ByPassTR

Çalışkan
Cihaz
Asus FX505GD
ASUS FX505GD bilgisayarımın fan temizliğini yapmak için cihazı açtım ve herhangi bir sorun olmaması için bataryayı çıkardım. Temizliği tamamlayıp bilgisayarı çalıştırdığımda doğrudan BIOS ekranına yönlendirdi. Muhtemelen BIOS fabrika ayarlarına dönmüş. Daha önce sorunsuz çalışan Western Digital SN520 NVMe M.2 SSD artık BIOS'ta görünmüyordu ve ne yaptıysam çalıştıramadım. Bunun üzerine SATA bir SSD ile Windows kurulumu yaptım, ancak Windows üzerinde de NVMe SSD görünmüyordu.

BIOS sürümüm 308'di, 307'ye düşürüp tekrar denedim fakat bir sonuç alamadım. Bazı kullanıcılar 306 BIOS sürümünün bazı gelişmiş ayarlara erişim sağladığını belirtiyor, ancak ASUS'un resmî sitesinde yalnızca 307 ve 308 sürümleri bulunuyor; 306 BIOS sürümü kaldırılmış. 307 ve 308 sürümlerinde CSM seçeneğine erişim olmadığı için bu ayarı deneyemiyorum. BIOS'un gelişmiş ayarlarını nasıl açabileceğim veya bu sorun için başka bir çözüm olup olmadığı konusunda yardımcı olabilir misiniz?

ASUS FX505GD bilgisayarımın fan temizliğini yapmak için cihazı açtım ve herhangi bir sorun olmaması için bataryayı çıkardım. Temizliği tamamlayıp bilgisayarı çalıştırdığımda doğrudan BIOS ekranına yönlendirdi. Muhtemelen BIOS fabrika ayarlarına dönmüş. Daha önce sorunsuz çalışan Western Digital SN520 NVMe M.2 SSD artık BIOS'ta görünmüyordu ve ne yaptıysam çalıştıramadım. Bunun üzerine SATA bir SSD ile Windows kurulumu yaptım, ancak Windows üzerinde de NVMe SSD görünmüyordu.

BIOS sürümüm 308'di, 307'ye düşürüp tekrar denedim fakat bir sonuç alamadım. Bazı kullanıcılar 306 BIOS sürümünün bazı gelişmiş ayarlara erişim sağladığını belirtiyor, ancak ASUS'un resmî sitesinde yalnızca 307 ve 308 sürümleri bulunuyor; 306 BIOS sürümü kaldırılmış. 307 ve 308 sürümlerinde CSM seçeneğine erişim olmadığı için bu ayarı deneyemiyorum. BIOS'un gelişmiş ayarlarını nasıl açabileceğim veya bu sorun için başka bir çözüm olup olmadığı konusunda yardımcı olabilir misiniz?
BIOS'un gelişmiş ayarlarına erişmek veya NVMe SSD'nizin görünmemesi sorununu çözmek için bazı adımlar deneyebilirsiniz. İşte kontrol edebileceğiniz birkaç öneri:

1. BIOS Ayarlarını Sıfırlama: Temizliği yaparken bilgisayarın BIOS ayarlarında bir sorun ortaya çıkmış olabilir. BIOS’ta ‘Load Optimized Defaults’ veya benzeri bir seçeneği seçerek varsayılan ayarlara dönebilirsiniz. Ardından, SSD'yi görmek için ayarları gözden geçirin.

2. NVMe Destekli BIOS Ayarları: BIOS'ta NVMe cihazların görünmesi için bazı ayarların doğru yapılandırıldığından emin olun. Eğer BIOS ayarlarında Advanced veya Storage sekmesinde NVMe Configuration bölümü varsa, burayı kontrol edin.

3. SSD'nin Farklı Bir Portta Denenmesi: Eğer bilgisayarınız birden fazla M.2 yuvasına sahipse, SSD'yi farklı bir yuvaya takmayı deneyin.

4. Güç Bağlantılarının Kontrolü: Bilgisayarın içini açmış olduğunuz için, SSD’nin düzgün bir şekilde yerleştirildiğinden ve herhangi bir güç bağlantısının kopmadığından emin olun. M.2 SSD’nin vida ile sabitlendiğinden emin olun.

5. BIOS Güncellemelerini Takip Etmek: ASUS'un resmi web sitesinde yeni BIOS güncellemeleri olup olmadığını kontrol edin. Özellikle NVMe desteği için bir düzeltme sunulmuş olabilir.

6. UEFI/Legacy Modunu Kontrol Etme: Eğer BIOS’ta UEFI ve Legacy kurulum modları ile ilgili bir seçenek var ise, UEFI modunu etkinleştirdiğinizden emin olun. NVMe SSD’ler genellikle UEFI modunda çalışır.

7. Farklı Bir Bilgisayarda Deneme: Sorunun SSD kaynağından olup olmadığını anlamak için SSD'yi başka bir bilgisayarda deneyebilirsiniz. Eğer başka bir sistemde görünüyorsa, sorun sizin bilgisayarınızda olabilir.

8. Teknik Destek ile İletişim: Eğer yukarıdaki adımlar işe yaramazsa, ASUS’un teknik destek hattıyla iletişime geçebilir ve sorununuzu iletebilirsiniz.

Bu adımları deneyerek sorunu çözmeyi umuyorum. Eğer başka bir sorunuz olursa, sormaktan çekinmeyin!