Yüksek güç tüketimi = yüksek ısı demek. İşlemci 100W da çalışıyorken mi sıcaklığı yüksek olur, yoksa 130W ile çalışırken mi? Ihs işlemcinin üst bölgesi, macunu sürdüğün yüzeyin ( kapağın ) adı. Ayhan hocamın bahsettiği durum; Intel ile AMD arasındaki sıcaklık dağılımı farkı, Intel'deki çip dizaynı sıcaklığı daha stabil dağıtıp kontrol ediyor. @Ayhan Dönmez hocamız söylesin son sözü.

Pek tabii mevcut fiyatı göz önüne alındığında ve bu bütçede gözü kapalı alınabilir. AM5'te stabilite sorunu olmayan nadir kartlardan, Micron takılmadığı müddetçe tabii. Force ile beraber 8400 MT/s 1:2 mod verebilen Budget kartlar, 1 DPC oluşu itibarıyla EXPO profilde dahi oluşabilecek olası sorunların önüne geçme potansiyeline sahip. VRM ve M.2 Heatsink, Gen5 PCIe ve M.2 desteği ile geliyor. Ses yongası giriş seviye, Debug ve CMOS sıfırlama butonu yok, eksiler arasında. Mevcut fiyata, çok da yadırganmaz. Force'a göre USB portları sayıca fazla, ama her ikisi de kırpılmış, Budget modeller. Üzeri AM5'te israfa girer, eğer ki ATX zorunluluğu yoksa B850M Force ve B850M-K, artıları ve eksileri göz önüne alarak tercih yapılmalı.

Gaming'de 8 faz CPU VCORE fazlası ile yeterli, pasif soğutma zaten mevcut. Bir problem yaşanması söz konusu değil, mosfetler sıcak çalışması gibi. Throttling görmezsin oyun sistemlerinde.

Pek tabii mevcut fiyatı göz önüne alındığında ve bu bütçede gözü kapalı alınabilir. AM5'te stabilite sorunu olmayan nadir kartlardan, Micron takılmadığı müddetçe tabii. Force ile beraber 8400 MT/s 1:2 mod verebilen Budget kartlar, 1 DPC oluşu itibarıyla EXPO profilde dahi oluşabilecek olası sorunların önüne geçme potansiyeline sahip. VRM ve M.2 Heatsink, Gen5 PCIe ve M.2 desteği ile geliyor. Ses yongası giriş seviye, Debug ve CMOS sıfırlama butonu yok, eksiler arasında. Mevcut fiyata, çok da yadırganmaz. Force'a göre USB portları sayıca fazla, ama her ikisi de kırpılmış, Budget modeller. Üzeri AM5'te israfa girer, eğer ki ATX zorunluluğu yoksa B850M Force ve B850M-K, artıları ve eksileri göz önüne alarak tercih yapılmalı.

Gaming'de 8 faz CPU VCORE fazlası ile yeterli, pasif soğutma zaten mevcut. Bir problem yaşanması söz konusu değil, mosfetler sıcak çalışması gibi. Throttling görmezsin oyun sistemlerinde.
B650M-R'dan geçilmesine değecek bir fark olur mu peki abi?

Yüksek güç tüketimi = yüksek ısı demek. İşlemci 100W da çalışıyorken mi sıcaklığı yüksek olur, yoksa 130W ile çalışırken mi? Ihs işlemcinin üst bölgesi, macunu sürdüğün yüzeyin ( kapağın ) adı. Ayhan hocamın bahsettiği durum; Intel ile AMD arasındaki sıcaklık dağılımı farkı, Intel'deki çip dizaynı sıcaklığı daha stabil dağıtıp kontrol ediyor. @Ayhan Dönmez hocamız söylesin son sözü.
Ben aksini iddia etmedim zaten. VRM yapısının iyi olmasını yüksek güç tüketimine bağlamanız doğru ama kelime seçiminiz biraz yanlış. Sadece yüksek sıcaklık iyi VRM gerektiği anlamına gelmez. Misal 3cm kalınlığında IHS yaparsan o işlemci 10W tüketimde de alev alev çalışır ama en dandik VRM yapısı bile yeter.

@adagezer Yine de B850M-K geçiş sağla. CPU VCORE faz farkı var. 5+2+1, 8+2+1 olmak üzere. @fortunee B650M-K 7+2+1.

1776982091574.webp

1776982135984.webp

Pek tabii mevcut fiyatı göz önüne alındığında ve bu bütçede gözü kapalı alınabilir. AM5'te stabilite sorunu olmayan nadir kartlardan, Micron takılmadığı müddetçe tabii. Force ile beraber 8400 MT/s 1:2 mod verebilen budget kartlar, 1 DPC oluşu itibarıyla EXPO profilde dahi oluşabilecek olası sorunların önüne geçme potansiyeline sahip. VRM ve M.2 heatsink, gen5 PCI-e ve M.2 desteği ile geliyor. Ses yongası giriş seviye, Debug ve CMOS sıfırlama butonu yok, eksiler arasında. Mevcut fiyata, çok da yadırganmaz. Force'a göre USB portları sayıca fazla ama her ikisi de kırpılmış, budget modeller. Üzeri AM5'te israfa girer, eğer ki ATX zorunluluğu yoksa B850M Force ve B850M-K, artıları ve eksileri göz önüne alarak tercih yapılmalı.

Gaming'de 8 faz CPU Vcore fazlası ile yeterli, pasif soğutma zaten mevcut. Bir problem yaşanması söz konusu değil, MOSFET'ler sıcak çalışması gibi. Throttling görmezsin oyun sistemlerinde.

Bellekler Hynix yongalı Goodram, geçen ocak ayında açtığım konudaki sizin verdiğiniz ayarları temize geçip print aldım, tekrar ayar konusunda başınızı ağrıtmamayı umuyorum :).
Clear CMOS butonu yok ama clrtc var, tornavida ile devam ederiz🪛

Screenshot 2026-04-24 at 20-23-55 PRIME B850M-K|Anakart|ASUS Türkiye.webp

Bellekler Hynix yongalı Goodram, geçen ocak ayında açtığım konudaki sizin verdiğiniz ayarları temize geçip print aldım, tekrar ayar konusunda başınızı ağrıtmamayı umuyorum :).
Clear CMOS butonu yok ama clrtc var, tornavida ile devam ederiz🪛

Eki Görüntüle 243535

Tornavida hiç gerek yok, tuş niyetine şunu alıp CLRTC pinlere takın:

Tuş mantığında çalışır, ama tornavida ile benzer uygulaması. Yine Power Switch 0 konuma alıp 10 saniye basılı tutarsın. Açık iken yapmaya lüzum çok yok. Öyle de problem olmaz da, kılavuzlarda hep dediğim gibi yazar. Tuşlu model olsaydı, onda Switch 1 konumda olsa dahi sıfırlıyor 1 kere tıklatsan. Bu aparat tuş mantığında çalışacak, CLRTC pinlere taktığında.

@X99 Tornavida ve pil, bu forumda kullanılması yasaklıyorum. Kayıtlara böyle geçsin, @ggbye gibi cebinde tornavidayla gezecek ekip yoksa.