crystallreed

Uzman
Selam,

Anakart ve RAM değiştirdim. ASUS ROG STRIX X870E-H GAMING ve PATRIOT VIPER VENOM 2X16GB 6000MHz CL30 aldım.
Montaj yaptım. BIOS güncelledim. BIOS güncelledikten sonra EXPO'yu enabled yaptım, PC 3 kere kendini resetledi. 4. açılışında 10+ dk sisteme görüntü gelmedi, turuncu ışık aktif yanıktı. Clear CMOS tuşu ile BIOS sıfırladım ve hiçbir ayarı değiştirmeden 4800MHz şeklinde save and quit yaptım. Şu anda size yazıyorum. 6000MT/s stabil kullanmak istiyorum, ne yapmalıyım?

• AMD Ryzen 7 7800X3D 4.2GHz (Turbo 5.0GHz) 8 Core 16 Threads 96MB Cache AM5
  • ASUS TUF-RTX4080S-16G-GAMING NVIDIA GeForce RTX 4080 Super 16 GB GDDR6X 256bit 2X HDMI 3xDP RGB DLSS3
  • Anakart: ASUS ROG STRIX X870E-H GAMING WI-FI7 AMD X870 Soket AM5 DDR5 8000MHz(OC) M.2 Anakart
  • RAM: Patriot Viper Venom 2x16 GB 6000 MHz CL30
  • Kingston KC3000 PCIe 4.0 NVMe M.2 SSD
  • Thermalright Peerless Assassin 120 SE ARGB
  • Corsair iCUE 4000D Airflow RGB 850W 80+ Gold Tempered Glass USB 3.1 ATX Mid Tower
  • AOC 27" Q27G4X 1ms 180Hz HDMI, DisplayPort Adaptive Sync 2K Fast IPS
  • 60Hz Philips marka bayağı eski bir monitör ile dual kullanıyorum.

GÜNCELLEME
BIOS girip, EXPO 1 ve EXPO 2 sırayla denedim, biri hatırlamıyorum ancak şu an EXPO 2 görüntü geldi. Arka arkaya yeniden başlatarak önceki problem gitmiş mi diye kontrol ederken üçüncü açılışta maalesef yine siyah ekran ve turuncu ışık kaldı. PSU tuşundan PC kapattım açtım ve bilgisayar "Safe Mode" şekilde boot edildiğine dair bir AMIBIOS American Megatrends sayfası geldi. EXPO 2 kapatmadan F10 yaptım ve açıldı. Bazen açılıyor, Bazen açılmıyor moduna bağladı.

Son düzenleme:
ZenTimings Görüntüsü

GÜNCELLEME: EXPO 2
UCLK=MEMCLK/2 gözüküyor ilk ZenTiming ekran görüntüsünde, UCLK=MEMCLK yaptım, MCR, Power Down Enable, Gear Down Mode Disable yaptım. 15 Kez normal şekilde "Yeniden Başlat" dedikten sonra hiçbirinde siyah ekranda kalma, görüntü gelmeme, resetleme, turuncu ışıkta kalma olmadı. 15 Kez problemsiz başladı. "Zenson" adlı ekran görüntüsünde son DDR ayarları gözükmektedir, eksik, hatalı ya da düzeltilmesi gereken bir ayar varsa anlayan herkes tarafından yorumlara açığım. @Ayhan Dönmez şimdiden çok teşekkürler.

Dosya Ekleri

• zenyeni.webp
    zenyeni.webp
    67,9 KB · Görüntüleme: 34
  • zenson.webp
    zenson.webp
    81,1 KB · Görüntüleme: 28
Son düzenleme:
ZenTimings Görüntüsü

GÜNCELLEME: EXPO 2
UCLK=MEMCLK/2 gözüküyor ilk ZenTiming ekran görüntüsünde, UCLK=MEMCLK yaptım, MCR, Power Down Enable, Gear Down Mode Disable yaptım. 15 Kez normal şekilde "Yeniden Başlat" dedikten sonra hiçbirinde siyah ekranda kalma, görüntü gelmeme, resetleme, turuncu ışıkta kalma olmadı. 15 Kez problemsiz başladı. "Zenson" adlı ekran görüntüsünde son DDR ayarları gözükmektedir, eksik, hatalı ya da düzeltilmesi gereken bir ayar varsa anlayan herkes tarafından yorumlara açığım. @Ayhan Dönmez şimdiden çok teşekkürler.

1772543711050.webp

1772543735033.webp

1772543815568.webp

1772543909334.webp

1772543970859.webp

1772544048101.webp

1772544170869.webp

1772544235570.webp

1772544267101.webp

Eki Görüntüle 232230

Eksik ya da yanlış değer girmeyin, 1 tanesi yanlış olsa dahi Boot etmez. Karşılığında ne varsa onu gir. Ayrıca DRAM Timings içindeki Bank Refresh Mode ayarı Normal olarak değiştireceksin.

Bu ayarları da Search kısmında BIOS'tan aratıp dediğim gibi değiştir, Jack kullanmıyorsan HD Audio, Wi-Fi/BT kullanmıyorsan bu ikisi kapatılacak.

• Integrated Graphics: Disabled
  • Bank Refresh Mode: Normal
  • Memory Context Restore: Disabled
  • Power Down: Disabled
  • Gear Down: Disabled
  • Bank Swap Mode: Swap APU
  • SMEE: Disabled
  • TSME: Disabled
  • IOMMU: Disabled
  • SVM Mode: Disabled
  • Global C-State: Enabled
  • DF C-States: Disabled
  • DFE Read Training: Enabled
  • Power Supply Idle Control: Typical Current Idle
  • AI Tweaker-PBO: Enabled
  • Medium Load Boostit: Enabled
  • Scaler: 6x
  • Boost Clock: +75
  • Curve Optimizer: All Cores -20
  • Spread Spectrum: Disabled
  • CPU Load-line Calibration: Level 7
  • SoC Uncore OC Mode: Enabled
  • ErP Ready: S4+S5
  • HD Audio: Disabled
  • Wi-Fi/BT: Disabled
Bu ayarları girdikten sonra Save & Exit özet ekranı iletin. 1 tanesi yanlış olsa dahi Boot etmeyebilir, Clear CMOS gerekebilir Safe Mode atmazsa. RTP programı ile RAM Test yapılacak, onun öncesinde Cache temizliği yapın bu programla:

https://github.com/IgorMundstein/WinMemoryCleaner/releases/tag/3.0.8

https://pcstonks.ru/ram-test-pro/en

1772544798061.webp

RTP programı bu şekilde ayarlanacak, HWiNFO yalnızca sensörler ile CPU IOD ve RAM kısmını takip edin. Zen A2-B2 görsel iletin. 6000 1:1 bu şekilde stabil ise kullanırsın, sorun olmaz. Test öncesi RAM temizliği yap, arka plan boş olsun. HWiNFO ve RTP açık kalacak sadece.

@jaykoo ZenTimings indirip görsel iletin. SOC/NB Voltage-AMD Overclocking seçip 1.25 girmeniz kafi gelir. LLC Level 7 olacak ikisi için de. Ayarları bazılarını Search'ten aratıp bulun. Nitro kısmı için lokasyona gidin görseldeki. Save & Exit görsel ekranı atın en son, @LH44 @michaelscofield ile inceleyin.

Aktif soğutma mevcut değilse test anında kasa yan kapak açın ve fan devirleri fulleyin.

@crystallreed Bu ayarları uygula, tekrardan bakalım. EXPO açınca senin tarzda sıkıntı yapıyorsa IMC tırttır. 7800X3D'de karşılaşılan bir durum. 9800X3D'de ya da 9700X'te muhtemelen böyle bir sorun olmazdı. Montaj hatası vs. yoksa eğer.

1774230936463.webp

1774230797359.webp

Bu ayar 1X kalsın. Integrated Graphics, MCR-PDM Disabled, Bank Refresh Mode Normal. Gear kapalı açmazsa Gear Down açık dene.

Son düzenleme:
Hocam ilgin için teşekkürler işten geldim şimdi, şu anda aktif halinde EXPO II aktif, MCR-PDM Enabled, Bank Refresh Mode MİXED, GDM disabled, Nitro 2/3/1 halinde şu an size yazıyorum. UCLK=MEMCLK/2 iken sorun vardı UCLK=MEMCLK yapınca sorun kalktı yaklaşık 30+ yeniden başlatma siyah ekran, açılmama vs. yok ve oyunlarda denememde ise stutter falan yok. MSI sistemdeki Cold Boot sorunu da gitti gibi gözüküyor. Ayrıca gerçekten ÇOK TEŞEKKÜR EDİYORUM sizi erken tanısaydım şimdiye ASUS almış olurdum RAM ve ANAKART cidden taş gibi. BIOS güncellemeleri genel olarak BETA olmadan çok kısa aralıklarla. Kasanın bile sesleri, fan sesleri gitti. Tertemiz çalıştığını hissettiriyor.

Yine de dediğiniz ayarları yapayım mı yoksa bir şey çalışıyorsa dokunma daha mı mantıklıdır. Mesela MCR ile hızlı açılması hoşuma gidiyor ondan sordum kesinlikle yanlış anlamayın. Birde benim RAM CL30 ya daha altını destekliyor mu?

Hocam ilgin için teşekkürler işten geldim şimdi, şu anda aktif halinde EXPO II aktif, MCR-PDM Enabled, Bank Refresh Mode MİXED, GDM disabled, Nitro 2/3/1 halinde şu an size yazıyorum. UCLK=MEMCLK/2 iken sorun vardı UCLK=MEMCLK yapınca sorun kalktı yaklaşık 30+ yeniden başlatma siyah ekran, açılmama vs. yok ve oyunlarda denememde ise stutter falan yok. MSI sistemdeki Cold Boot sorunu da gitti gibi gözüküyor. Ayrıca gerçekten ÇOK TEŞEKKÜR EDİYORUM sizi erken tanısaydım şimdiye ASUS almış olurdum RAM ve ANAKART cidden taş gibi. BIOS güncellemeleri genel olarak BETA olmadan çok kısa aralıklarla. Kasanın bile sesleri, fan sesleri gitti. Tertemiz çalıştığını hissettiriyor.

Yine de dediğiniz ayarları yapayım mı yoksa bir şey çalışıyorsa dokunma daha mı mantıklıdır. Mesela MCR ile hızlı açılması hoşuma gidiyor ondan sordum kesinlikle yanlış anlamayın.

Burst 1x ve MCR kapalı iken de Train süresi kısa, stabil kalırsa Runtime Reduction Enabled yaparak Train süresi 5 saniyeye düşüyor. Bunlar sonraki adım. İlk önce attığım ayarlarda stabiliteyi sağlayın, böyle olması daha sağlıklı. Şu anki ayarları kaydedin, en kötü senaryoda dönersiniz. Tools kısmından kaydedin Profile 1 olarak.

Sonrasında EXPO1 üzerine verdiğim tüm ayarları yazıp Boot ettirin. 7800X3D'de PBO kısmındaki +75 vs. etkisiz ama yine de yazarsın. Bir sorun teşkil etmiyor, 7800X3D kitli işlemci.

Yine de dediğiniz ayarları yapayım mı yoksa bir şey çalışıyorsa dokunma daha mı mantıklıdır. Mesela MCR ile hızlı açılması hoşuma gidiyor ondan sordum kesinlikle yanlış anlamayın. Birde benim RAM CL30 ya daha altını destekliyor mu?

Dediğin Train etmeme sıkıntılarını vs. de yaşamaman gerekiyordu aslında ASUS kartta. Clear CMOS sonrası EXPO işlerine girişin bu tarz durumlarda. Bug falan olmuştur belki. Mantıklı değil gerçekten aynı şeyleri kısmen yaşamanız ilk etapta.

EXPO 1 denedim ilk denememde üç kere boot etmedi dışarı gitmem gerekti, 4-5 saat sonra geldim eve açtım boot etti iki kere üçüncü boot edişinde yine sorun yaşandı banada cidden garip gelmişti bug gibi gelmişti.
4800MT/s hızda açtım windowsu alabilmek için en azından sonrasında aklıma geldik ilk yaptığım BIOS güncellemeydi ama Chipset güncellememiştim X670E chipseti yüklüydü hemen onu falanda yükledim bilmiyorum onlarında etkisi olmuş mudur acaba diye söylemek istedim...
Demek istediklerinizi anladım daha saf bir stabilite alacağımı söylüyorsunuz deneyeceğim buraya ekran görüntülerini ilk müsait anımda bırakırım. Gerçekten baştan sonra emekleriniz için teşekkürler bir çok konuda emeğiniz geçti bunu borç bilirim, o cold boot sorunu da gitti gibi gözüküyor inanın bitti diyemiyorum travma oldu artık kendi nazarım bile değebilir diye korkuyorum kendimden :LOL:

EXPO 1 denedim ilk denememde üç kere boot etmedi dışarı gitmem gerekti, 4-5 saat sonra geldim eve açtım boot etti iki kere üçüncü boot edişinde yine sorun yaşandı banada cidden garip gelmişti bug gibi gelmişti.
4800MT/s hızda açtım windowsu alabilmek için en azından sonrasında aklıma geldik ilk yaptığım BIOS güncellemeydi ama Chipset güncellememiştim X670E chipseti yüklüydü hemen onu falanda yükledim bilmiyorum onlarında etkisi olmuş mudur acaba diye söylemek istedim...
Demek istediklerinizi anladım daha saf bir stabilite alacağımı söylüyorsunuz deneyeceğim buraya ekran görüntülerini ilk müsait anımda bırakırım. Gerçekten baştan sonra emekleriniz için teşekkürler bir çok konuda emeğiniz geçti bunu borç bilirim, o cold boot sorunu da gitti gibi gözüküyor inanın bitti diyemiyorum travma oldu artık kendi nazarım bile değebilir diye korkuyorum kendimden :LOL:

Dediğim ayarların totalini bir deneyin, sorun olursa bakacağım. EXPO1 açıp üzerine yazın hepsini, eksiksiz olsun mümkünse. Detaylı açıklama mevcut nasıl yapılacağı ile alakalı. Hepsini iletmeye çalıştım zira. Mevcut ayarları Profile 1 olarak kaydettikten sonra Clear CMOS işlemi gerçekleştirin arkadaki tuştan. Sonrasında sıfırdan tüm ayarları girmeye başlayın. ZenTimings A2-B2 iletirsiniz. Bank Refresh Mode Normal olsun. Dahili grafik, MCR-PDM kapalı. Burst Length 1x-1x ideal.

https://drive.google.com/file/d/1E315QZQuoWWEE9EopvIaEvFfS6Z5Al58/view

@crystallreed Mümkünse son sürümden iletin, ZenTimings_v1.37.2028-debug.zip.

Hocam teşekkürler, hepsini yapacağım. Ramazan ayında iş düşüklüğüyle çok aktiftim ve halletmeyi istiyordum biliyorsunuz, iş dönemi yoğunluğu başladı, ilk izin günüm itibariyle deneyip güncellemeler şeklinde iletmeye çalışacağım ama irtibatı kesinlikle kesmeyeceğim.