SpeedBeast34
Üstün
Hocam bu fazla transistör sığdırmak patent ile işlemi belirleyip uygulamaya dökerek kanıtlanmış ve haliyle öncekine göre daha iyi bir mühendislile hazırlanmış sonuç çıkıyor sanırım. Bu daha fazla transistör sığdırmayı firmalar her geçen sürede daha iyi hale geldikleri takdirde islemcinin kendi boyutunu biraz daha büyütürler mi yakın zamanda? Telefon ve tablet için konuşuyorum bu arada. Yapay zekâ geliştiğinden dolayı ibun için de bir yer açılma ihtiyacından bu soruyu soruyorum.
M ile a serisinin farklı olmasındaki mimari farkı ne peki? Yeni çıkan Apple A20 Pro yonga seti m silicon mimarisi gibi tasarlandığına dair yorumlar okudum ama bir şey anlamadım.
A ve M serileri aslında birbirinden tamamen farklı mimariler değil, ikisi de Apple silicon ailesinin parçaları. Aralarındaki temel fark, kullanım amaçları.
A serisi iPhone ve iPad gibi cihazlar için tasarlanıyor. Bu yüzden az güç tüketmesi ve fazla ısınmaması önemli. M serisi ise Mac'ler için tasarlandığından daha fazla güç, daha fazla çekirdek, daha güçlü GPU ve daha yüksek bellek kapasitesi sunabiliyor.
A20 Pro da m serisine dönüşmüş değil. Sadece m serisinde kullanılan bazı tasarım, paketleme ve yapay zekâ teknolojilerinden daha fazla yararlanıyor. Bu yüzden "m serisine yaklaşıyor" demek mümkün ama "A20 Pro artık m çipi" demek doğru olmaz.
En basiti a serisi Apple'ın telefonlar için kullandığı silicon, m serisi ise bilgisayarlar için kullandığı silicon diyebiliriz.