Merhaba, ASUS ROG G16 i7 13650HX, RTX 4070 sistemim var. CPU-Z üzerinde kontrol ettiğimde üstünde Samsung marka (16x1) DDR5 5600 MHz RAM var ama görev yöneticisinde 4800 MHz çalışıyor. ASUS'un kendi sitesinde en fazla 32 GB desteklediği yazıyor. Intel'in kendi sitesinden 13650HX özelliklerine baktığımda Max 4800 MHz desteklediği yazıyor. İnternette 64 GB takıp sorun yaşamayanlar olmuş. Sistemime Crucial marka (32x2) 5600 MHz DDR5 RAM alsam uyum sorunu olur mu? MHz ve RAM'in yüksek olması sorun yaratır mı?
Detaylar
Kim cevapladı?Varsa XMP açacan. Anakart maksimum ne kadar destekliyorsa o miktar kadar al. 32 GB destekleyip 64 GB takarsan diğer 32’sini devre dışı bırakır. Gereksiz masraf olur. O laptopun anakartı ne kadar GB RAM desteklerse o miktarda RAM alacan. Kendi fabrika çıkışı 5600 MHz koydularsa yüksek ihtimalle XMP açmamışlardır Intel’in sayfasında yazanlan alakası yok. O en uygun çalışanı gösteriyor. Ben 2666 destekleyen eski işlemcime 3200 taktıydım ve 4 sene 3200 MHz’de kullandıydım. İşlemciylen alakası yok.
Varsa XMP açacan. Anakart maksimum ne kadar destekliyorsa o miktar kadar al. 32 GB destekleyip 64 GB takarsan diğer 3ikisini devre dışı bırakır. Gereksiz masraf olur. O laptopun anakartı ne kadar GB RAM desteklerse o miktarda RAM alacaksın. Kendi fabrika çıkışı 5600 MHz koydularsa yüksek ihtimalle XMP açmamışlardır Intel'in sayfasında yazanlan alakası yok. O en uygun çalışanı gösteriyor. Ben 2666 destekleyen eski işlemcime 3200 taktıydım ve 4 sene 3200 MHz'de kullandıydım. İşlemciylen alakası yok.
XMP yok maalesef, ben değişiklik yapmadım fabrikasyon 5600 MHz koymuşlar. 32 GB desteklediği yazıyor ama 64 GB yapanlar var ondan sağlıklı mı bir sorun yaratır mı diye merak ettim. Sorun olmazsa satın alacağım.
32 al riske atma tanımazsa verdiğin para boşa gider.XMP yok maalesef, ben değişiklik yapmadım fabrikasyon 5600 MHz koymuşlar. 32 GB desteklediği yazıyor ama 64 GB yapanlar var ondan sağlıklı mı bir sorun yaratır mı diye merak ettim. Sorun olmazsa satın alacağım.
32 al riske atma tanımazsa verdiğin para boşa gider.
Teşekkür ederim.
İntele göre işlemcinin Bellek Özellikleri:
Asus firma olarak board'a özel bir kısıt koymadıysa aşağıdaki kadar bellek ekleyebilmen lazım. Asus'un dediği dışında netteki bilgiler de önemli Crucial'ın sitesinde marka-modele göre uyumlu bellek var diye hatırlıyorum.Maksimum Bellek Boyutu (bellek türüne bağlıdır) 192 GB
Bellek Türleri
DDR5'e kadar 4800 MT/sn (görev yöneticisinde gördüğün değer)
DDR4'e kadar 3200 MT/sn
Maksimum Bellek Kanalı Sayısı 2
Maksimum Bellek Bant Genişliği 76,8 GB/sn
Ben de Asus ROG G18 kullanıyorum. 16GB RAM yetersiz diye ben de yükseltme yapmak istemiştim geçen günlerde. Yetkili servisi aradım ve 32GB üstü okunmaz sınır 32GB diye belirtmişti.
Ofis işleri için kullandığım makine Acer Aspire 5 A515-57 (NXKN3EY0033361002D3400) 2x32gb ram takılı sıkıntısız kullanıyorum.Ben de Asus ROG G18 kullanıyorum. 16GB RAM yetersiz diye ben de yükseltme yapmak istemiştim geçen günlerde. Yetkili servisi aradım ve 32GB üstü okunmaz sınır 32GB diye belirtmişti.
BilendenAl Uyumlu RAM Listesi
Crucial uyumlu RAM-SSD listesi
Intel'e göre işlemcinin bellek özellikleri:
ASUS firma olarak Board'a özel bir kısıt koymadıysa aşağıdaki kadar bellek ekleyebilmen lazım. ASUS'un dediği dışında netteki bilgiler de önemli Crucial'ın sitesinde marka-modele göre uyumlu bellek var diye hatırlıyorum.
Maksimum bellek boyutu (bellek türüne bağlıdır) 192 GB.
Bellek türleri.
DDR5'e kadar 4800 MT/sn (görev yöneticisinde gördüğün değer)
DDR4'e kadar 3200 MT/sn
Maksimum bellek kanalı sayısı 2
Maksimum bellek bant genişliği 76,8 GB/sn
Ben de ASUS ROG G18 kullanıyorum. 16 GB RAM yetersiz diye ben de yükseltme yapmak istemiştim geçen günlerde. Yetkili servisi aradım ve 32 GB üstü okunmaz sınır 32 GB diye belirtmişti.
Bilgiler için teşekkür ederim.
Yeni konular
-
-
-
-
ASUS A55BM-E anakart ile mavi ekran ve performans sorunu
- yigitminer
-
-
-
-