Emirhan Abalı 3

Uzman

Ekran görüntüsü 2026-07-16 100522.webp

Arkadaşlar, oyun oynarken çöküyor, video izlerken çöküyor, bazen hiçbir şey yapmazken çöküyor. Umarım RAM'lerde problem yoktur. Yardımınıza ihtiyacım var.

Minidump dosyalarını Drive'ıma attım. Link: Minidump dosyaları - Google Drive
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
Çok yakın zamanda LoL çöküyor diye konu açmıştım spesifik olarak onda çöktüğünü düşünerek ancak yukarıda dediğim gibi. Oradan bazı SS'ler de aldım.

Ekran görüntüsü 2026-07-16 101028.webp

Ekran görüntüsü 2026-07-16 101050.webp

Ekran görüntüsü 2026-07-16 101106.webp

Dosya Ekleri

• Ekran görüntüsü 2026-07-16 101106.webp
    Ekran görüntüsü 2026-07-16 101106.webp
    4,1 KB · Görüntüleme: 29
Son düzenleyen: Moderatör:
RAMlerde hata çıkmamasından sonra suçlanabilecek tek donanım CPU olabilir. 14900HX voltaj dengesizliği ile meşhurdu sanırım. BIOS güncellemesi varsa derhal yapmanızı tavsiye ederim. Eğer son güncel BIOS ise korkarım ki donanımsal bir sorun olabilir cihazda.

RAMlerde hata çıkmamasından sonra suçlanabilecek tek donanım CPU olabilir. 14900HX voltaj dengesizliği ile meşhurdu sanırım. BIOS güncellemesi varsa derhal yapmanızı tavsiye ederim. Eğer son güncel BIOS ise korkarım ki donanımsal bir sorun olabilir cihazda.
Yazarken yine çöktü :( bu sefer turbo moduda kapalıydı

Bunu bi stres testiyle falan anlamanın yolu var mı ?

En son attığınız dosya biraz daha açıklayıcı artık size anlatabilirim.
Kod:
nt!KiBreakpointTrap+0x344 çekirdek yakalıyor yolunda gitmeyen işi
FLTMGR!FltpPerformPreCallbacksWorker+0x9b8 Hatayı tetikleyen komut
FLTMGR!FltpPassThroughInternal+0xc0
FLTMGR!FltpPassThrough+0x230
FLTMGR!FltpDispatch+0x228
nt!IopfCallDriver+0x5b
nt!IofCallDriver+0x13 -Bir IRP(giriş çıkış paketi) başka bir sürücüye aktarılmaya çalışılıyor
nt!IopCloseFile+0x3a5
nt!ObCloseHandleTableEntry+0x63c
nt!NtClose+0xe9
Anladığım kadarıyla IRP gönderme işlemi devam ederken Fltmgr'ın yaptığı işlem yanlış parametrelerle yapılınca sistem bunu yakalıyor breakpointTrap ile ve hata kodu olarak ''STATUS_ILLEGAL_INSTRUCTION'' ntstatus kodu veriliyor o da geçersiz yönerge demek. Bunlar windows sürücülerinin yaptığı işlemler ama normalde windows'un sürücüleri hata yapmaz demek ki dosyada gözükmeyen başka bir sürücü olaya dahil olmuş olabilir. Intel rapid storage technology'e ait olan iaStorVD.sys adlı dosya gözüküyor minidump'ta onla bir ilgisi olabilir. Bu programı kullanmıyorsanız tavsiyem kaldırmanız olacaktır.

En son attığınız dosya biraz daha açıklayıcı artık size anlatabilirim.
Kod:
nt!KiBreakpointTrap+0x344 çekirdek yakalıyor yolunda gitmeyen işi
FLTMGR!FltpPerformPreCallbacksWorker+0x9b8 Hatayı tetikleyen komut
FLTMGR!FltpPassThroughInternal+0xc0
FLTMGR!FltpPassThrough+0x230
FLTMGR!FltpDispatch+0x228
nt!IopfCallDriver+0x5b
nt!IofCallDriver+0x13 -Bir IRP(giriş çıkış paketi) başka bir sürücüye aktarılmaya çalışılıyor
nt!IopCloseFile+0x3a5
nt!ObCloseHandleTableEntry+0x63c
nt!NtClose+0xe9
Anladığım kadarıyla IRP gönderme işlemi devam ederken Fltmgr'ın yaptığı işlem yanlış parametrelerle yapılınca sistem bunu yakalıyor breakpointTrap ile ve hata kodu olarak ''STATUS_ILLEGAL_INSTRUCTION'' ntstatus kodu veriliyor o da geçersiz yönerge demek. Bunlar windows sürücülerinin yaptığı işlemler ama normalde windows'un sürücüleri hata yapmaz demek ki dosyada gözükmeyen başka bir sürücü olaya dahil olmuş olabilir. Intel rapid storage technology'e ait olan iaStorVD.sys adlı dosya gözüküyor minidump'ta onla bir ilgisi olabilir. Bu programı kullanmıyorsanız tavsiyem kaldırmanız olacaktır.
Bi minidump dosyası daha attım hocam artık umarım sizide bıktrımıyodur ama üst üste çöküp duruyor belki ipucu verir diye atıyorum hep. Burda "iaStorVD.sys " dosyasınımı bulup silmem gerek

Son attığınız dosya hoş değil sadece, diğer dosyalardan farklı şöyle.
Kod:
nt!KeBugCheckEx
nt!KiDispatchException+0x91b
nt!KiExceptionDispatch+0x145
nt!KiGeneralProtectionFault+0x365
nt!HvpGetCellMap+0x43 
nt!HvpReleaseCellPaged+0x15
 nt!HvpGetCellMap+0x43:
fffff801`7c1bb753 488b04d0        mov     rax,qword ptr [rax+rdx*8] ds:49c3f65b`064187e8=????????????????
Arka planda registry ile ilgili işlemler dönerken tamamen çöp bir adres referans verilmiş, bu 49c3f65b`064187e8 adresi canonical(standart) bir adres bile değil. Ya bir sürücü bozuyor adresi veya işlemci yanlış hesaplıyor. Turbonun kapalı olması işlemcinin sorunsuz olup olmadığını kanıtlamıyor maalesef artık. Intel rapid storage durumu ise kaldırmayalım şimdi bazen sistemin açılması için önemli şeyler barındırabiliyor sizi uğraştırmak istemiyorum. Ama sizin format atmanızı çok isterdim böyle sorunu çözemeyeceğiz gibi. Intel i9 işlemciler yüksek voltaj yüzünden bozuluyordu demiştik hatalı microcode ama sizin bios sürümü zaten güncel olan, laptoplarda nadir dense bile cidden şanssız bir kişi olabilirsiniz.

Son attığınız dosya hoş değil sadece, diğer dosyalardan farklı şöyle.
Kod:
nt!KeBugCheckEx
nt!KiDispatchException+0x91b
nt!KiExceptionDispatch+0x145
nt!KiGeneralProtectionFault+0x365
nt!HvpGetCellMap+0x43
nt!HvpReleaseCellPaged+0x15
 nt!HvpGetCellMap+0x43:
fffff801`7c1bb753 488b04d0        mov     rax,qword ptr [rax+rdx*8] ds:49c3f65b`064187e8=????????????????
Arka planda registry ile ilgili işlemler dönerken tamamen çöp bir adres referans verilmiş, bu 49c3f65b`064187e8 adresi canonical(standart) bir adres bile değil. Ya bir sürücü bozuyor adresi veya işlemci yanlış hesaplıyor. Turbonun kapalı olması işlemcinin sorunsuz olup olmadığını kanıtlamıyor maalesef artık. Intel rapid storage durumu ise kaldırmayalım şimdi bazen sistemin açılması için önemli şeyler barındırabiliyor sizi uğraştırmak istemiyorum. Ama sizin format atmanızı çok isterdim böyle sorunu çözemeyeceğiz gibi. Intel i9 işlemciler yüksek voltaj yüzünden bozuluyordu demiştik hatalı microcode ama sizin bios sürümü zaten güncel olan, laptoplarda nadir dense bile cidden şanssız bir kişi olabilirsiniz.
Her dediğinizi yaparım hocam hiç sorun yok format atarım sorun değil asıl ben sizi çok tutuyorum diye kötü hissediyorum

Hocam ben bu yazılımla ilgili sizin kadar bilgili değilim en fazla donanım vs ve stres testlerini biliyorum sadece merakımdan soruyorum herhangi bi bilgisayar virüsü olabilir mi

Son düzenleme:
Yok ben müsaitim öyle düşünmeyin sorunları çözmek için buradayım. Sadece dosyalarda sebeplerin değişmesi kafa karıştırıyor böyle sorunlarla nadiren karşılaşıyorum dosya okurken. Sizin işlemci sıcaklıkları kötü değilse formattan önce prime95 yükleyip işlemciye small FFT ile test yapabilir misiniz?