Veltrich

Üyecik
Herkese merhabalar.

Elimde Asus ROG RX 580 OC versiyonu bulunmakta. Kartın sıcaklığının normal olmadığını düşündüğüm için sizlere de sormak istedim. Kasam NZXT H5 Flow ARGB versiyonu. Önde NZXT F360 (case versiyon), alt kısımda ve egzoz kısmında NZXT F120Q (onlar da case versiyon) bulunuyor. Üstte ise 2 adet Arctic P14 yer alıyor.

Fanların montajı doğru, her şey görünürde düzgün. Ancak ekran kartı boşta 50–53 derece görüyor. Oyuna girdiğim zaman 75 dereceyi buluyor. Çok yüke bindirecek oyunlar oynamıyorum. Kartın eski olduğunu kabul ediyorum ama bu durumun normal olmadığını düşünüyorum.

Kartı kendim temizliyorum, içindeki termal macun da yeni ve iyi bir marka. Buna rağmen anlam veremediğim bir durum var. Kart kronik problemli mi, yoksa benim yapmam gereken başka bir şey mi var?

Yardımcı olursanız sevinirim. Zira sırf serin çalışsın diye kasa değiştirdim ama hevesim kursağımda kaldı.

Yani hocam RX580 daha serin çalışacak diye kasa değiştirilir mi? Sizce de biraz mantıksız değil mi?

Yükte 75 derece normal. Kartın bakımlarını ne ile yaptınız?
Karta uyguladığım termal macun Cooler Master MasterGel Maker Nano. Bu ürünü neredeyse her bileşende kullandım ve oldukça memnunum. Ekran kartında da en ufak bir toz zerresi yok.

Kasa değiştirme konusuna gelirsek: Önceki kasam gerçekten çok kötüydü. Sistemi imkanlar dahilinde yavaş yavaş iyileştirmeye çalıştığım için, öncelikle daha kolay alınabilecek parçalara yöneldim. Eski kasam Corsair Delta modeliydi. Kasayı değiştirdikten sonra işlemci ciddi şekilde rahatladı. Ancak ekran kartında aynı etkiyi göremedim.

Bu arada işlemcim AMD Ryzen 5 5600X.

Yani hocam RX580 daha serin çalışacak diye kasa değiştirilir mi? Sizce de biraz mantıksız değil mi?

Yükte 75 derece normal. Kartın bakımlarını ne ile yaptınız?

Şimdi şöyle düşünürsek mantıksız olarak bakmayız sistemi ufak ufak dizip ekran kartı ile kasa kaldıysa ve şu anda kasa almaya para yetiyorsa sistemi serinletmek için kasa alınabilir.

Karta uyguladığım termal macun Cooler Master MasterGel Maker Nano. Bu ürünü neredeyse her bileşende kullandım ve oldukça memnunum. Ekran kartında da en ufak bir toz zerresi yok.

Kasa değiştirme konusuna gelirsek: Önceki kasam gerçekten çok kötüydü. Sistemi imkanlar dahilinde yavaş yavaş iyileştirmeye çalıştığım için, öncelikle daha kolay alınabilecek parçalara yöneldim. Eski kasam Corsair Delta modeliydi. Kasayı değiştirdikten sonra işlemci ciddi şekilde rahatladı. Ancak ekran kartında aynı etkiyi göremedim.

Bu arada işlemcim AMD Ryzen 5 5600X.

Öncelikle geçmiş olsun. Bende bir AMD kullanıcısıyım ürünün ısınması normal açıkçası çünkü RX580 serileri çok ısınıyor, şu anda undervolt ya da overclock yaptınız mı? Hangi sürücüyü kullanıyorsun?

Şimdi şöyle düşünürsek mantıksız olarak bakmayız sistemi ufak ufak dizip ekran kartı ile kasa kaldıysa ve şu anda kasa almaya para yetiyorsa sistemi serinletmek için kasa alınabilir.

Öncelikle geçmiş olsun. Bende bir AMD kullanıcısıyım ürünün ısınması normal açıkçası çünkü RX580 serileri çok ısınıyor, şu anda undervolt ya da overclock yaptınız mı? Hangi sürücüyü kullanıyorsun?
Güncel sürücüyü kullanıyorum; Adrenalin sürümü 25.8.1. Undervolt ve overclock denedim ancak sistem tutarsız çalışıyor. Zaten bu durum yazılımsal bir problem gibi görünüyor—klasik “WattMan” hatası. Bu hatayı aldığımda ayarlar da sıfırlanıyor. Bu sorunla uğraşmamak için şu an varsayılan ayarları kullanıyorum.

O model için hiç de anormal değerler değil bu, kasanın hava sirkülasyonu mükemmel bile olsa 5 derece etkilesin hadi ortalama. WattMan alıyorsan da zaten undervolt yap çünkü OC model. AMD kullanıyorsun ve OC model kullanıyorsun bence kuruntu yapacak bir şey yok. Yüke bindirecek oyun derken neleri kastediyoruz? GPU'ya tamamen abanan 10-15 yıllık oyunlar da var, GPU'yu yormadan kullanacak en güncel oyunlar da var mesela. 5 derece daha serin çalışsın diye kasa değiştirmek tamamen külfet bu senaryoda.