Merhaba, bu sorunla Gemini ile beraber uğraştık, o yüzden hepsini ona özetlettim. Yapay zeka ile forum yazmak kural dışı mı bilmiyorum, teşekkürler şimdiden.
Anakart: ASUS M5A97 R2.0 (BIOS sürümü: Çekirdek v2.10.1208 - güncel)
İşlemci: AMD FX serisi (bakır ısı borulu orijinal AMD kule tipi soğutucu ile)
Bellekler (RAM): 4 adet DDR3 RAM (2 farklı marka ve zamanlama grubu):
1. Grup: 1866 MHz, 1.5V, CL 9-20-9-28
2. Grup: 1866 MHz, 1.5V, CL 9-10-9-27
Sisteme 4 adet RAM'i de taktığımda, bilgisayar 1-2 saat kapalı kalıp tamamen soğuduktan sonra (cold boot) ilk çalıştırma anında anakart 5 kısa 1 uzun sinyal uyarısı (DRAM LED) veriyor.
İşin garip kısmı, bu uyarı ışığı yandıktan hemen sonra sistem sorunsuz ve stabil bir şekilde açılıyor. Bilgisayar açıkken saatlerce OCCT ve AIDA64 yük testleri yaptım; işlemci yük altında maksimum 60°C (BIOS'ta 45°C), boşta ise 30°C civarında son derece serin çalışıyor. Windows altındayken herhangi bir mavi ekran, donma, kilitlenme veya reset problemi kesinlikle yaşamıyorum. Sorun tamamen ilk tetikleme anındaki o elektriksel şokla ilgili.
Denenen çözümler:
1. Frekans sabitleme: Farklı zamanlamalara sahip RAM'leri ortak bir tabanda eşitlemek için BIOS'tan frekansı elle 1333 MHz'e sabitledim.
2. Zamanlama (CL) ayarı: Zamanlamaları ortak ve en gevşek değer olan 9-10-9-28 (BIOS tRCD kısmında 20 değerini kabul etmediği için en fazla 10 yapabildim) olarak manuel ayarladım.
3. Voltaj takviyesi: Soğuk açılışta 4 slotun birden çektiği anlık akımı ve elektriksel dalgalanmayı dengelemek adına BIOS'tan DRAM voltage değerini elle 1.55V seviyesine yükselttim.
4. Fiziksel kontrol: RAM'lerin yerlerini kendi aralarında onlarca kez kombinasyon yaparak değiştirdim, slotları temizledim.
5. BIOS güncellemesi: Anakartın bellek uyumluluğunu artırmak adına BIOS'u en son sürüme güncelledim.
Yaptığım tüm bu ayarlara rağmen, bilgisayar 1-2 saat kapalı kalıp kondansatörlerdeki yük tamamen boşaldıktan sonra, ilk açılıştaki o anlık kararsızlık ışığı (5 kısa 1 uzun) yanmaya devam ediyor.
Sorum şu:
Sistem açıldıktan sonra hiçbir kararsızlık göstermiyor fakat sadece ilk soğuk çalıştırmada yaşanan bu 5 kısa 1 uzun uyarısını tamamen kesmenin (bellekleri satıp yerine 2x8 GB kit almak dışında) BIOS üzerinden bir formülü var mıdır? Anakartın bellek kontrolcüsü (Memory controller) 4 slot doluyken tolerans sınırında mı kalıyor?