Makaleler
11
Yer
Slytherin
Selam. PBO ile Curve Optimizer'dan undervolt yapıyorum ama sanki hiç etki etmemiş gibi sonuçlar alıyorum. Oyunlarda da voltaj, sıcaklık ve Watt değerleri neredeyse aynı. Neyi yanlış yapıyor olabilirim?

PBO ayarlarını BIOS'tan yapıyorum. Ryzen Master'daki ekran görüntüsünde neyse o. Aşağıda PBO tamamen kapalıyken ve resimdeki ayarlar uygulanmışken yaptığım OCCT sonucunu paylaşıyorum. Diğer test sonuçları da birbiri ile aynı, farklı komut setlerini çalıştırdığımda da fark yok. Sıcaklığın ve voltajın düşmesi gerekmiyor mu normalde?

Ekran görüntüsü 2025-08-25 131522.webp

PBO Tamamen Kapalı:

UVsiz.webp

-mV Verdiğim Test (Üstte Ryzen Master'daki değerler):

UVli.webp

Sistem:
  • R5 9600X
  • 2x48 GB RAM - Expo açık. 1:1 modunda.
  • AsRock X870E Taichi Anakart
  • Asus ROG STRIX LC III Sıvı Soğutucu
  • 1000W Cooler Master PSU

Ayarları direkt anakart üzerinden yapın. Ayarları yaparken, kullandığınız anakartta iki farklı yerde PBO ayarı varsa diğerini kullanın.
BIOS'tan yaptım hep. Farklı şekillerde de denedim ama bir türlü anlayamadım sorunu. 2 yerde ayar var; basit olan ayarı sadece enable ve oto şeklinde de denedim. Advanced ayarlarından sadece +200 MHz verdiğimde fark oluşuyor. Frekansı arttırmadan UV yapınca da dediğim gibi sıcaklık ve voltaj değişmiyor. Eve geçince daha detaylı atabilirim testleri.

Selam. PBO ile Curve Optimizer'dan undervolt yapıyorum ama sanki hiç etki etmemiş gibi sonuçlar alıyorum. Oyunlarda da voltaj, sıcaklık ve Watt değerleri neredeyse aynı. Neyi yanlış yapıyor olabilirim?

PBO ayarlarını BIOS'tan yapıyorum. Ryzen Master'daki ekran görüntüsünde neyse o. Aşağıda PBO tamamen kapalıyken ve resimdeki ayarlar uygulanmışken yaptığım OCCT sonucunu paylaşıyorum. Diğer test sonuçları da birbiri ile aynı, farklı komut setlerini çalıştırdığımda da fark yok. Sıcaklığın ve voltajın düşmesi gerekmiyor mu normalde?

Eki Görüntüle 177614

PBO Tamamen Kapalı:

Eki Görüntüle 177615

-mV Verdiğim Test (Üstte Ryzen Master'daki değerler):

Eki Görüntüle 177616

Sistem:
  • R5 9600X
  • 2x48 GB RAM - Expo açık. 1:1 modunda.
  • AsRock X870E Taichi Anakart
  • Asus ROG STRIX LC III Sıvı Soğutucu
  • 1000W Cooler Master PSU
BIOS olarak güncelsiniz değil mi? 105W TDP modunu açtınız mı 9600x için? 105W modu açıp, PBO Advanced kısmından, PBO Limits-Motherboard Scaler-6x Boost Clock Override- Şimdilik vermeyin çünkü OCCT CPU testte zaten +200'ün etkisini göremezsin, o kadar boostlayamaz, ağır test yüküdür. Curve Optimizer All Cores Negative -20 verip dener misin yine aynı şekilde verdiğim ayarlar ile? 105W modu da unutma, BIOS olarak da son sürüme güncelle, AGESA sürümü olarak son sürüm olsun. @Dark Raiden

BIOS olarak güncelsiniz değil mi?
Evet guncel.

105W TDP modunu açtınız mı 9600x için?
Hayir cunku amacim undervoltun etkisini gormekti. Ama haklisin 105W modunda da deneyeyim yarin.

PBO Advanced kısmından, PBO Limits-Motherboard Scaler-6x Boost Clock Override- Şimdilik vermeyin
Oyle de denedim, fark yok.

çünkü OCCT CPU testte zaten +200'ün etkisini göremezsin, o kadar boostlayamaz, ağır test yüküdür.
Evet ama oyunlarda ve 6 thread yukunde de fark yok. Hatta UV yapinca sicaklik bir tik artiyor bile. Cok garip.

Curve Optimizer All Cores Negative -20 verip dener misin yine aynı şekilde verdiğim ayarlar ile? 105W modu da unutma, BIOS olarak da son sürüme güncelle, AGESA sürümü olarak son sürüm olsun. @Dark Raiden
Islemci 35-45 arasi UV'de sorun cikarmiyor acikcasi. 1 haftadir cesitli yuklerde test ediyorum. -50'ye kadar inmistim ama oyunlarda cokme yaptigi icin cekirdek bazli biraz UV'yi azalttim.

Bence sorun anakartta. Ayarlari kaydetmiyor bile olabilir. O kadar UV'ye ragmen sicaklik ve voltaj dusmek yerine ayni kaliyor.

Hatta sunlara bakarsan UV yokken daha yuksek frekansa cikmis islemci. :D

1756155332259.webp

1756155544688.webp

Evet guncel.

Hayir cunku amacim undervoltun etkisini gormekti. Ama haklisin 105W modunda da deneyeyim yarin.

Oyle de denedim, fark yok.

Evet ama oyunlarda ve 6 thread yukunde de fark yok. Hatta UV yapinca sicaklik bir tik artiyor bile. Cok garip.

Islemci 35-45 arasi UV'de sorun cikarmiyor acikcasi. 1 haftadir cesitli yuklerde test ediyorum. -50'ye kadar inmistim ama oyunlarda cokme yaptigi icin cekirdek bazli biraz UV'yi azalttim.

Bence sorun anakartta. Ayarlari kaydetmiyor bile olabilir. O kadar UV'ye ragmen sicaklik ve voltaj dusmek yerine ayni kaliyor.

Hatta sunlara bakarsan UV yokken daha yuksek frekansa cikmis islemci. :D

Eki Görüntüle 177798

Eki Görüntüle 177800
ASRock'tan her şey beklerim şu anda, mantıklı bir yorum yapamıyorum o yüzden. PBO yüzünden işlemcileri yaktı çünkü firma, güven kaybetti. Sonra düzelttiler BIOS update ile ama iş işten geçmişti tabi. Senin sıkıntın nedir ya da ne olabilir açıkçası bilmiyorum.

Ben olsam BIOS default alırım, EXPO bile açmam ilk etapta, sonrasında Advanced kısmından PBO ayarlarım manuel olarak verdiğim ayarları yap öyle dene. Sadece CPU testinde boost clock 5.5'lere kadar falan çıkması çok olası değil, sıcaklık limitine takılıyorsun. Sadece -20/-30 all core undervolt etki etmesi gerekirdi, orada gariplik var, dediğim şekilde BIOS sıfırlayıp tekrar bir bak Advanced kısmından elle sadece, 105w mod bu kısımdan açılıyorsa onu da bu kısımdan aç, bazen birden fazla kısıma ellersen bir kısmı bloke edebiliyor kart, ASUS'ta var bu durum.

@Dark Raiden CPU+RAM test Large + Extreme mod test et bir de, PBO açık-kapalı dediğim ayarlar ile bir uygula, tek yerden aç bu 105w mod ve PBO ayarlarını, Advanced kısmı varsa oradan aç. Bir de bu dediğim test ve mod ile bak bakalım.

Çarşamba günü deneyebilirim en erken. Başka anakartta da deneyeceğim, onda UV sonuç verirse sorun AsRock'tadır. Sağ olasın.
Bu dediklerim fayda etmezse BIOS kaynaklıdır, düzeltirler sonrasında belki. Tek yerden ayarlamaya çalış, 105w modu aktif et ekstra, EXPO kapat, CPU+RAM'de de bak bir de, saf CPU yerine. Kabaca fikir verir bu adımlar.