Hocam bu fazla transistör sığdırmak patent ile işlemi belirleyip uygulamaya dökerek kanıtlanmış ve haliyle öncekine göre daha iyi bir mühendislile hazırlanmış sonuç çıkıyor sanırım. Bu daha fazla transistör sığdırmayı firmalar her geçen sürede daha iyi hale geldikleri takdirde islemcinin kendi boyutunu biraz daha büyütürler mi yakın zamanda? Telefon ve tablet için konuşuyorum bu arada. Yapay zekâ geliştiğinden dolayı ibun için de bir yer açılma ihtiyacından bu soruyu soruyorum.

M ile a serisinin farklı olmasındaki mimari farkı ne peki? Yeni çıkan Apple A20 Pro yonga seti m silicon mimarisi gibi tasarlandığına dair yorumlar okudum ama bir şey anlamadım.

A ve M serileri aslında birbirinden tamamen farklı mimariler değil, ikisi de Apple silicon ailesinin parçaları. Aralarındaki temel fark, kullanım amaçları.
A serisi iPhone ve iPad gibi cihazlar için tasarlanıyor. Bu yüzden az güç tüketmesi ve fazla ısınmaması önemli. M serisi ise Mac'ler için tasarlandığından daha fazla güç, daha fazla çekirdek, daha güçlü GPU ve daha yüksek bellek kapasitesi sunabiliyor.
A20 Pro da m serisine dönüşmüş değil. Sadece m serisinde kullanılan bazı tasarım, paketleme ve yapay zekâ teknolojilerinden daha fazla yararlanıyor. Bu yüzden "m serisine yaklaşıyor" demek mümkün ama "A20 Pro artık m çipi" demek doğru olmaz.
En basiti a serisi Apple'ın telefonlar için kullandığı silicon, m serisi ise bilgisayarlar için kullandığı silicon diyebiliriz.

Aslında mantığı çok iyi kurmuşsun ama ufak bir detayı kaçırıyorsun, işlemcinin küçülmesi demek fiziksel olarak işlemci çipinin ufalması demek değil. Orada kastedilen şey işlemcinin içindeki o milyarlarca transistörün boyutunun küçülmesi. Transistörler nanometre seviyesinde ufaldıkça senin de fark ettiğin gibi birbirlerine daha çok yaklaşıyorlar ve veri çok daha kısa sürede iletiliyor, bu sayede daha az enerjiyle çok daha fazla iş yapıp ısınmayı da dramatik şekilde düşürüyorlar. Apple Silicon yani M serisi ile telefondaki A serisinin farkı da tam buradan başlıyor, temelde tamamen aynı mimariyi kullanıyorlar ama bilgisayarlar için olan M serisi fiziksel olarak çok daha büyük ve içine çok daha fazla çekirdek dizili. Gelelim asıl merak ettiğin o çipi devasa yapıp performansı uçurma fikrine. Senin dediğin gibi işlemciyi fiziksel olarak iki üç kat büyütüp performansı katlamak kağıt üzerinde mantıklı gelse de pratikte üretim teknolojisinin fiziksel sınırlarına çarpıyor. Çipi fiziksel olarak ne kadar büyütürsen silikon plaka üzerinden kusursuz çıkma ihtimali o kadar düşüyor. Devasa bir çipin tek bir milimetresinde bile ufak bir mikroskobik üretim hatası olsa bütün o dev işlemci çöpe gidiyor, bu da maliyetleri kimsenin ödeyemeyeceği kadar absürt boyutlara taşıyor. Ayrıca o kadar büyük bir çipin tek parça halinde üreteceği o devasa ısıyı normal bir fan sistemiyle soğutmak fiziksel olarak imkansız hale geliyor. Apple zaten senin dediğin o mantığı Ultra serisi işlemcilerinde çok zekice bir yöntemle uyguluyor, tek bir koca çip üretmek yerine iki tane normal işlemciyi yan yana koyup çok hızlı bir teknolojiyle birbirine dikiyor. Böylece hem üretim hatası riskinden kaçıp maliyeti kurtarıyor hem de senin hayal ettiğin o devasa performansı soğutulabilir bir şekilde alıyor.

Hayır 2nm değil bu arada, o nanometre muhabbeti artık tamamen pazarlama terimine dönüştü. İnteli örnek vereyim sana, adamlar baktı rakipleri 7nm diyor ama kendi 10nm teknolojisi onlarla aynı yoğunlukta ve güçte, gittiler kendi 10nm üretimlerinin adını doğrudan İntel 7 olarak değiştirdiler. Yani o duyduğun 2nm veya 3nm gibi rakamlar transistörlerin gerçekten o kadar küçük olduğu anlamına gelmiyor, sadece bir önceki nesilden daha verimli olduğunu göstermek için uydurulmuş ticari bir etiket.

İntel zaten panther lake ile şunu yaptı, adamlar nanometre kelimesini bile tamamen bırakıp angstrom diye yeni bir isimlendirmeye geçtiler. İşlemciye 18A falan diyorlar yani akıllarınca 1.8 nanometre seviyesine indiklerini ima ediyorlar, aslında fiziksel olarak ortada o kadar küçük bir şey yok
İntel tarafı biraz kafamı karıştırdı ama ek bilgi için teşekkürler. Benim merak ettiğim başka bir konu da, tahminen Mart ayında çıkacak olan Aselsan'ın işlemcisinin 45nm olması haberi. Şirket ilk yıl yabancı işlemci kullanip 1-2 yıl sonra yerli ve milli işlemci üreteceklerini söylediler ve bu ilk işlemci sanırım 45nm olacakmış. Sonuç olarak ne denginde bir telefon çıkar?