Aeronight

Üstün
Makaleler
61
Yer
Noxus
Merhaba. Monitörü RPG/RTS ayarında kullanıyorum. Gözüme en hitap eden renkler bunlar. Gayet canlılar. Sadece her sarının değil, bazı sarıların pembemsi olması canımı sıkıyor. Bunu nasıl engellerim? RPG/RTS ayarını değiştirmeyeceğim bunu önermeyin. Ayarı değiştirince sarılar sarı oluyor zaten ama bu sefer çok cansız görünmeye başlıyor. Monitörümün ayarları şu şekilde.
  • Değişken yenileme hızı: Kapalı
  • Gamevisual: RTS/RPG modu
  • Shadow Boost: Kapalı
  • Parlaklık: 100
  • Düzgün parlaklık: Kapalı
  • Kontrast: 80
  • OLED titreşim önleyici: Kapalı
  • Görünüş kontrolü 16:9: tam - doldur
  • Mavi ışık filtresi: Kapalı
  • Vividpixel: 100
  • Ekran renk alanı: Geniş gam
  • Renk sıcaklığı: 10000k
  • Renk doygunluğu: 50
  • Altı-eksen doygunluk: Hepsi 50
  • Gama: 2.6
  • Ekran koruyucu: Hepsi açık
  • Ekran taşıma: Kapalı
  • Otomatik logo parlaklığı: Hepsi açık
  • Güç ayarı: Performans modu
  • DisplayPort akışı: 1.4
  • DSC desteği: Açık
Gereken ve gerekmeyen tüm bilgileri yazdım. Bir görsel örneği ile anlatmak istiyorum.
Kaptan Amerika: Kış askeri izlerken takıldı gözüme. Mesela burada Pierce'ın saçı dediğim gibi pembemsi iken;

1.webp

Sonraki sahnede gayet sarı.

2.webp

Bu ise aynı sahnelerin IPS monitörümdeki hali.

3.webp

4.webp

Son olarak OLED panelde başka bir modda göstereyim. Bu yarış modu.

5.webp

Son düzenleyen: Moderatör:
"Ekran renk alanı: Geniş gam" oyun haricinde bu ayarı "sRGB" yaparsan sorun çözülür. Aynı monitör bende var. Oyun oynamıyorken bunu sRGB modunda kullanıyorum, oyun oynarken geniş gam moduna alıyorum. (@2254 önerisidir.)

Renk sıcaklığını düşürmeyi denemelisin. Renk sıcaklığın fazla yüksek gibi geldi bana. Örneğin ben 6500'de kullanıyorum. 10000 biraz fazla bence. Bu ayarı düşürmeyi dene.

Eğer renklerde yanlışlık varsa üç ayardan birini veya birkaçını yanlış yapıyorsunuz demektir.

1-sRGB içeriği panelin sunduğu native renk alanında görüntülemek.
2-renk sıcaklığını yanlış kullanmak.
3-görüntü modunu yanlış seçmek.

Gördüğüm kadarıyla renk cümbüşünü seviyorsunuz, bu yüzden renkler patlak gözüküyor. Oyunlarda belki tolere edilebilir ancak film izlerken bence edilemez. Geniş gamutu HDR’da kullanın diye koyuyorlar, büyük bir çoğunluk SDR’da kullanıyor. Yanlış kullanım.

Geniş gam yerine sRGB seçtiğinizde sorun çözülmemiş, geriye 2 adım kalıyor.

Renk sıcaklığını 6500k veya kullanıcı seçip manuel kendiniz ayarlayın. Beyaz tam ekran açarak yapabilirsiniz.

Eğer çözülmezse görüntü modunu racing mod veya sRGB ile değiştirin. Racing mod geniş gam, sRGB ise doğru renkler için kullanılabilir. Canlı renkleri sadece HDR için kullanın. HDR renk alanını otomatik yönetir, HDR da en canlı renkler için geniş gam seçilmelidir. Sdr da sRGB normalde doğru olan.

Ayrıca gama 2.6 agresif bir değer, ekranı fazla karanlık yapar. Size daha iyi siyah havası verir ancak detayları yok eder. Mesela saç sakal gibi şeyler simsiyah gözükür. Oyunlarda mağaraya girdiğinde duvarlarda yazılan yazılar veya detaylar gözükmez. Sadece siyah olur. Kısaca Black crush deniyor. Gama 2.2 normal de doğru olan.

Son düzenleyen: Moderatör:
Armour create içerisinde monitör ayarları gözüküyor mu sende? @Aeronight
En son çıkan 105 nolu FW yüklü bende. DisplayWidget Center üzeriden monitörü de kontrol edemiyorum artık. e
Sana benim ayarlarımı gönderecektim ama bu sorunla karşılaştım maalesef.

Armour create içerisinde monitör ayarları gözüküyor mu sende? @Aeronight
En son çıkan 105 nolu FW yüklü bende. DisplayWidget Center üzeriden monitörü de kontrol edemiyorum artık. e
Sana benim ayarlarımı gönderecektim ama bu sorunla karşılaştım maalesef.
1770456135457.webp

Yok görünmüyor.

Eğer renklerde yanlışlık varsa üç ayardan birini veya birkaçını yanlış yapıyorsunuz demektir.

1-sRGB içeriği panelin sunduğu native renk alanında görüntülemek.
2-renk sıcaklığını yanlış kullanmak.
3-görüntü modunu yanlış seçmek.

Gördüğüm kadarıyla renk cümbüşünü seviyorsunuz, bu yüzden renkler patlak gözüküyor. Oyunlarda belki tolere edilebilir ancak film izlerken bence edilemez. Geniş gamutu HDR’da kullanın diye koyuyorlar, büyük bir çoğunluk SDR’da kullanıyor. Yanlış kullanım.

Geniş gam yerine sRGB seçtiğinizde sorun çözülmemiş, geriye 2 adım kalıyor.

Renk sıcaklığını 6500k veya kullanıcı seçip manuel kendiniz ayarlayın. Beyaz tam ekran açarak yapabilirsiniz.

Eğer çözülmezse görüntü modunu racing mod veya sRGB ile değiştirin. Racing mod geniş gam, sRGB ise doğru renkler için kullanılabilir. Canlı renkleri sadece HDR için kullanın. HDR renk alanını otomatik yönetir, HDR da en canlı renkler için geniş gam seçilmelidir. Sdr da sRGB normalde doğru olan.

Ayrıca gama 2.6 agresif bir değer, ekranı fazla karanlık yapar. Size daha iyi siyah havası verir ancak detayları yok eder. Mesela saç sakal gibi şeyler simsiyah gözükür. Oyunlarda mağaraya girdiğinde duvarlarda yazılan yazılar veya detaylar gözükmez. Sadece siyah olur. Kısaca Black crush deniyor. Gama 2.2 normal de doğru olan.
Renk bozulması yaşadığım yerde kullanıcıya çekivereceğim ya. Bu ayarları denedim ama beğenmedim. sRGB çok soluk göründü. 6500K yapınca sanki Breaking Bad Meksika filtresi atılmış gibi oldu ve gözlerim acıdı. Gamayı düzelttim. Teşekkür ederim.

Ayrıca o beyaz ekranda denedim. Cidden bildiğimiz beyaz renkte ondan yana sıkıntı yok.

Farklı bir ayar çektim. Şu an kesinlikle benim istediğim renkleri veriyor. RTS'ten kullanıcı moduna geçtim. Parlaklığı 100, kontrastı 80 yaptım. Diğer ayarlar önceki profilim ile aynı. Ekran renk alanını geniş gamda bıraktım. Renk sıcaklığı yine 10000K'da ama bu kez renkler ufaktan solduğu için doygunluğu 50'den 65'e aldım. Gamayı ise 2.2'de bıraktım. Altı-eksen doygunlukta yine hepsi 50.

Son düzenleme:
Eki Görüntüle 225101

Yok görünmüyor.

Renk bozulması yaşadığım yerde kullanıcıya çekivereceğim ya. Bu ayarları denedim ama beğenmedim. sRGB çok soluk göründü. 6500k yapınca sanki Breaking Bad Meksika filtresi atılmış gibi oldu ve gözlerim acıdı. Gamayı düzelttim. Teşekkür ederim.

Ayrıca o beyaz ekranda denedim. Cidden bildiğimiz beyaz renkte ondan yana sıkıntı yok.

Farklı bir ayar çektim. Şu an kesinlikle benim istediğim renkleri veriyor. Rts'ten kullanıcı moduna geçtim. Parlaklığı 100, kontrastı 80 yaptım. Diğer ayarlar önceki profilim ile aynı. Ekran renk alanını geniş gamda bıraktım. Renk sıcaklığı yine 10000K'da ama bu kez renkler ufaktan solduğu için doygunluğu 50'den 65'e aldım. Gamayı ise 2.2'de bıraktım. Altı-eksen doygunlukta yine hepsi 50.

sRGB renk canlılığını sınırladığından soluk gibi gelir ancak çoğu içerik SRGB'yi kullanıyor. Yani gözünüz geniş Gamut'a alıştığı için size sRGB soluk geliyor. Ayrıca geniş gamutu daha çok seviyorsunuz. Eğer geniş gam kullanırsanız örneğin insan teni bronzlaşmış gözükür. Örneğini zaten siz kendiniz paylaşmışsınız. Ben doygunluğu da artırmıyorum zira QD-OLED çok canlı renklere sahip. Ama kullanacak olan siz olduğunuzdan isterseniz en kötü renk modunu seçin sorun olmaz.

Renk sıcaklığı 10000k ekranı mavimsi yapar. Bu tonu seviyorsanız sorun yok. 6500k ise nötr dür yani ne mavimsi, ne de sarımsı gözükür.