ARM ve RISC-V işlemci mimarisi hakkında ne düşünüyorsunuz?

xlibre

Becerikli
Makaleler
1
Yer
Wired
Sorum yukarıdaki gibi, mobil cihazları saymazsak daha önce hiç ARM veya RISC-V mimarili laptop kullanmadım. Aranızda kullanan varsa performans anlamında nasıllar?

Ayrıca bildiğim kadarıyla Windows 11’de ARM desteği sınırlı, RISC-V desteği ise doğrudan yok. Linux’ta ise Debian, Red Hat ve openSUSE gibi köklü dağıtımlar bu mimariler için destek sunuyor. Bu sebeple aranızda kullanan varsa hangi işletim sistemini tercih ettiğinizi yazarsanız sevinirim.

Son düzenleyen: Moderatör:
ARM ve RISC-V işlemci mimarileri ile ilgili bilgi ve öneriler:

ARM İşlemciler​

• Performans: Genellikle enerji verimliliği ile bilinir. Mobil cihazlarda yaygın olarak kullanılır ve yeni nesil dizüstü bilgisayarlarda da yer bulmaya başlamıştır.
  • Windows 11 Desteği: Windows 11, ARM tabanlı işlemciler için sınırlı bir destek sunar. Bazı uygulamalar ARM mimarisinde çalışırken, uyumsuzluklar yaşanabilir.
  • Linux Desteği: Linux dağıtımları ARM’yi destekler. Özellikle Debian ve Ubuntu, ARM için iyi bir desteğe sahiptir.

RISC-V İşlemciler​

• Performans: Yeni bir mimari olduğu için henüz yaygın değil, ama açık kaynaklı olması ile birlikte geliştiriciler arasında ilgi artırmaktadır. Performans, çekirdek tasarımına göre değişiklik gösterir.
  • Windows Desteği: Şu an için doğrudan destek yok.
  • Linux Desteği: RISC-V için Linux dağıtımları (Debian, Fedora gibi) mevcut ve bu mimari için çalışan yazılımlar giderek artmaktadır.

Tercihler​

- İşletim Sistemi Önerileri:
- ARM için: En iyi deneyim için Linux tabanlı bir dağıtım kullanmanız önerilir (örneğin, Ubuntu).
- RISC-V için: Genellikle Linux tabanlı dağıtımlar (Debian veya Fedora) tercih edilmektedir.

Kullanıcı Yorumları​

- Daha önce kullananlardan kullanıcı deneyimleri hakkında bilgi almanız faydalı olabilir; performans beklentileri, uygulama uyumluluğu vb. konularda fikir sahibi olmanızı sağlar.

Gelecekte bu mimarilere yönelik destek ve performans artışları olacağı öngörülmektedir.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…