Arch Linux’tan Gentoo’ya geçilir mi?

Hu tao 29

Yetkin
Makaleler
1
Yer
Teyvat
Herkese iyi akşamlar dostlar, bayağıdır Arch kullanıyorum. Bir değişiklik olsun diye Gentoo'ya geçilir mi? Bir kere kurmuştum ama eski bilgisayarıma kötü olduğu için çok duramamıştım. Oyun vb. oynuyorum genelde PC'de.

Bence gerek yok. AUR gibi bir derya denizi bırakıp Gentoo'nun pek sınırlı paket depolarıyla debelenmek pek mantıklı gelmiyor. Macera arıyorsanız tabii ki kurabilirsiniz, eğitici de bir deneme olur ancak günlük kullanımda çekilecek çile değil bence. Günlük kullanım için Linux'u da pek önermiyorum gerçi o ayrı konu.

Ben günlük kullanım için Linux'u daha iyi buluyorum, gerçi hocam (bana göre).

Arch'tan Gentoo'ya sırf değişiklik olsun diye geçmezdim. Ağırlıklı olarak oyun oynuyorsanız Arch şu an günlük kullanım ve oyun için zaten en iyisi.

Günlük kullanım için Linux önermiyorum kısmı beni biraz üzdü. Derin özelleştirmelerle, deneysel projelerle uğraşıp, arka planda Docker ile kendi medya otomasyonlarımı çalıştırırken windows'un hantal, arka planda ne yaptığı belirsiz yapısına katlanmak çok büyük çile bence. Günlük kullanımda sistemi tam anlamıyla kendi ihtiyaçlarına göre şekillendirmek isteyen biri için Linux'tan daha özgür bir ortam yok.

Gentoo'nun paket depolarına sınırlı demek de Portage sistemine büyük haksızlık. USE flag'leri ile sistemdeki her bir paketi, işlemcinin mimarisine ve kendi donanımına göre milimetrik derleyebildiğiniz dipsiz bir kuyu kendileri. Sınırlı olan paketler değil, sadece derleme süreleri sabrımızı sınıyor.

Ben günlük kullanım için Linux'u daha iyi buluyorum, gerçi hocam (bana göre).
Robotik yazılımcı tarafından onaylandı

Haklısınız, 'sistemin sahibi benim hissiyatı', özelleştirmeler ve arka plan şeffaflığı gibi konularda Linux'un kullanıcıya sağladıkları çok değerli ve macOS ve Windows gibi günlük kullanım işletim sistemi piyasasının hakimlerine yol gösterici bir nitelikte. Siz ise kendi ihtiyaçlarınıza göre güzel bir düzen kurmuşsunuz, ne mutlu..

Benim günlük kullanımda Linux'u bırakma sebebim tamamen konfor arayışı ve her şeyi kontrol edebilmenin oluşturduğu stresten uzaklaşmaktı. Ben artık bir günümün tamamını Hyprland configi yazmaya ayırmak istemiyorum ve buna enerjim de yok. Bu demek değil ki Linux'u hiçbir alanda kullanmıyorum, sunucularımın tamamı hala Linux ve hiçbiri şimdilik patlamadı. Seviyoruz yoksa yani..

Evet, bu konuda hak verdim size. Ben de zaten konudaki mesajımda Gentoo'nun eğitici bir deneme olacağından bahsettim. Özellikle bazı büyük uygulamaların dahi derlenmesinde stabilitesini koruyacak bir bilgisayarda Gentoo kullanılıyorsa, öğrenme amacıyla bu tarz şeyler gayet güzel. Konu sahibi arkadaşa başarılar dilerim.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…