HavaliRumuz9783

Başarılı
Apple'ın M1'ler ile başlattığı ARM çılgınlığından sonunda Microsoft da payını aldı.
2 gün önce yayınladıkları ARM etkinliği ile Windows'un ARM sürümününü tanıttılar, yeni Snapdragon X Elite çıkışı vs kısaca git gite ARM x86 ile boy ölçüşmeye başladı.

Bundan mütevellit sizce şu anda x86 tabanında işletim sistemi geliştirmek (geliştirmeyi öğrenmek) mi daha mantıklı yoksa gelecekteki potansiyeli açısından ARM geliştirmeyi öğrenmek mi?

Eski zamanlardan kalma bir ARM kerneli: GitHub - jserv/mini-arm-os: Build a minimal multi-tasking OS kernel for ARM from scratch

Peki ARM a komple geçildiğinde sistem toplanabilecek mi acaba? Yoksa birleşik sistem mi olacak Apple'daki gibi? Bu da soru işareti. Yapışık olacaksa hiç gelmesin.
ARM mimarili işlemciler taşınabilir ve düşük güç tüketimi gerektiren makinelerde çalışmak için optimize ediliyor. Masaüstü bilgisayarlarda böyle bir gereksinim yok. O yüzden x86 veya AMD64 mimarili işlemciler kullanılmaya devam edilecek.

Yazılım geliştirecekseniz büyük ihtimal "işletim sistemi" geliştirmeye ihtiyaç duymazsınız. Sürücü ve işletim sistemi komponentleri geliştirecekseniz büyük ihtimal çalıştıkça buna cevap kendiniz bulursunuz.

Düşük seviye yazılım yerine son kullanıcıya hitap eden yazılımlar geliştirecekseniz çok spesifik durumlar haricinde derleyiciler zaten kodunuzu istediğiniz mimariye göre derleyebilecek kapasiteye sahip. Yazılım geliştirmek istediğiniz işletim sisteminin isterlerini karşılasanız ve uygulamanızın hedef kitlesine göre isterlerini(telefona yapıyorsanız pil ömrü, oyun yapıyorsanız performans vs.).

Bu arada uzun bir süre daha x86_64 kalır, ha bu ARM'nin pazarda pay sahibi olmayacağı anlamına gelmiyor ama hemen gemileri de ateşe vermeye gerek yok.

Peki ARM a komple geçildiğinde sistem toplanabilecek mi acaba? Yoksa birleşik sistem mi olacak Apple'daki gibi? Bu da soru işareti. Yapışık olacaksa hiç gelmesin.
Toplanabilecek dostum merak etme.

Ama genelde ARM işlemciler SoC (System on Chip) şeklinde olacağı için üreticilerin de işine gelecek, kullanıcılar yükseltme yapamayınca da o şekilde satmaya devam edecekler. Bkz.: Apple.

R

Yazılım geliştirecekseniz büyük ihtimal "işletim sistemi" geliştirmeye ihtiyaç duymazsınız. Sürücü ve işletim sistemi komponentleri geliştirecekseniz büyük ihtimal çalıştıkça buna cevap kendiniz bulursunuz.

Düşük seviye yazılım yerine son kullanıcıya hitap eden yazılımlar geliştirecekseniz çok spesifik durumlar haricinde derleyiciler zaten kodunuzu istediğiniz mimariye göre derleyebilecek kapasiteye sahip. Yazılım geliştirmek istediğiniz işletim sisteminin isterlerini karşılasanız ve uygulamanızın hedef kitlesine göre isterlerini(telefona yapıyorsanız pil ömrü, oyun yapıyorsanız performans vs.).

Bu arada uzun bir süre daha X86_64 kalır, ha bu ARM'nin pazarda pay sahibi olmayacağı anlamına gelmiyor ama hemen gemileri de ateşe vermeye gerek yok.

Amacım hobi amaçlı işletim sistemi geliştirmek ve mimariyi öğrenmek. Halen ARM ile rısc-v arasında kaldım.
ARM daha popüler fakat rısc-v ile yapacağım bir sistem daha özgün olacak, halen karar veremedim.

x86, hakkında ne denirse denilsin bu mimari tam anlamıyla ölümsüzdür. Intel bu Lunar Lake ile ömrünü uzatmaya falan oynuyor, umarım başarırlar.