Bütçe
10.000-12.000 TL

Posthumousforgiveness

Çalışkan
Merhaba. Sistem topluyorum ama anakart seçiminde kararsız kalmış durumdayım. Ufak bir araştırma sonucunda ASUS Prime X870-P ya da ASUS TUF Gaming B850M-Plus kullanmayı düşünüyorum. Ayrıca sistemin işlemcisi 7800X3D olacak. Ekran kartı içinde 9070XT ya da 5070 Ti düşünüyorum. Sistemi video oyunları için kullanacağım. Şu anda güncel olarak GT301 kasam bulunmakta sistemi buna toplayacağım(Ölçüler için belirtmek istedim). Bu sunduğum 2 anakart dışında PCI 5.0 destekli daha uygun fiyatlı önerilerde alabilirim. Bütçem maksimum 10-12 bin TL arasında ama daha uygun fiyatlara da hayır demem. Sisteme 2 adet M.2 SSD, 1 adet HDD takacağım onun dışında ekstra bir slota şu anda ihtiyacım yok. Ayrıca overclock yapmayı da düşünmüyorum. Linkleri aşağıya bıraktım. Şimdiden teşekkürler.

Son düzenleyen: Moderatör:
Merhaba. Sistem topluyorum ama anakart seçiminde kararsız kalmış durumdayım. Ufak bir araştırma sonucunda ASUS Prime X870-P ya da ASUS TUF Gaming B850M-Plus kullanmayı düşünüyorum. Ayrıca sistemin işlemcisi 7800X3D olacak. Ekran kartı içinde 9070XT ya da 5070 Ti düşünüyorum. Sistemi video oyunları için kullanacağım. Şu anda güncel olarak GT301 kasam bulunmakta sistemi buna toplayacağım(Ölçüler için belirtmek istedim). Bu sunduğum 2 anakart dışında PCI 5.0 destekli daha uygun fiyatlı önerilerde alabilirim. Bütçem maksimum 10-12 bin TL arasında ama daha uygun fiyatlara da hayır demem. Sisteme 2 adet M.2 SSD, 1 adet HDD takacağım onun dışında ekstra bir slota şu anda ihtiyacım yok. Ayrıca overclock yapmayı da düşünmüyorum. Linkleri aşağıya bıraktım. Şimdiden teşekkürler.

İkisi de güzel kartlar, Prime olanın tek eksisi Debug LED olmaması ve giriş seviye ses yongası kullanması. Jack kullanmayacaksan sorun olmaz. Onun haricinde 2 DIMM Per Channel anakart bunlar, topoloji olarak kanal başına 2 DIMM ve Dual Channel desteği var. 2x16 konfigurasyonlarda boşta kalan 2 slot parazit yapıp stabiliteyi bir miktar bozabiliyor EXPO profillerde. Örnek vermek gerekirse 6000 1:1 mod zar zor açan bir işlemci bu tarz 2 DPC kartlara takıp 6000 açmaktansa 1 DPC bir karta takıp IMC tarafı rahatlatırsan olası instabilitenin önüne geçmiş olursun, UCLK ve MCLK daha kolay Sync olur.

Bu bilgiler ışığında B850M Force öneriyorum. Faz sayısı AM5 için yeterli ve Wi-Fi sürümü de mevcut. Her şeye rağmen içine sinmezse bu bütçede ROG B850-A öneririm. ASUS'ta Prime ve TUF normalde ilk önceliğimiz olmaz. MSI'de de yine MPG altına düşmemek lazım. Yazılımsal, BIOS kaynaklı sıkıntı yaşayan çok kişi var. Anakart ile beraber 2x16 6000 CL30 modüller ile herhangi bir sıkıntı yaşamazsın EXPO'da.

Onun dışında B850 ve X870 ikisi de Prom21 yongası dahilinde, PCIe Lane sayısı ve tek tük farklar haricinde neredeyse farkları yok. İkisinin de Gen5 M.2 ve PCIe desteği var. Eğer 2. M.2'yi M.2_2 slotuna yani GPU slotunun bir altındaki slota takarsan X16'dan X8'e kısıyor. ASUS ve Gigabyte bunu yapıyor özellikle. Lane Sharing olayı kağıt üstünde %1-2'lik fark yaratsa da X16 olan kartı X16 slotta kullanmakta fayda var.

Son düzenleme:
Hocam ayrıntılı cevabınız için teşekkür ederim. Önerdiğiniz B850m force anakart daha uygun fiyatlı olması nedeniyle ilgimi çekti diyebilirim. Artan bütçeyi diğer parçalara aktarmamı sağlayabilir. Bu modeli hiç duymadım ve siz harici önerende olmadı beni ileride pişman etmez değil mi?

Hocam ayrıntılı cevabınız için teşekkür ederim. Önerdiğiniz B850m force anakart daha uygun fiyatlı olması nedeniyle ilgimi çekti diyebilirim. Artan bütçeyi diğer parçalara aktarmamı sağlayabilir. Bu modeli hiç duymadım ve siz harici önerende olmadı beni ileride pişman etmez değil mi?

Etmez, 1 DPC oluşu sebebiyle OC kartı olarak tabir edilir ama halbuki alakası yok. EXPO açacak adamın da alacağı kart bu anlattığım sebeplerden dolayı. Onun dışında faz sayısı zaten yeterli ve M.2, VRM pasif soğutma desteği var. Herhangi bir sorun yaşamazsın, BIOS Update yapıp 2x16 6000 CL30 EXPO açıp kullanın.

Etmez, 1 DPC oluşu sebebiyle OC kartı olarak tabir edilir ama halbuki alakası yok. EXPO açacak adamın da alacağı kart bu anlattığım sebeplerden dolayı. Onun dışında faz sayısı zaten yeterli ve M.2, VRM pasif soğutma desteği var. Herhangi bir sorun yaşamazsın, BIOS Update yapıp 2x16 6000 CL30 EXPO açıp kullanın.
Hocam peki 2x16 6000 CL30 olarak 2 adet seçenek var aklımda sizce hangisini tercih etmeliyim? Eğer varsa farklı önerilerinizi de alabilirim. Kingston olanda EXPO yazması bir öncelik midir? Linkleri aşağıya bırakıyorum.

- https://www.akakce.com/ram/en-ucuz-...0-kf560c30bbe-16tr-ddr5-fiyati,680073394.html

- https://www.akakce.com/ram/en-ucuz-patriot-viper-venom-16-gb-6000-mhz-cl30-pvv516g60c30-ddr5-fiyati,774247849.html?gad_source=1&gad_campaignid=15932330364&gbraid=0AAAAADsWTCy1h7KqN-_vkF7t-kLT42RZC&gclid=EAIaIQobChMIlOrenfrukgMVerGDBx3XPgSjEAAYAyAAEgL_K_D_BwE

Hocam peki 2x16 6000 CL30 olarak 2 adet seçenek var aklımda sizce hangisini tercih etmeliyim? Eğer varsa farklı önerilerinizi de alabilirim. Kingston olanda EXPO yazması bir öncelik midir? Linkleri aşağıya bırakıyorum.

- https://www.akakce.com/ram/en-ucuz-...0-kf560c30bbe-16tr-ddr5-fiyati,680073394.html

-https://www.akakce.com/ram/en-ucuz-patriot-viper-venom-16-gb-6000-mhz-cl30-pvv516g60c30-ddr5-fiyati,774247849.html?gad_source=1&gad_campaignid=15932330364&gbraid=0AAAAADsWTCy1h7KqN-_vkF7t-kLT42RZC&gclid=EAIaIQobChMIlOrenfrukgMVerGDBx3XPgSjEAAYAyAAEgL_K_D_BwE

1771827282745.webp

Kingston için fiyat farkı vermeye değmez. Sonuçta 6000 CL30 ve Hynix olduğu kesin. Goodram ya da Patriot 1x16 modülden x2 tane almanda sakınca yok, kit olması önemli değil. 2 tane 16 GB Patriot ya da 2 tane Goodram 16 GB toplamda 32 GB modül olması yeterli. Marka-model aynı olması kafi yani. Aynı olmasa da içindeki çip %100 Hynix olduğundan yine sorun çıkmaz ama kit mantığında 1x16 modülden 2 adet almak en iyisidir. Her daim önemli olan içindeki çiptir ama, diğerleri etiketten ibaret.