Test hatasız bitti hocam. RAM ile alakalı başka yapılması gereken bir şey var mıdır bilmiyorum. Bunu BIOS profili olarak kayıt ediyorum başka bir tavsiyeniz yoksa eğer.

Son birkaç sorum olacaktı:

1.) Sonradan taktığımız fan kalmak zorunda mı? Estetik açıdan çıkarmak istiyorum aslında.
2.) "Fast boot" seçeneğini tekrar aktif etmemde bir sakınca var mı?

Test hatasız bitti hocam. RAM ile alakalı başka yapılması gereken bir şey var mıdır bilmiyorum. Bunu BIOS profili olarak kayıt ediyorum başka bir tavsiyeniz yoksa eğer.

Son birkaç sorum olacaktı:

1.) Sonradan taktığımız fan kalmak zorunda mı? Estetik açıdan çıkarmak istiyorum aslında.
2.) "Fast boot" seçeneğini tekrar aktif etmemde bir sakınca var mı?

1) Bence takılı kalsın, kasa kapağı da kapatacağın için sıcaklık boş yere yükselip hata verdirmesine yol açabilir. Yine kararı sana bırakıyorum ama 403 tRFC ile beraber 65K tREFI değeri eğer fan üfletmezsen hataya çok müsait, belki oyunda sorun çıkartmayabilir. 45-50 derece arasında kalabiliyorsa onu gözlersin.

2) Fast Boot ayarı hep kapalı kalsın, senin şu anki sıkıntı yaşadığın ayar MCR yani Memory Context Restore ayarı. DRAM Timings içinde yer alıyor bu ayar AI Tweaker kısmında bulunan. Onu Enable yaptığın vakit mevcut sorun düzelecek ama Gear Disabled durumunda stabilite koruyamayabilir sonraki boot'larda özellikle. Gün aşırı 1 saat test ederek böyle emin olabilirsin ondan. Fanı söktüğün anda ama hata alırsın testte, onu aklından çıkarma. Bence sökme, Arctic P14 fanını sipariş et, o gelene kadar bununla idare et derim.

1) bence takılı kalsın, kasa kapağı da kapatacağın için sıcaklık boş yere yükselip hata verdirmesine yol açabilir. Yine kararı sana bırakıyorum ama 403 tRFC ile beraber 65k trefı değeri eğer fan üfletmezsen hataya çok müsait, belki oyunda sorun çıkartmayabilir. 45-50 derece arasında kalabiliyorsa onu gözlersin.

2) Fast boot ayarı hep kapalı kalsın, senin şu anki sıkıntı yaşadığın ayar mcr yani Memory context restore ayarı. DRAM timings içinde yer alıyor bu ayar AI tweaker kısmında bulunan. Onu enable yaptığın vakit mevcut sorun düzelecek ama Gear disabled durumunda stabilite koruyamayabilir sonraki boot'larda özellikle. Gün aşırı 1 saat test ederek böyle emin olabilirsin ondan. Fanı söktüğün anda ama hata alırsın testte, onu aklından çıkarma. Bence sökme, Arctic P14 fanını sipariş et, o gelene kadar bununla idare et derim.

Tamamdır üstat. MCR ayarını aktif edip dediğin gibi gün aşırı test edeceğim. Ek olarak görsel açıdan böyle olabildiğince beyaz bir sistem kurmaya çalıştım. O yüzden fan şu an gözüme batıyor bayağı. Evet en yüksek stabiliteyi fan ile sağladık. Belki ilerleyen zamanlarda fan olmadan kendim biraz ayar kurcalayarak nasıl bir stabilite yakalayabilirim diye bakarım.

Tüm gün boyunca destek oldun. Her türlü yardımın ve verdiğin bilgiler için çok teşekkür ederim. Kimsenin yapmayacağı şeyleri yaptın. Hakkını helal et.

Tamamdır üstat. MCR ayarını aktif edip dediğin gibi gün aşırı test edeceğim. Ek olarak görsel açıdan böyle olabildiğince beyaz bir sistem kurmaya çalıştım. O yüzden fan şu an gözüme batıyor bayağı. Evet en yüksek stabiliteyi fan ile sağladık. Belki ilerleyen zamanlarda fan olmadan kendim biraz ayar kurcalayarak nasıl bir stabilite yakalayabilirim diye bakarım.

Tüm gün boyunca destek oldun. Her türlü yardımın ve verdiğin bilgiler için çok teşekkür ederim. Kimsenin yapmayacağı şeyleri yaptın. Hakkını helal et.
Helal olsun, zaten son konumdu. Başta da söylemiştim, bir müddet ara verdim. Siz @Picky @TechMad ısrar ettiniz diye, sözleştik diye yardımcı olmak istedim. Ceza ve uyarı falan da yiyince yine bir miktar sinirlendim. Umarım daha iyi olur bundan sonrası. Bazı algıları kırmak sizin elinizde, profillerinizi diğer kişiler ile paylaşabilirsiniz, ama bu yetkinlikte birisi bir daha gelip de ilgileneceğini zannetmiyorum. Sağlıcakla kalın. Gün aşırı test etmeyi unutma. Gerekirse beyaz fan alıp üflet derim. @LH44 gerekli detayları seninle paylaşacaktır, selametle.

@Ayhan Dönmez Üstadım, sistemde bir tür sorun var sanırım, neyden kaynakladığından emin değilim. Oyunlarda FPS drop yaşıyorum, özellikle 2-3 gündür RDR2 oynuyorum ve kalabalık çatışma sahnelerinde bildiğin 20-30 FPS değerlerine düşüyor gibi. Gibi diyorum çünkü oyunu oynarken MSI Afterburner açmaya çalışıyorum ama oyun hata veriyor bu sefer. Drop esnasındaki FPS değerlerini göremedim. Bunun sebebinin RAM olup olmadığına %100 emin olma şansımız var mı? Yaptığımız ayarlardan kaynaklı mı değil mi acaba diye emin olmak istiyorum. Çünkü böyle bir durum yaşamamam gerekir diye düşünüyorum. RAM'den kaynaklı değilse eğer başka şeylere yönelicem çünkü. Windows 10 LTSC 2019 yüklü mesela, bundan da şüpheleniyorum örneğin. En son yavaş boot oluyor diye MCR aktif etmiştim. Zen durumu aşağıdaki gibi. Aktif soğutmayı hiç çıkarmadım, devam. BIOS zaten güncel. MCR'nin yanı sıra Zen'de görmediğimiz, sizin extra şunu Enabled şunu Disabled yap dediğiniz ayarlar vardı. Onları şu an hatırlayamıyorum, hangi ayar açık ya da kapalı diye. Şu an MCR açık halde 16 dakikadır RAM Test Pro testindeyim, hata yok henüz.

1766676863308.webp
1766676900644.webp

@Ayhan Dönmez Üstadım, sistemde bir tür sorun var sanırım, neyden kaynakladığından emin değilim. Oyunlarda FPS drop yaşıyorum, özellikle 2-3 gündür RDR2 oynuyorum ve kalabalık çatışma sahnelerinde bildiğin 20-30 FPS değerlerine düşüyor gibi. Gibi diyorum çünkü oyunu oynarken MSI Afterburner açmaya çalışıyorum ama oyun hata veriyor bu sefer. Drop esnasındaki FPS değerlerini göremedim. Bunun sebebinin RAM olup olmadığına %100 emin olma şansımız var mı? Yaptığımız ayarlardan kaynaklı mı değil mi acaba diye emin olmak istiyorum. Çünkü böyle bir durum yaşamamam gerekir diye düşünüyorum. RAM'den kaynaklı değilse eğer başka şeylere yönelicem çünkü. Windows 10 LTSC 2019 yüklü mesela, bundan da şüpheleniyorum örneğin. En son yavaş boot oluyor diye MCR aktif etmiştim. Zen durumu aşağıdaki gibi. Aktif soğutmayı hiç çıkarmadım, devam. BIOS zaten güncel. MCR'nin yanı sıra Zen'de görmediğimiz, sizin extra şunu Enabled şunu Disabled yap dediğiniz ayarlar vardı. Onları şu an hatırlayamıyorum, hangi ayar açık ya da kapalı diye. Şu an MCR açık halde 16 dakikadır RAM Test Pro testindeyim, hata yok henüz.

Eki Görüntüle 213222Eki Görüntüle 213223
1766682611031.webp

@Picky 2167 FCLK ile bu şekilde bakarsan iyi olabilir. Gear aç bir de, PHY kısmı 35-35 yerine 36-36 olmasına dikkat et. ARD kısmından onu ayarlarsın A2-B2 için.

@Picky Data Scramble Disabled yaptıysan o ayarı Auto çekebilirsin geri bir de. Bellek kontrolcü zorluyor, oyunlarda problem çıkartabilir.

Son düzenleme:
Data Scramble zaten Auto imiş. VDDP’yi 1.1 e indirmeme izin vermiyor neden acaba.

Bug var senin kartta. 1.0 yaptıktan sonra 1.1 değişebiliyordun sanırım, onu tekrar dene. Gear açık kalsın, PHY kısmı A2-B2 DIMM'leri için 36-36 olsun. Böyle tekrardan dene oyunlarda. FCLK 2167 kalsın bir de, 2200 sınırdaysa problem yapar. Predictive ayarı açık değilse açık kalsın.

PBO-Curve Optimizer nasıl ayarladın bilmiyorum, o da problem kaynağı. Boost clock vermeden sadece All Core -15 ver denerken bunları. iGPU zaten 1:1 modda kapalı kalmak zorunda. Bellek kontrolcüye problem çıkartıyor yoksa. @Picky

36-36 yı şimdi yakalayabildim. Aynen dediğin gibi hocam önce 1.0 yapıp sonra 1.1 e çektim VDDP’yi. Predictive seçenek idi sanırım. Onun ayarı neydi?

Ayrıca işlemci ile ilgili hiçbir şey yapmadım sistemi topladığımdan beri. Ancak dikkatimi çeken bişey var. 4.7 base hız olması gerekirken, görev yöneticisinden bakıyorum 5227 ile çalışıyor sabit neredeyse.

36-36 yı şimdi yakalayabildim. Aynen dediğin gibi hocam önce 1.0 yapıp sonra 1.1 e çektim VDDP’yi. Predictive seçenek idi sanırım. Onun ayarı neydi?

Ayrıca işlemci ile ilgili hiçbir şey yapmadım sistemi topladığımdan beri. Ancak dikkatimi çeken bişey var. 4.7 base hız olması gerekirken, görev yöneticisinden bakıyorum 5227 ile çalışıyor sabit neredeyse.

Yüksek performans güç profilini seçmiş olabilirsin, dengelide kalsın o kısım. C-State bozup oyunlarda drop sorunu yapıyor yine. High performans modu uygun değil yani 3D'ler için. Overclock forumlarında da Dengeli önerilir hep. Predictive ayarı Nitro menüsünün bir gerisinde, FCLK ile alakalı bir ayar. O mümkünse açık kalsın. Bir de 6200 MT/s'de 2167 FCLK yeterli geliyor, öyle kullan. 2200 gerek yok. IO Die ısındıkça problem çıkartır özellikle yazın. Verdiğim ayarları hepsini uygula, dengeli güç profiline çek Windows'u ve teste al oyunlarda.

iGPU zaten kapatmışsındır. Gear açman da iyi olur bir de şu anki gibi. Başka bir problem göremedim.

AI Tweaker kısmından PBO menüsüne girip:

PBO-Enabled
Medium Load-Enabled
Scaler-6x
Curve Optimizer-All cores -15

@Picky Bunları uygulayabilirsin. Genelde stabil olur -15'te 5.2 GHz'de 9800x3D.