Max Caulfield

Üstün
Makaleler
15
Yer
Arcadia Bay
Merhaba arkadaşlar. "Linux'ta oyun oynanmaz" "Oyun için Windows en iyisidir" gibi tabirler Windows fanboyları tarafından sıkça söylenmekte. Bunun geçerli olmadığını kanıtlamak için Arch Linux kurulumumda bir Windows oyunu denemek istedim.

Sistemim şu şekilde:
  • AMD Ryzen 5 3600 işlemci
  • MSI B450 Tomahawk MAX anakart
  • 16 GB DDR4 3000 MHz CL16 Dual Channel RAM
  • MSI GTX 1660 Super Gaming X ekran kartı

İlk olarak Steam'i kurdum. Kurulum nispeten kolay, direkt sudo pacman -S steam yazıp Enter'a basıyorsunuz. Burada önemli olan nokta, Lib32 Vulkan sürücüsü size sorulduğunda mutlaka ekran kartınıza uygun olan seçeneği seçin. Eğer direkt Enter'a basıp geçerseniz lib32-amdvlk (AMD Vulkan) sürücüsü kuruluyor ve bu sürücü NVIDIA kartlarda hiçbir işe yaramıyor.

Daha sonra Steam ayarlarından tüm oyunlar için Steam Play'i etkinleştirdim ve Proton sürümü olarak Proton Experimental seçtim (otomatik o seçili geldi).

Sonra ise kuracak bir oyun bakayım dedim. Maalesef Star Wars Battlefront II de Battlefield 1 de Linux bölüntüme sığmıyordu. Linux diskimde sadece 55 GB boş alan vardı, SWBF2 ve Battlefield 1 ise 80+ GB alan istiyordu. Hatta Star Wars Battlefront II 90 GB alan istiyordu.

Ben de LEGO Star Wars: The Skywalker Saga ile karar kıldım, zira sadece 40 GB alan kaplıyordu. Oyunu direkt olarak Steam'den indirmeye başladım, indirilirken otomatik olarak Proton ile ilgili dosyalar da indi. Sonra ise oyun inmeye başladı.

Oyun indirmesi bitti, öncelikle oturumu kapatıp Wayland yerine X11 ile giriş yaptım. Bunun tek suçlusu ise NVIDIA! NVIDIA'nın 550.78 sürücüsü halen daha Wayland altında Explicit Sync desteği sunmuyor. O yüzden de Wayland ile oyun oynamayı denediğinizde NVIDIA kartlarda sık sık takılma ve geri atma sorunu yaşıyorsunuz. NVIDIA bu sorunu 555 sürücüsü ile çözecek fakat bu sürücü henüz Beta aşamasında. Ayrıca Explicit Sync için özel bir KDE KWin de kurmanız gerekiyor, ki o kurulum da 40-45 dakika sürüyor. O yüzden hiç risk almayıp X11 ile giriş yaptım.

Sonra ise oyunu direkt olarak çalıştırdım ve oyun sorunsuz çalıştı. Grafik ayarlarını 1080p ve tüm ayarlar en yüksekte olarak ayarladım. Sonra ise Save dosyama giriş yaptım, en son Endor'da bırakmıştım.

Endor Ewok Village'da ortalama 60 ile 110 arası FPS aldım. Oyun bu süreçte hiçbir sorun yaratmadı (takılma, donma gibi).

Buyurun bu da LEGO Star Wars: The Skywalker Saga'nın Arch Linux'ta çalıştığının kanıtı:
20240605_015256.webp

Resmi hızlı bir şekilde çekmem gerektiği için telefon üzerinden çektim, onu da belirteyim. Önemli olan oyunun sorunsuz çalışıyor olması. Ayrıca ekran görüntüsünde sol üstte hafiften de olsa belli oluyor, anlık olarak 85 FPS aldım. :)

Yani Linux'ta oyun oynanmaz diye bir şey yoktur. Önemli olan nokta, oyununuzun ProtonDB'de hangi rütbeyi aldığına bakmanız. ProtonDB web sitesi:

Burada oynayacağınız oyunu aratıp bulabilirsiniz. Eğer oynayacağınız oyunda Kernel-mode bir anti-hile yazılımı varsa o oyun %99 Linux'ta çalışmayacaktır. Mesela Battlefield 2042, Linux'ta çalışmıyor. Eğer Platinum veya Gold seviyeyi aldıysa o zaman muhtemelen o oyunu kurup oynayabilirsiniz. Sadece Gold olan oyunlarda bazen farklı Proton sürümlerini kullanmanız veya ufak tweak'ler yapmanız gerekebilir.

Benim oynadığım LEGO Star Wars: The Skywalker Saga ise Platinum rütbesi almış bir oyun:

Eğer bunlara dikkat ederseniz Linux'ta çatır çatır oyun oynayabilirsiniz. Linux'ta oyun bal gibi de oynanır.

Linux'ta neredeyse bütün oyunlar oynanıyor zaten. Anti hile korumasına sahip oyunlar oynanamayabiliyor o da kernel düzeyinde çalıştıkları için Linux'la uyumlu değil. Bazen native desteği olsa bile sorunlu çalışan oyunlarda oluyor, her zaman her oyun oynanacak diye bir şeyde yok.

Önceden uyumlu şekilde çalışıp şimdi desteği bile olmayan oyunlarda var.

Çoğu oyun Linux'ta oynanıyor. Çoğu oyun dedim çünkü Online oyunlar, anti-hile yazılımları dolayısıyla sorun çıkarıyor. Örneğin Valorant, kernel düzeyinde çalışıyor. Ancak hikayeli oyunlar çok rahat oynanıyor. ProtonDB sitesi üzerinden oyunu aratıp, hangi derecede oynanabilir olduğuna bakabilirsiniz ki neredeyse hepsi çalışıyor. (AMD ile işiniz daha kolay)

Ayrıca Lutris isimli bir oyun platformu var. Steam, Epic Games, Battle.net, Ubisoft vb. oyunlarınızı tek bir yerden kontrol edip, çalıştırmanıza olanak sağlıyor. Eski oyunlarınız varsa veya PS3 vb. gibi olan oyunları oynamak istiyorsanız emülatör ile oynayabiliyorsunuz.

Dosya Ekleri

• Ekran Görüntüsü_20240605_064443.webp
    Ekran Görüntüsü_20240605_064443.webp
    27,7 KB · Görüntüleme: 85
82 tane takla sonrası başarılı bir oyun kurulumu ve girişi.

Tamam eyvallah da, Windows'tan daha mı iyi oyun oynanıyor onu anlamadım. Oyun için en iyisi Windows yazanlar fikrinize göre gariban mahalle bakkalı fanboylar 🤔

Windiws'daki FPS ile Linux'daki FPS arasında farka bakmak gereklı, ayrıca ben oynanmasa dahi problem değil çünkü adamlar NVIDIA, Microsoft vb adamlar istemiyor rahatsız oluyor, yoksa oyunlar isteseler Linux da çalışacak şekilde ayarlanır kolayca bunları bireysel ekipler çalışacak şekle getirmeye çalışıyor driverları, bu istememelerinin nedeni takip yazılımları casus yazılımları içerisinde bulundurmaları ve ne yaptıkarının kimsenin görmemesi, açık kaynak kodu olmadığı ne olduğu belli değil, özğür yazılım olmayan hiçbir programı kullanmamak gerekıyor normalde en azından bunun bilinci ile hareket etmekte fayda var. Richard stallman Linux bulan insanlardan bir tanesi nedenlerini detaylaca açıklıyor gerekli araştırmaları yaparsanız anlarsınız.

Linux'ta neredeyse bütün oyunlar oynanıyor zaten. Anti hile korumasına sahip oyunlar oynanamayabiliyor o da kernel düzeyinde çalıştıkları için Linux'la uyumlu değil. Bazen native desteği olsa bile sorunlu çalışan oyunlarda oluyor, her zaman her oyun oynanacak diye bir şeyde yok.

Önceden uyumlu şekilde çalışıp şimdi desteği bile olmayan oyunlarda var.
Örnek: Battlefield V. Önceden Linux'ta çatır çatır oynanıyordu. Ancak EA bu oyunun hileci sorununu azaltmak için EA Anti-Cheat ekledi. İşte o günden sonra BF5'in Linux uyumluluğu tamamen bitti. Artık Battlefield V sadece Windows'ta oynanabiliyor.