Curlier

Başarılı
Cihaz
Asus ROG Flow X13
Merhaba arkadaşlar,

2 sene önce teyzeme Asus ROG Flow X13 GV301RC aldık. Cihazın özelliklerini aşağıda listeledim. Önceki cihazı da 2017 model bir Asus dokunmatik notebook’tu. Malum, ülkeye artık bütçe dostu dokunmatik cihazlar gelmiyor. Bu sebeple hem daha uzun ömürlü olacak hem de isteklerini karşılayacak model olarak Flow X13’ü tercih ettik.

Cihazı ilk aldığımızda herhangi bir sorun yoktu. Ancak 2 hafta sonra garip problemler baş göstermeye başladı. Teyzem psikolog ve tatil için Türkiye’ye geldiğinde online görüşmelerini cihaz üzerinden yapıyordu. Yan tutarak WhatsApp üzerinden danışanıyla görüşmek istediğinde ekran dönüyordu fakat kamera yan kalıyordu. Çözüm olarak danışanı da telefonunu yan çevirdi. Bu sefer de cihaz yatay modda (1200x1920) takılı kalıyordu. Ne yaptıysam düzelmeyince ekran döndürmeyi kapatıp sorunu öyle çözdüm.

Sonraki gün ise klavye kendi kendine bir tuşa takılı kalmaya başladı. Herhangi bir tuşa basınca düzeliyordu ama bazen yazı yazarken 3–4 saniye gecikmeli algılıyordu. Bir de malum siyah ekran sorunu başladı. Cihaz güce bağlı değilken uyku moduna alırsanız kesinlikle açılmıyordu. Güç tuşuna bastığınızda ışık 3 saniye yanıyor, sonrasında sönüyor ve tekrar basınca hiçbir tepki vermiyordu. Kesin olmasa da en yakın çözüm, cihazı şarja takıp güç tuşuna basılı tutmak oldu.

Bu sorunlar için geçen sene Microsoft’un kendi sitesinden indirip format attım ve BIOS’u güncelledim. Ancak sorun çözülmedi. Yani bir yazılım kaynaklı olsa bile, bir yılda çözülmüş olabileceğini öngörerek denemiştim. Son çare olarak garantiye gönderdik ve beklemeye koyulduk.

Cihazın bir adet USB-C portuna 2024 yılı içinde su gelmişti ve bu yüzden o port çalışmıyordu. Ancak garantiye verirken belirttiğimiz sorunlar su temasından çok daha önce başlamıştı. Servis, cihaza sıvı teması olduğunu iddia ederek anakart ve klavye değişimi için ücret talep etti. Daha önce 1,5 sene Samsung Smart Servis’te çalıştığım için bu tür durumlara aşinayım. Bu yüzden iyi niyetle karşılayıp cihazı eve götürdüm.

Eve geldiğimde alkol ile portu temizledim ve tekrar çalışır hale geldi. Gerekli temizliği yaptıktan sonra cihazı kapatacakken klavyeyi de kontrol ettim. Sıvı teması kesinlikle yoktu. Yine de tedbir amaçlı klavye flex kablosunu söküp temizledim ve cihazı kapattım. Klavye sorunları yaklaşık 1 ay boyunca ortadan kalktı fakat sonrasında tekrar başladı.

Araştırmalarımda, geri kalan sorunların kronik olduğunu öğrendim. Flow X13 kullanıcılarının neredeyse tamamı benzer problemler yaşamış ve çözüm bulamamış. Aynı saçmalığa yakın sorunları bir arkadaşım ROG Scar 16 G634 modelinde de yaşadı. Yani top-range cihazınız olsa bile Asus’un gaming notebooklarında böyle sıkıntılar çıkabiliyor.

Buna rağmen aktif olarak ROG Strix Scope RX klavye kullanıyorum ve aşırı memnunum. Yani markayı kötülemiyorum, elbette sorun yaşamayanlar da vardır. Ancak güncel olarak kullandığım HP ve Dell AMD cihazlarda (Wi-Fi dışında) hiçbir sorun yaşamadım. Bu nedenle bundan sonra Asus notebook alacağımı düşünmüyorum.

Asus ROG Flow X13 GV301RC-LJ078

• AMD Ryzen 7 6800HS
  • RTX 3050 (50W)
  • 16 GB RAM
  • 1 TB Gen4 M.2 SSD
  • 120Hz IPS WUXGA Dokunmatik ekran