haberin yok tabi bundan.
4)5 tane antidepresan kullanmak zorunda kaldım. Şu an 3.
5) 2 kere psikiyatri hastanesine yattım.
B. Abla beni dışlayarak engelleyerek travma yaşattı. Burada illa bir suçlu olacaksa o. İntihar eğiliminde olan ve psikolojisi bozuk birini dışlamak çok kötü bir şey.
Son düzenleme: