ARM mi yoksa X86 kernel mi geliştirmeli?

HavaliRumuz9783

Başarılı
Apple'ın M1'ler ile başlattığı ARM çılgınlığından sonunda Microsoft da payını aldı.
2 gün önce yayınladıkları ARM etkinliği ile Windows'un ARM sürümününü tanıttılar, yeni Snapdragon X Elite çıkışı vs kısaca git gite ARM x86 ile boy ölçüşmeye başladı.

Bundan mütevellit sizce şu anda x86 tabanında işletim sistemi geliştirmek (geliştirmeyi öğrenmek) mi daha mantıklı yoksa gelecekteki potansiyeli açısından ARM geliştirmeyi öğrenmek mi?

Eski zamanlardan kalma bir ARM kerneli: GitHub - jserv/mini-arm-os: Build a minimal multi-tasking OS kernel for ARM from scratch

X86, yarım asırlık sakat inanç.

Microsoft x86'yı öldürtmez diye düşünüyorum. Ama bu tek bir firmanın yapabileceği bir şey değil ve ARM'ın hatta Recep hocamın da dediği gibi RISC-V'nin önü çok açık, lisans ücretleri ve diğer maliyetlerden ötürü de üreticiler için de çok mantıklı bir seçenek.

Microsoft'un DOS zamanında yaptığı atılıma göz atacak olursan, o zamanlardan geçtiğimizi söyleyebilirim rahatça. Ona göre karar vermeni tavsiye ederim.

Bana kalırsa ARM çünkü zaten sen x86 geliştirmeyi öğrensen bile nerede x86 yazacaksın?

ARM öğrenirsen hem küçük sistemlerde, hem büyük sistemlerde her yerde elin var.

Bana kalırsa ARM.

İfadeler: AHT
Kesinlikle ARM, hatta daha da ileriyi düşünürsen RISC V. Açıkçası son lansmanla birlikte X86 artık mezara doğru gidiyor.

Bana kalırsa ARM çünkü zaten sen X86 geliştirmeyi öğrensen bile nerede X86 yazacaksın?

ARM öğrenirsen hem küçük sistemlerde, hem büyük sistemlerde her yerde elin var.

Bana kalırsa ARM.

@TerabyteForever
Recep hocam ve herkese önerileriniz için teşekkür ederim,
Rısc-v de cidden çok ilgimi çekti. Fakat şu anda gördüğüm kadarıyla popülerliği çok az, sadece ıt'de kullanılıyor. Şu anlık ARM için amigaos benzeri bir işletim sistemini düşünüyorum.
İkisi arasında kaldım. Risc-v için ciddi manada kaynak sayısı daha az, fakat üretilen içerik daha özgün olacak.
Ne düşünüyorsunuz?

Rısc-v için bir kernel, internette kaynak sayısı haliyle daha az: GitHub - riscv-software-src/riscv-pk: RISC-V Proxy Kernel

İfadeler: 29
Peki ARM a komple geçildiğinde sistem toplanabilecek mi acaba? Yoksa birleşik sistem mi olacak Apple'daki gibi? Bu da soru işareti. Yapışık olacaksa hiç gelmesin.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…