ouztunga

Çalışkan
Selamlar,

İlerleyen yıllarda sistemimi parça parça güncellemeyi planlıyorum, özellikle işlemci ve ekran kartı tarafında. Ancak bir yerde şunu okumuştum:
“Yeni nesil işlemcileri takmak için sadece işlemciyi değiştirmek yetmiyor, anakart da değişmeli.”
Bu ne kadar doğru?

Aşağıda mevcut sistemim yer alıyor. Şu an Ryzen 5 7500F (AM5) kullanıyorum.
Sormak istediğim şu:
Gelecekte bu sisteme Ryzen 8000 veya 9000 serisi bir işlemci takabilir miyim? Yoksa anakartı değiştirmem gerekir mi?

Sistemim:
  • İşlemci: AMD Ryzen 5 7500F (AM5)
  • Anakart: Asus Prime B650M-K (AM5, DDR5)
  • RAM: 32GB DDR5 6000MHz CL30 (2x16GB)
  • GPU: Intel ARC B580 12GB GDDR6
  • PSU: MSI MPG A650BN 650W 80+ Bronze
  • Kasa: Antec NX360 (4 fanlı)
  • SSD: Kingston NV3 1TB PCIe 4.0 NVMe

Tabii ki de ASUS'un kendi web sitesindeki ürün özelliklerinde ve çeşitli perakendeci sitelerinde belirtildiği üzere, bu anakart AMD'nin AM5 soket yapısına sahip Ryzen 9000, 8000, 7000 serisi işlemcileri desteklemektedir. Eğer ekstrem overclock (hız aşırtma) yapmayacaksanız bu anakart kesinlikle yeterli olacaktır.

Selamlar,

İlerleyen yıllarda sistemimi parça parça güncellemeyi planlıyorum, özellikle işlemci ve ekran kartı tarafında. Ancak bir yerde şunu okumuştum:
“Yeni nesil işlemcileri takmak için sadece işlemciyi değiştirmek yetmiyor, anakart da değişmeli.”
Bu ne kadar doğru?

Aşağıda mevcut sistemim yer alıyor. Şu an Ryzen 5 7500F (AM5) kullanıyorum.
Sormak istediğim şu:
Gelecekte bu sisteme Ryzen 8000 veya 9000 serisi bir işlemci takabilir miyim? Yoksa anakartı değiştirmem gerekir mi?

Sistemim:
  • İşlemci: AMD Ryzen 5 7500F (AM5)
  • Anakart: Asus Prime B650M-K (AM5, DDR5)
  • RAM: 32GB DDR5 6000MHz CL30 (2x16GB)
  • GPU: Intel ARC B580 12GB GDDR6
  • PSU: MSI MPG A650BN 650W 80+ Bronze
  • Kasa: Antec NX360 (4 fanlı)
  • SSD: Kingston NV3 1TB PCIe 4.0 NVMe
İçiniz rahat olsun işlemci yenilemek istediğinizde 9950X3D gibi hayvani güçte işlemciler var.

https://www.asus.com/tr/supportonly/prime b650m-k/helpdesk_qvl_cpu/
evet burada var mış teşekkürler.
Tabii ki de ASUS'un kendi web sitesindeki ürün özelliklerinde ve çeşitli perakendeci sitelerinde belirtildiği üzere, bu anakart AMD'nin AM5 soket yapısına sahip Ryzen 9000, 8000, 7000 serisi işlemcileri desteklemektedir. Eğer ekstrem overclock (hız aşırtma) yapmayacaksanız bu anakart kesinlikle yeterli olacaktır.

“Yeni nesil işlemcileri takmak için sadece işlemciyi değiştirmek yetmiyor, anakart da değişmeli.” lafı doğru. A620 anakart 9950X3D gibi bir işlemci takarsan anakartı değiştirmek zorunda kalacaksın fakat elindeki anakart aşırı kötü bir anakart değil 7800X3D gibi işlemcileri besleyecektir diye düşünüyorum. Çoğu hazır sistemde B650M-R var o besliyorsa M-K da besler :D

Bence Anakart konusunda Nebi Akgün videosu izlenmeli. Diğer videolarına da bakabilirsiniz. Forumda ben de dahil eski veya hatalı bilgilerimiz var. Genel olarak kanalı ve videolarını öneririm.