ASUS ROG B850E vs ASUS ROG X870E-E

Krmm

Üstün
İyi Sosyaller herkese.

Anakarta karar verdikten sonra QVL listesine uygun ram de sipariş vereceğim. Konu başlığındaki 2 anakartın da QVL listesinden 1'er adet kaliteli ram seçtim.

Kısacası şöyle bir durum var :

1. seçenek : ROG B850E anakart ve XPG lancer 6000 mhz CL30 64 GB = 30 bin TL.

2.seçenek : ROG X870E-E anakart ve G-SKİLL 6000 mhz CL30 64 GB = 37 bin TL.

Açıkçası 1.seçenekteki anakartı fiyatından dolayı alasım geliyor. Fakat ram olarak ise 2. seçenekteki G-skill olanı almak istiyorum. Fakat maalesef 1.seçenekteki anakartın QVL listesinde 2. seçenekteki ram bulunmuyor. Sizce ne yapmalıyım ?

Son düzenleyen: Moderatör:
Standart kullanıcıysan seçenekler arasından B850E işini fazlasıyla görür diye düşünüyorum. RAM desteği yazmasa bile kullanan kullanıcılar var, sıkıntı çıkartırsa iade edebilirsin.

@Krmm, diğerine göre artılarını sayacak olursam VRM faz sayısı daha yüksek. Bellek saat hızı 8400 MT/s. 4 tane USB-C portu var. Fakat DisplayPort yok ve yonga seti diğerinden 1 yıl önce çıkmış. Bunun gibi unsurlar sizin için önemli değilse B850E tercih edebilirsiniz.

Standart kullanıcıysan seçenekler arasından B850E işini fazlasıyla görür diye düşünüyorum. RAM desteği yazmasa bile kullanan kullanıcılar var, sıkıntı çıkartırsa iade edebilirsin.
Tamamen oyun odaklı sistem kuruyorum hocam. O yüzden X870E-E benim için gereksiz bir anakart olacak aslında. Fakat QVL listesini çok önemsiyorum. Çünkü illaki sorun çıkarma riski var. Bu yüzden B850E olanı alacaksam XPG olan ram QVL listesinde bulunuyor. Fakat marka olarak tabi G-skill'i daha başarılı buluyorum. O da listede yok maalesef. Sizce anakartı B850E alsam , Ram'ide listeye uygun şekilde XPG olanı alsam uzun vadede bu ram üzer mi sizce ? Eğer G-skill konusunda ısrarcıysanız o halde anakartı mecburen X870 almam gerekiyor.

Hocam saolun öncelikle bilgilendirmeniz için. Saydığınız şeylerin hepsi benim için gereksiz olacak. Bir üst mesajımda yazdım zaten diğer hocama. O yüzden B850E benim için ideal aslında fakat anakartı alırken ram de alacağım. Ve QVL listesi benim için çok önemli. Risk almak istemiyorum. Ve maalesef üstteki 2.seçenekteki G-skill ram'ler B850E anakartın QVL listesinde bulunmuyor. Sizce Ram'leri XPG olanı alırsam uzun vadede nasıl olur ?

Markayı başarılı bulmak var, modeli başarılı bulmak var. RAM bozuk gelse bile anakartın listesinde var diye sıkıntısız çalışacak diye bir şey yok. B850E + istediğin model RAM'i al kullan fakat model muadillerine göre fazla pahalıysa almak ne kadar akıl işi olur tartışılır. Listeyi çok kafaya takmaya gerek yok diye düşünüyorum. @Krmm

@Krmm ASUS'ta RAM olarak problem yok şu anda, sana anlatmıştım. EXPO açmadan önce sadece BIOS update yapman yeterli, sadece Hynix RAM al 2x16 yeterli. Q-Code şart mıydı, öyle bir model mi arıyordun? Şart değilse Vatan'da güzel indirimler var şu anda, bir göz at. X870-A ya da X870-F alabilirsin. 8400 MT/s anakart desteklese bile senin kullanman mümkün değil, 8400 APU'larda destekliyor o kartlar, 9950x IMC'si açamaz 8400 o kartta çok zor. 8200 ötesine geçemezsin. Zaten 6000 üstüne çıkmanı önermem uzman değilsen.

Q-Code sana hiçbir faydası olmayacak, sadece sıcaklık göreceksin orada, onun yerine LCD sıvı soğutma almanı tavsiye ederim, hata kodları anlamsız AM5'te. Sorunların kaynağı %99 oranında RAM çünkü eğer sorun çıkarsa.

QVL List gerçekten önemli değil, sadece BIOS update yap ASUS kartta, eski BIOS olmasın, ilk çıkan BIOS'larda X870'lerin çoğunda uyumluluk sorunu var, EXPO açarsan sistem açılmayabilir, boot etmez sarı yakar. 0d ya da EC kodu yazar ekstra Q-Code alırsan. Zaten sarı yakacağı için RAM kaynaklı oluyor sorun, ekstra 0d ya da EC yazması senin için önemli değil demek istediğim o. Sana tek artısı işlemci sıcaklığını anlık göreceksin oradan, LCD sıvı soğutma daha mantıklı. @Krmm

Ayhan hocam şöyle bir durum var , Q-code konusunda tamam haklısınız işime yaramayabilir fakat ben sadece burdaki insanlarla konuşmuyorum. Dışarıdaki arkadaşlarımla da konuştum bu konuyu ve şiddetle Q-code olsun dediler. Uzun uzun anlattılar falan. Yani ben de zaten oldu bitti meraklısıydım bu teknolojinin. Sistemi de bir kere alacam. Gönlüme göre olsun o yüzden.

Diğer konuya gelirsek , Qvl listesinin önemi yok dediniz. Diğer forumda da listeye göre al dediler. Çalışmama ihtimali yüksek falan dediler. Ne yapacağımı şaşırdım valla herkes bir şey söylüyor bu konuda.

Diğer forumdakiler bir şey bilmiyor. Ben uzmanım bu konuda, bu forumda da var benim gibi overclock ile uğraşan 3-5 kişi. Ben bizzat uğraşmasam, bu kartları denemesem sana al demem. Hiçbir sorun yaşamayacaksın, diğer forumda yazanlar sağdan soldan duyup kendi üzerinde denememiş kişiler, yaşça da ufak olabilir çoğu. Ben spesifik bu işle uğraşıyorum uzun zamandır. Sıkıntı yaşayacağını bilsem zaten al demem hiçbir şeyi.

Eğer alacağın RAM'de fiziksel bir zarar yoksa, ve EXPO açmadan önce BIOS sürümü güncellersen sıkıntı yaşama ihtimalin ASUS kartta %0 şu anda. @Krmm

Q-Code'de 0d ya da EC yazacak, RAM sorununa işaret edecek, ekstra sarı ya da sarı-kırmızı beraber yakacak. İkisinin aynı anda olmasına gerek yok, demek istediğim o. Yoksa alabilirsin, sadece mantığı açıklıyorum. Overclock ile uğraşan kişi sayısı az TR'de AM5 için. Globalde fazla.

Kendimi övmeyi hiçbir zaman sevmem, doğrusu neyse onu söylüyorum. Benim tanıdığım bildiğim bu işle kafayı bozmuş 2-3 kişi daha var bu forumda, sadece çok aktif değiller bu ara. Bana inanmıyorsan onlara sorabilirsin aynı durumu. Bütçe senin bütçen, istediğini alırsın sadece boşa para vermeni istemem.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…