Teacher80

Uzman
@Recep Baltaş da bu monitörü kullanıyor. SDR içerikte aşağıdaki fotoğraflarda görüldüğü gibi gradyan sorunu var; sanki video çok düşük kalitede çekilmiş gibi. HDR içerikte ve oyunlarda bu sorun yok, OLED’in olması gerektiği gibi çalışıyor. Ancak SDR içerikte, özellikle karanlık sahnelerde, video 4K bile olsa bu sorun yaşanıyor. Asus ROG forumu ve diğer yabancı forumlara da baktım, çözümü yok. Bu sorun LG WOLED panelli birçok marka ve modelde vardı, ancak firmware ile hemen çözülmüş. Asus diğer WOLED panelli monitörlerinde de çözmüş, ama bu model görmezden mi geliniyor anlamadım. Bu konuda bir gelişme var mı diye özellikle @Recep Baltaş ve aynı monitörü kullananların bilgisine başvurmak istedim. Asus’un bu sorunu düzeltmeyi planladığına dair herhangi bir firmware güncellemesi bilgim yok.

Zamanında 33.000 TL’ye almıştım bu monitörü. Bu bahaneyle para iadesi alıp yaklaşık 28.000 TL civarında tekrar bunu almak ya da daha yeni nesil WOLED panelli monitörlere yönelmek de seçenek olabilir diye düşünüyorum.

Gündüz çektim, resimdeki yansımaları önemsemeyin.

Videonun orijinal linki:

Ek bir bilgi olarak monitörün driverı güncel, Asus'un sitesinden indirdiğim:
Adsız.webp

Konuya itibar yok ama son zamanlarda monitör ilk açıldığında anlık görüntü gidip geliyordu. Şimdi komple kafayı yedi monitör, ekranın üst kısmında görüntü var sadece. Aynı monitörü satın almış komşuma da benzer sorun olmuş ve para iadesi almış. Bahane oldu bana da iade için. İleride Oled'de işini sağlam ve firmware desteği gibi unsurlardan dolayı Dell veya duruma göre direkt LG marka Oled alırım gibi ama Dell de Woled monitör yok sanırsam.

Dosya Ekleri

• IMG_20250817_142621.webp
    IMG_20250817_142621.webp
    5,2 MB · Görüntüleme: 90
  • IMG_20250817_141918.webp
    IMG_20250817_141918.webp
    5,4 MB · Görüntüleme: 88
Son düzenleme:
@Recep Baltaş da bu monitörü kullanıyor. SDR içerikte aşağıdaki fotoğraflarda görüldüğü gibi gradyan sorunu var; sanki video çok düşük kalitede çekilmiş gibi. HDR içerikte ve oyunlarda bu sorun yok, OLED’in olması gerektiği gibi çalışıyor. Ancak SDR içerikte, özellikle karanlık sahnelerde, video 4K bile olsa bu sorun yaşanıyor. Asus ROG forumu ve diğer yabancı forumlara da baktım, çözümü yok. Bu sorun LG WOLED panelli birçok marka ve modelde vardı, ancak firmware ile hemen çözülmüş. Asus diğer WOLED panelli monitörlerinde de çözmüş, ama bu model görmezden mi geliniyor anlamadım. Bu konuda bir gelişme var mı diye özellikle @Recep Baltaş ve aynı monitörü kullananların bilgisine başvurmak istedim. Asus’un bu sorunu düzeltmeyi planladığına dair herhangi bir firmware güncellemesi bilgim yok.

Zamanında 33.000 TL’ye almıştım bu monitörü. Bu bahaneyle para iadesi alıp yaklaşık 28.000 TL civarında tekrar bunu almak ya da daha yeni nesil WOLED panelli monitörlere yönelmek de seçenek olabilir diye düşünüyorum.

Gündüz çektim, resimdeki yansımaları önemsemeyin.

Videonun orijinal linki:

Ek bir bilgi olarak monitörün driverı güncel, Asus'un sitesinden indirdiğim:
Eki Görüntüle 174575

Konuya itibar yok ama son zamanlarda monitör ilk açıldığında anlık görüntü gidip geliyordu. Şimdi komple kafayı yedi monitör, ekranın üst kısmında görüntü var sadece. Aynı monitörü satın almış komşuma da benzer sorun olmuş ve para iadesi almış. Bahane oldu bana da iade için. İleride Oled'de işini sağlam ve firmware desteği gibi unsurlardan dolayı Dell veya duruma göre direkt LG marka Oled alırım gibi ama Dell de Woled monitör yok sanırsam.

Monitörünüzdeki gradyan renk sorununu çözmek için aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz:

1. Firmware Güncellemesi Kontrolü:​

• **Asus’un Resmi Sitesi**ne gidin ve XG27AQDMG modelinin en güncel firmware sürümünü kontrol edin.
  • Eğer yeni bir sürüm varsa, talimatları takip ederek güncellemeyi yapın.

2. Renk Ayarlarını Yapılandırma:​

• Monitörün menüsünden görüntü ayarlarına gidin.
  • Renk sıcaklığını "Soğuk" veya "Sıcak" yerine "Standart" olarak ayarlayın.
  • "Siyah düzeltme" veya "Güçlü siyah" ayarlarını kapatmayı deneyin.

3. NVIDIA Denetim Masası Ayarları:​

• NVIDIA Denetim Masası’nı açın.
  • "Renk ayarları" bölümüne gidin.
  • Denetim kartınızı, ekranınızın maksimum performansını sağlamak için "Tam" veya "Yalnızca siyah" biçiminde ayarlayın.

4. SDR İçerik İçin Ayar Yapma:​

• Monitörünüzde SDR (Standard Dynamic Range) içeriği için özel bir profil oluşturmayı deneyin.
  • SDR içeriği izlerken, görüntü ayarlarını yeniden yapılandırarak deneyin.

5. Cihazı Sıfırlama:​

- Monitörünüzü fabrika ayarlarına döndürmeyi deneyin. Bunun için, monitörün menüsünde sıfırlama seçeneğini bulun.

6. Bağlantıları Kontrol Edin:​

• Kabloların (HDMI veya DisplayPort) iyi bir şekilde bağlandığından emin olun.
  • Farklı bir kablo veya port deneyerek sorunun kaynağını belirleyin.

7. Parça Kontrolü:​

- Eğer yukarıdaki adımlar sorunu çözmezse, monitörünüzde fiziksel bir arıza olup olmadığını kontrol etmek için bir teknik servisten destek almayı düşünün.

8. Para İadesi Seçeneği:​

- Sorunun devam etmesi durumunda, para iadesi almak da bir çözüm olabilir. Bu süreci başlatmak için satın aldığınız yeri arayın veya online iade işlemini kontrol edin.

Eğer daha fazla teknik detay veya yardıma ihtiyaç olursa, Asus veya diğer kullanıcılardan bilgi alınabilir.

Monitörünüzdeki gradyan renk sorununu çözmek için aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz:

1. Firmware Güncellemesi Kontrolü:​

• **Asus’un Resmi Sitesi**ne gidin ve XG27AQDMG modelinin en güncel firmware sürümünü kontrol edin.
  • Eğer yeni bir sürüm varsa, talimatları takip ederek güncellemeyi yapın.

2. Renk Ayarlarını Yapılandırma:​

• Monitörün menüsünden görüntü ayarlarına gidin.
  • Renk sıcaklığını "Soğuk" veya "Sıcak" yerine "Standart" olarak ayarlayın.
  • "Siyah düzeltme" veya "Güçlü siyah" ayarlarını kapatmayı deneyin.

3. NVIDIA Denetim Masası Ayarları:​

• NVIDIA Denetim Masası’nı açın.
  • "Renk ayarları" bölümüne gidin.
  • Denetim kartınızı, ekranınızın maksimum performansını sağlamak için "Tam" veya "Yalnızca siyah" biçiminde ayarlayın.

4. SDR İçerik İçin Ayar Yapma:​

• Monitörünüzde SDR (Standard Dynamic Range) içeriği için özel bir profil oluşturmayı deneyin.
  • SDR içeriği izlerken, görüntü ayarlarını yeniden yapılandırarak deneyin.

5. Cihazı Sıfırlama:​

- Monitörünüzü fabrika ayarlarına döndürmeyi deneyin. Bunun için, monitörün menüsünde sıfırlama seçeneğini bulun.

6. Bağlantıları Kontrol Edin:​

• Kabloların (HDMI veya DisplayPort) iyi bir şekilde bağlandığından emin olun.
  • Farklı bir kablo veya port deneyerek sorunun kaynağını belirleyin.

7. Parça Kontrolü:​

- Eğer yukarıdaki adımlar sorunu çözmezse, monitörünüzde fiziksel bir arıza olup olmadığını kontrol etmek için bir teknik servisten destek almayı düşünün.

8. Para İadesi Seçeneği:​

- Sorunun devam etmesi durumunda, para iadesi almak da bir çözüm olabilir. Bu süreci başlatmak için satın aldığınız yeri arayın veya online iade işlemini kontrol edin.

Eğer daha fazla teknik detay veya yardıma ihtiyaç olursa, Asus veya diğer kullanıcılardan bilgi alınabilir.
Ekran komple bozuldu malesef, bu bahsettikleriniz bir kısmını yapmıştım önceden ve sonuçsuz kalmıştı.
Yardımınız için teşekkür ederim.

Garantiye yollayıp para iadesi alacağım. Komşun da aynı modeli bozulmuştu. Ayrıca aynı paneli kullanan Asus modellerde bu tarif ettiğim sorunu çözen firmware çıkmış ama ürünler çıktıktan bir yıl kadar sonra. Bu demek oluyor ki Asus bu konuda çok kötü. Bu kadar para verilen bir monitörde bu kadar temel işlevde sorun kabul edilemez bence.
Dell yeni bir model çıkaracak, gözüm onda:

Şu anda Dell Alienware 180 HZ 2K IPS emektara döndüm ve arkadaşlarımda da Dell'in kalite kontrol olsun, yazılım ve firmware desteği olsun kimseyi toplu halde mağdur ettiğini duymadım. Gözüme kestirdiğim model QD-Oled ama en temel işlev olan SDR içerik göstermede bu denli sorun yok. Zamanında AMD RX 480 kullanırken bu kadar sorun ve tatminsizlik yaşamıştım.

Son düzenleme: