1712223546782.webp

Günümüzde pek çok şirketin hâlihazırda yapay zekadan yararlandığını biliyoruz. Öyle ki artık günlük kullanıcılara da bu özelliklerden yararlanmasına imkan tanıyan pek çok topluluk mevcut. Bu topluluğa artık DuckDuckGo'da katılanlar arasında oldu ve OpenAI'in GPT-3.5 sürümüyle Anthropic'in Claude 1.2 Instant modelini artık anonim bir şekilde kullanabilmemize imkan tanıyorlar.

Sorduğum kadarıyla bu verileri kullanıcıların gizliliğini ön planda tutarak verilerimizi anonimleştirilmiş biçimde topluyorlar ve bizleri takip etmiyorlar. Ayrıca OpenAI'in DuckDuckGo üzerinden yapılan sohbetleri eğitmek veya modelleri geliştirmek için kullanmayacağını kabul etmiş. Bu bakımdan diğer yapay zekalara kıyasla biraz daha ılımlı bir hava bırakıyorlar gizlilikle ilgili.

Arayüzü gayet hızlı bir şekilde kullandırıyor diyebiliriz. GPT-3.5 Turbo sayesinde çabucak sorulara cevap verebiliyor ve siz soruyu sorduğunuz gibi yazmaya başlıyor.

Kendisini tanıtması için bir yazı yazmasını istediğimizde şöyle bir cevap verdi:

IMG_20240404_114447.webp

Ancak fark ettiğim kadarıyla herhangi bir web sayfası hakkında sağlıklı bilgi veremiyorlar. Techolay.net'i bana tanıtmasını istediğim zaman "DuckDuckGo'nun gizlilik politikaları gereği dış web siteleri hakkında bilgi veremeyeceğini" söylemesine karşın Facebook, Microsoft gibi bilindik şirketleri tanıtmasını istediğim zaman bir sakınca görmeyip tanıtmaya başladı. Bazı yerli sayfalarda da bu durumla karşılaştım ancak siteleri ismiyle sorduğumda cevaplar alabilmem üzerine direkt Techolay'i tanıtmasını istedim ancak bu konuda bilgisinin olmadığını söyledi.

IMG_20240404_125049.webp

Bunun haricinde aynı sayfada Anthropic'in geliştirmiş olduğu Claude 1.2 Instant'ı da kullanabiliyoruz. Açıkçası ilk kez gördüğüm bir yapay zeka olmasına karşın o da gayet hızlı bir şekilde cevap vermekte. Gizlilik açısından GPT-3.5'e benziyorlar. Onlarda verileri şu an için anonim olarak toplamakta.

1712224402989.webp

Yine aynı şekilde Techolay.net'i tanıtmasını istediğim zaman bu sefer daha garip bir olayla karşılaştım. Yapay zeka aracı bu sefer bilgi vermesine karşın bilgi verdiği sayfa "Teknolay.net" adresli bir sayfa içindi. Hatasını düzeltmesini istediğim zaman ise siteyle ilgili yeterli bilgiye sahip olmadığını belirtti. Acaba hepsinde de bu tarz bir hata yapıp yapmadığını teyit etmek amacında birkaç site üzerinden de sorgulattığımda ise genel olarak bunları şu an için sağlıklı bir biçimde yapamadığı kanaatine vardım.

1712224695791.webp

Günlük hayattaki global gelişmelerden karşılaştırma yapabilme açısından Anthropic ve GPT-3.5 Turbo için Spotify'ın İngiltere'deki abonelik fiyatını arttıracağı yönündeki haberi sorduğumda Anthropic bu haberi doğrulayıp yeni fiyatını ve bu fiyatın ne zamandan itibaren geçerli olacağına kadar bildirirken GPT-3.5 ise böyle bir bilgiye ulaşamadığını bildirdi.

Ayrıca bu modellerin site içinde sadece sohbet botları olmalarından ötürü görsel oluşturmadıklarını bildirmek isterim.

IMG_20240404_124425.webp

Bu araca ulaşabilmek için DuckDuckGo üzerinden herhangi bir arama yapmanız ve sonrasında arama sayfanızdaki "Chat" kısmından ilerlemeniz yeterli olacaktır.

Yapacağınız sohbetler içerisinde sohbet geçmişi olmayacağından dolayı sayfayı yenilediğiniz zaman veya sohbet botunu değiştirmeniz durumunda geçmiş sohbetinizin kaybolacağını bildirmek isterim.

Sonuç olarak biraz günlük kullanıcıyı sitelerinde tutma amacında verilmiş bir özellik olduğunu düşünüyorum. Günlük bir konuşma havasında ilerlerken bir sorun yaşatmazken günlük hayattaki son gelişmelerle ilgili sorular sorduğum zaman en azından bizim ülkemiz açısından sığ kalmaktalar.

Ayrıca bu özelliğe ben daha bugün yararlanabilme şansı buldum, belki uzun kullanımda bu dediklerim çok farklı sonuçlar verebilir. Şimdilik bunlar benim ilk izlenimlerimdi.

Buraya kadar okuduğunuz için teşekkürler!​

Dosya Ekleri

• 1712224171738.webp
    1712224171738.webp
    92,8 KB · Görüntüleme: 56
  • 1712224189528.webp
    1712224189528.webp
    121,7 KB · Görüntüleme: 59
Son düzenleme: